Διοίκηση Γ.Ν. Πατρών: “Οι ψευδείς ειδήσεις δημιουργούν ανησυχίες, φόβο και ανασφάλεια”

Η διοίκηση του Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας", απαντά σε όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες: "Επειδή έχει παρατηρηθεί η συχνή δημοσιοποίηση σχολίων που αφορούν τις συνθήκες ασφαλείας του νοσοκομείου μας απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού, τα οποία σχόλια συνοδεύονται και από αβάσιμες κριτικές για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν τα μέλη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, χωρίς ποτέ να ζητείται προηγουμένως η γνώμη του Νοσοκομείου για να δημοσιοποιηθεί και αυτή προς πληρέστερη ενημέρωση, θέλουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής για τα ακόλουθα:

1) Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του Γ.Ν. Πατρών έχει συσταθεί σύμφωνα με το ΦΕΚ 388/18-02-2014 και παράγει καθημερινά υπεύθυνο έργο. Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός της μηδενικής ενδονοσοκομειακής διασποράς όλους τους μήνες της πανδημίας.

2) Η διαχείριση των δύο θετικών περιστατικών σε εργαζόμενους του νοσοκομείου έγινε από την Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης (ΟΕΕ) της ΕΝΛ (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, νοσηλεύτρια λοιμώξεων), απόλυτα αρμόδια για τον χειρισμό, σύμφωνα με τις εντολές και το επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου, σε αγαστή συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους της Παθολογικής Κλινικής, μέλη της ΕΝΛ, βάσει των γραπτών εντολών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

3) Από τη διερεύνηση της πηγής μόλυνσης δεν προέκυψε έκθεση στον ιό εντός της εργασίας τους. Ακολούθησε η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση στο εργασιακό και προσωπικό περιβάλλον, η λήψη δειγμάτων και η απομόνωση (καραντίνα) για όσους ορίζονταν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα στο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν αρνητικά, γεγονός που υποδηλώνει σαφώς πως στο νοσοκομείο τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας.

4) Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να προσφύγει στην δικαιοσύνη σε περίπτωση σχετικών μελλοντικών δημοσιεύσεων ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα (διασπορά ψευδών ειδήσεων), οι οποίες ψευδείς ειδήσεις δημιουργούν ανησυχίες, φόβο και ανασφάλεια σε πολίτες που επιθυμούν να λάβουν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, το σύνολο του προσωπικού θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας και τα πρωτόκολλα, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη κοινότητα".


Πηγή