Ανοιχτή Επιστολη Άκη Κομιώτη – “ΛΑΓΑΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ…”

Διονύσιος Κομιώτης

Τοπικός σύμβουλος Παντοκράτορα

Πρώην Δήμαρχος Λαγανά Ζακύνθου Ζάκυνθος08/09/2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΛΑΓΑΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Η ενάσχόλησή μου επί τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα με τα κοινά , η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησα από την θέση του τοπικού συμβούλου , του δημοτικού συμβούλου και του Δημάρχου Λαγανά την περίοδο 2006–2010,μου επιτρέπουν και μου επιβάλουν να εκθέσω τις απόψεις μου και να θυμίσω ενέργειες και αποφάσεις που ίσως φανούν χρήσιμες στη δύσκολη θέση που όχι τυχαία έχουμε βρεθεί σήμερα.

Ο Λαγανάς , το Φαλιράκι της Ρόδου, τα Καρδάμαινα της Κω,ο Κάβος της Κέρκυρας, τα Μάλλια της Κρήτης, η Αγία Νάπα της Κύπρου κτλ έχουν επιλεγεί από τις εταιρείες που διακινούν μαζικό τουρισμό και ιδιαίτερα νέους, σαν τουριστικοί προορισμοί [ αχαλίνωτης διασκέδασης χωρίς όρια] για τους πελάτες τους.

Οι παραβατικές συμπεριφορές όμως σήμερα αυτών των νέων ατόμων ,κατέστησαν λόγω Κορωνοιού ακόμη πιο επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και καταστροφικές τελικά για τον τουρισμό όλης της Ζακύνθου.

Θέλοντας τότε σαν νέα Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να αναβαθμίσουμε την περιοχή, αναλάβαμε δράσεις και πήραμε σχετικές αποφάσεις τις οποίες και υλοποιήσαμε .Ενδεικτικά αναφαίρω και θυμίζω κάποιες:

Ανοίξαμε δρόμους και αναβαθμίσαμε τις παραλίες και με άλλα έργα που δεν είναι του παρόντος.

Ανοίξαμε τον παράληλο δρόμο του κεντρικού [Αστυνομία προς δρόμο Βεζάλ ] με στόχο το βράδυ εκεί που είναι τα Μπαρ να πεφτει μπάρα και να γίνεται πεζόδρομος, χωρίς ‘’γουρούνες ‘’, σούζες, αυτοκίνητα κτλ ούτως ώστε να ελέγχεται εύκολα από την Αστυνομία . [11 ΧΡΟΝΙΑ απ’όταν παραδώσαμε την διοίκηση ο δρόμος μένει έτσι όπως τον ανοίξαμε: χωματόδρομος]

Καλέσαμε στο Λαγανά σε σύσκεψη όλους τους Δημάρχους των περιοχών που σας προανέφερα [γιατί είχαμε τα ίδια προβλήματα], με την συμμετοχή των συλλόγων Ξενοδόχων , Μπάρ, Εστιατόρων , Ενοικιαζομένων δωματίων , Ταξί και της Αστυνομίας Λαγανά [ τότε υπήρχε ακόμη το Α.Τ. Λαγανά] Ανταλλάξαμε απόψεις και πήραμε αποφάσεις τις οποίες και εφαρμόσαμε.

Απαγορεύσαμε την πώληση αλκοολούχων ποτών από όλα τα καταστήματα που δεν είχαν σχετική άδεια [ περίπτερα , μανάβικα , Πέναλτυ κτλ.]

Απαγορεύσαμε να κυκλοφορούν οι επισκέπτες με μπουκάλια αλκοόλ στους δρόμους όπως και με γυάλινα ποτήρια.

Απαγορεύσαμε την κάθοδο σε εκείνα τα μπουλούκια των 50- 100- ατόμων τα λεγόμενα Μπαρ Κρόουλινκ. Βάλαμε όριο των 10 ατόμων.

Καλούσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο της ποιότητας των ποτών.

Πήραμε αποφάσεις τα ανοιχτά Μπαρ να κλείνουν αυστηρά στις 12 η ώρα.

Δημιουργήσαμε χώρους στάθμευσης και εφαρμόσαμε το μονόπλευρο παρκάρισμα .

Βάλαμε ωράριο στα οχήματα τροφοδοσίας σε όλο τον Λαγανά.

Συνεργαστήκαμε άψογα σε καθημερινή και σε 24ωρη βάση με την Αστυνομία και ειδικά με το Α.Τ Λαγανά όπου μαζί περιπολούσαμε όλο τον Λαγανά για την εφαρμογή και υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Καλούσαμε κάθε καλοκαίρι τον Πρέσβυ της Αγγλίας ,τον Πρόεδρο Τουρισμού Ελλάδος, Αξιωματούχους της Αγγλικής Αστυνομίας μαζί με όλους τους φορείς που προανέφερα και όλους τους Τουρ Οπερέιτορς όλων τωνεταιρειών και παίρναμε αποφάσεις με στόχο ο Λαγανάς να ηρεμήσει και να ξαναγίνει προορισμός για όλες τις ηλικίες . Αυτό ήταν και αυτό είναι το ζητούμενο.!!!

Δημιουργήσαμε ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων με τους συλλόγους, Ξενοδόχων , Ενοικιαζομένων δωματίων κτλ .

Κάναμε με επαγγελματίες σε όλες τις εκθέσεις σωστή τουριστική προβολή.

Καλούσαμε και φιλοξενούσαμε με την βοήθεια του συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά ,ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους που μπορούσαν να αναστρέψουν τις όποιες κακές ειδήσεις και εικόνες.

Προσπαθήσαμε να συννενοηθούμε και να συνεργαστούμε και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό με όλους τους παράγοντες και φορείς του τουρισμού

9]Καθιερώσαμε σε συνεργασία με τον Άγγλο Πρέσβυ κάθε τέλος της τουριστικής περιόδου σύσκεψη στην Αγγλική Πρεσβεία στην Αθήνα με όλους τους προαναφερόμενους Δημάρχους , Τουρ Οπερέιτορς, Υπουργείο Τουρισμού, Αστυνομία Ελληνική και Αγγλική κτλ με στόχο αποτίμηση και λήψη μέτρων για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Μετά από όλα αυτά, είχε αρχίσει να φαίνεται ότι ο Λαγανάς έμπαινε σε μια πορεία αναβάθμισης ,που αν συνεχιζόταν μέχρι σήμερα αυτή η προσπάθεια ,αν γινόταν καλύτερη αν θέλεις, διότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ο Λαγανάς σήμερα δεν θα ήταν έτσι. Θα ήταν ο Λαγανάς που μπορεί και μας αξίζει !!!.

Εδώ τίθεται τώρα το ερώτημα , γιατί όλα αυτά εγκαταλήφτηκαν ; Γιατί δεν εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια έστω κάτι άλλο που νόμιζαν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό; Γιατί αυτή η απραξία; Γιατί αυτή η εγγληματική απουσία ; Γιατί αυτή η εγκατάληψη;

Συνέβαιναν τόσα έκτροπα εν μέσω κορωνοιού στον Λαγανά και η Δημοτική Αρχή δεν υπήρχε πουθενά . Δεν την είδε κανείς στο Λαγανά. Κυκλοφορούσαν 100ντάδες μεθυσμένα παιδιά με τις σακούλες γεμάτες ποτά για να συνεχίσουν τα πάρτυ στην παραλία και ο Δήμος πουθενά.Ο κορωνοιός όμως ήταν εκεί.

Το νησί μας πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος ήταν καθαρό. Όλοι γνωρίζαμε ότι με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων . Κανείς μας όμως δεν περίμενε αυτήν την εγγληματική αδιαφορία γενικώς για αυτή την περιοχή και κανείς τους δεν ήξερε τι συνεβαινε σε αυτή την περιοχή κάθε βράδυ, γιατί ήταν απόντες.

Υπάρχουν βέβαια και αλλού ευθύνες…..και στις εταιρείες….. εγώ όμως στέκομαι σε μας, τι κάναμε εμείς. Πως αντιμετωπίσαμε εμείς όλο αυτό το θέμα . Μιλήσαμε με τις εταιρείες ; Πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για να μη συμβούν όλα αυτά; Είμαστε εκεί για να μετριάσουμε αν θέλεις όλο αυτό που συνέβαινε ; Ζήτησε ο Δήμος την Βοήθεια της Αστυνομίας ; Μίλησε πχ με τον Υφυπουργό Χαρδαλιά να τον ενημερώσει και να ζητήσει την γνώμη του και την βοήθεια του ; Του είπε ότι με αυτά που συμβαίνουν θα μεταδοθεί,θα εξαπλωθεί ο κορωνοιός; Θα μπούμε σε κόκκινο;

Αφού τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν ,σήμερα τι κάνουμε ; έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης ; Έχουμε στόχο να αναστρέψουμε για την επόμενη τουριστική περίοδο αυτήν την καταστροφική εικόνα για τον Λαγανά και την Ζάκυνθο; Θέλουμε;

ΛΑΓΑΝΑΣ λοιπόν και ΖΑΚΥΝΘΟΣ σήμερα διασύρονται διεθνώς. Αδιαφορία ή Ανικανότης ;


Πηγή