«Θυσία» 16μηνου βρέφους: Η σφοδρή σύγκρουση που «πάγωσε» τον χρόνο

Αν υπήρχε σύγχρονος και ασφαλής δρόμος χωρίς διπλή κατεύθυνση το παιδί θα είχε σωθεί – Τρίτο εμπλεκόμενο όχημα αναζητά η Τροχαία;

Η Ηλεία για ακόμα μία φορά βυθίζεται στο πένθος. Για ακόμα μία φορά θρηνεί έναν άνθρωπό της. Μια ακόμα αθώα ψυχή «θυσιάστηκε» στον πιο «δολοφονικό» δρόμο της Ελλάδας, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη λίστα των θυμάτων που έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια στον δρόμο αυτό. Μια αθώα ψυχή μόλις 16 μηνών, το νήμα της οποίας κόπηκε τόσο άδοξα δίχως να έχει ζήσει τη ζωή που ονειρεύονταν για αυτό οι γονείς του.

Μια τέτοια απώλεια αποτελεί «μαχαίρι» στην καρδιά για την κοινωνία μας. Το άκουσμα μιας τόσο τραγικής είδησης είναι ικανό να λυγίσει ακόμα και τους πιο σκληρούς ανθρώπους. Μια οικογενειακή Κυριακή όπως όλες οι άλλες, έμελλε να εξελιχθεί ως μία από τις πιο «μαύρες» σελίδες αυτού του τόπου. Έμελλε να εξελιχθεί ως η τελευταία μέρα που δύο νέοι γονείς με όνειρα για το παιδί τους, αναγκάζονται να αποχωριστούν τον καρπό του έρωτά τους τόσο ξαφνικά. Ο κόσμος τους από το βράδυ του Σαββάτου έχει καταρρεύσει. Ο χρόνος για αυτούς έχει παγώσει λίγες στιγμές πριν το ατύχημα, στιγμές τις οποίες είχαν απολαύσει με το παιδί τους. Ωστόσο, η μοίρα έμελλε να τους κάνει να βιώσουν κάτι που ουδείς γονέας επιθυμεί να ζήσει. Την απώλεια του παιδιού τους!

Η στιγμή που «πάγωσε» ο χρόνος!

«Παγωμένη» και συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Ηλείας στο άκουσμα της τραγικής αυτής είδησης, αφού καλά- καλά δεν είχε προλάβει να ξεπεράσει την απώλεια ακόμα ενός νέου άνδρα 26 ετών μια εβδομάδα νωρίτερα και μερικά χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση των Λαστεΐκων, πάλι από μετωπική σύγκρουση. Ωστόσο, ακούγοντας μια τόσο δυσάρεστη εξέλιξη, οι μόνες σκέψεις οδηγούν στην αθώα αυτή ψυχούλα που χάθηκε τόσο άδικα, σε έναν δρόμο που δεν συγχωρεί ούτε λάθη, αλλά ούτε και «μαγκιές» στην οδήγηση.

Ο χρόνος για όλους πάγωσε περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ελάχιστα μέτρα πριν τον κόμβο των Λαστεΐκων το ασημί Citroen C2 που οδηγούσε ένας 26χρονος από περιοχή πέριξ του Πύργου, συγκρούστηκε μετωπικά με ασημί FIAT Punto στο οποίο επέβαινε ο 33χρονος μαζί με την 25χρονη σύζυγό του και το μόλις 16 μηνών βρέφος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Citroen κατευθυνόταν προς Πάτρα και το FIAT προς Πύργο. Η σύγκρουσή τους ήταν τόσο σφοδρή, που το Citroen σταμάτησε μερικά μέτρα μετά το σημείο της σύγκρουσης, ενώ το FIAT βρέθηκε στη νησίδα της βοηθητικής οδού στο ρεύμα προς Πύργο.

Απεγκλωβισμοί και τραγική απώλεια

Άμεσα στο σημείο ειδοποιήθηκαν εσπευσμένα οι αρχές. Συγκεκριμένα, πυροσβέστες που κλήθηκαν στο σημείο προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους επιβαίνοντες των δύο οχημάτων. Αυτό που συγκλονίζει ακόμα περισσότερο είναι η μαρτυρία διερχόμενου οδηγού ο οποίος αναφέρει πως έβγαλε το βρέφος από το παιδικό κάθισμα στο οποίο βρισκόταν και το μετέφερε εσπευσμένα στο Γ.Ν. Ηλείας, με τους γιατρούς να κάνουν ότι μπορούν αλλά να είναι αργά για το μικρό αγγελούδι.

Όσον αφορά τους άλλους τρεις επιβαίνοντες των οχημάτων, μεταφέρθηκαν στον Γ.Ν. Αμαλιάδας. Λίγες στιγμές αργότερα υπήρξε εντολή σύλληψης του 26χρονου από τους άνδρες της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος ωστόσο παραμένει στο νοσοκομείο φρουρούμενος. Ακόμα, οι άνδρες της υπηρεσίας έχουν ζητήσει τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής στη σορό του βρέφους, στο πλαίσιο των ερευνών για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Η πορεία της υγείας των τραυματιών

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πατέρας του βρέφους αναμένεται την Πέμπτη να εισαχθεί στο χειρουργείο προκειμένου να πραγματοποιήσει επέμβαση για το κάταγμα που έχει στο μηριαίο οστό, ενώ η μητέρα έχει ελαφρά κατάγματα στα χέρια. Ωστόσο, ο σωματικός τους πόνος δε συγκρίνεται σε καμία των περιπτώσεων με τον ψυχικό τους πόνο όταν έμαθαν για την απώλεια του παιδιού τους. Ο καρπός του έρωτά τους είχε μόλις χάσει τη μάχη ελάχιστες ώρες νωρίτερα!

Από την πλευρά του 26χρονου οδηγού του έτερου οχήματος, αναμένεται και αυτός να κάνει επέμβαση στη σπονδυλική στήλη αφού πρώτα υποχωρήσει το αιμάτωμα που έχει στο στέρνο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πηγές κάνουν λόγο και για ανάγκη αίματος για το νεαρό.

Εξετάζεται εμπλοκή τρίτου οχήματος

Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν κάθε πληροφορία και κάθε στοιχείο που βρίσκουν, προκειμένου να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο, κάνουν λόγο για εμπλοκή και τρίτου οχήματος στο συμβάν το οποίο πιθανότατα επιδόθηκε σε αγώνα ταχύτητας με το όχημα μάρκας Citroen του 26χρονου, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Οι ευθύνες βαραίνουν τους πάντες

Με τις έρευνες να συνεχίζονται ακόμα, οι ευθύνες για αυτή την τραγωδία δε θα πρέπει να καταλήγουν μονάχα σε ένα άτομο. Η Ηλεία, χρόνια τώρα φωνάζει για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα αυξάνει το ποσοστό ασφαλείας, θα είναι λιγότερο επικίνδυνος και σίγουρα θα σώζει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές επί καθημερινής βάσεως. Ωστόσο, ακόμα και να είχε ολοκληρωθεί το έργο, η οδηγική παιδεία συνεχίζει να αποτελεί το «κορυφαίο όπλο» για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι πολλές εδώ και χρόνια, με τον κόσμο πλέον να οφείλει να μη δείξει άλλη ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη της μη ολοκλήρωσης του δρόμου δε βαραίνει μόνο τους πολιτικούς που τόσα χρόνια μοιράζουν «κούφιες υποσχέσεις» αντί για πράξεις, δε βαραίνει μόνο τους τοπικούς άρχοντες που δεν πίεζαν από κοινού, συστηματικά και με διάρκεια για το έργο, αλλά βαραίνει και τους πολίτες που δεν οργανώνονται προκειμένου να αγωνιστούν για κάτι που αξίζουν και που θα έχει πολλά οφέλη στη ζωή τους.

Οφείλουμε σε όλους αυτούς που έχουν χαθεί, να σταματήσουμε να περιμένουμε τα επόμενα θύματα και να αγωνιστούμε για αυτό το έργο που θα εξασφαλίσει τη μείωση των απωλειών σε μεγάλο ποσοστό. Οφείλουμε να σταματήσουμε να βρίσκουμε ποιος είναι αυτός που φταίει και να παλέψουμε για ένα έργο πνοής που θα φέρει πολλά θετικά στοιχεία στον τόπο μας. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Οποιαδήποτε απώλεια χρόνου σημαίνει και περισσότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση του βρέφους ή του 26χρονου που χάθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σπαραγμός επικράτησε από αρκετό κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το συγκεκριμένο προφίλ να είναι ο άνθρωπος που μετέφερε το μωρό στο νοσοκομείο προκειμένου να το σώσει, αλλά ήταν αργά

Βουλευτές και αιρετοί να αφυπνιστούν

Όλα αυτά τα χρόνια ο ηλειακός λαός έχει χορτάσει από λόγια. Βουλευτές και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια ακούν υποσχέσεις, προχωρούν σε δηλώσεις, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που λείπουν. Η ψήφος των Ηλείων δόθηκε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, κάτι που σε καμία των περιπτώσεων δεν υφίσταται από τη στιγμή που ο δρόμος παραμένει ακόμα στις μακέτες. Μετά την απώλεια του νεότερου θύματος του δρόμου αυτού, ενός μωρού μόλις 16 μηνών, οφείλουμε να δείξουμε πως η Ηλεία δεν πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στις θέσεις των θεατών. Οφείλουν όλοι, πολίτες, αιρετοί και βουλευτές, να βγουν από κοινού πάνω στη «σκηνή» και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η υπομονή τελείωσε! Πλέον, οι ενέργειες όλων θα πρέπει να έχουν στόχο να πιέσουν αφόρητα τους κυβερνητικούς φορείς. Αλήθεια, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στο ραντεβού που έχουν σε λίγο διάστημα με την ΕΕ για την έγκριση ή μη του έργου, θα αναφέρουν το τραγικό αυτό περιστατικό; Θα παρουσιάσουν φωτογραφικό υλικό από θανατηφόρα ατυχήματα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου με αυτό τον τρόπο να τους αποδείξουν πως η ολοκλήρωση του έργου αυτού αποτελεί μεγάλη ανάγκη;

«Όλοι μαζί δυναμικά, διαφορετικά επικήδειους»

Την ανάγκη ολοκλήρωσης του δρόμου πρόβαλε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει δυναμική κινητοποίηση όλων ειδάλλως το μόνο που θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον θα είναι επικήδειοι. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μετά τα διαδοχικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, αναπτύσσεται πρόχειρα η θεωρία της αποκλειστικής, μοναδικής υπαιτιότητας της κακής οδήγησης. Ναι ευθύνονται και οι κακοί οδηγοί, αλλά μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση συνθηκών ατυχήματος έχει ο ξεπερασμένος –σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες– δρόμος Πατρών-Πύργου. Ένας σύγχρονος εθνικός δρόμος έχει διαχωριστικές προστατευτικές μπάρες. Τα δυο τελευταία θανατηφόρα ατυχήματα οφείλονται σε μετωπικές συγκρούσεις. Σε περίπτωση που υπήρχε σύγχρονος δρόμος, οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Ας δούμε πόσο έχουν μειωθεί τα θανατηφόρα στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθήνας. Πιστεύετε ότι μόνο στην Ηλεία υπάρχουν απρόσεκτοι οδηγοί; Δεν στέκει ο συλλογισμός. Έκτος και… αν παριστάνουμε τους χρήσιμους αφελείς ή πάνω από το αυτονόητο βάζουμε άλλες χαμηλής αξίας σκοπιμότητες. Ναι, φταίνε όλοι από το παρελθόν που είχαν λόγο και ρόλο και δεν προσπάθησαν για το έργο. Θα μείνουμε στο ρόλο του αυτόκλητου δικαστή με έδρα τον καναπέ και όπλο το Facebook; Η πιο ακίνδυνη και αναποτελεσματική μέθοδος. Βέβαια πολλοί έχουν θεωρητικοποιήσει την απραξία τους και τον μοναχισμό ως κοινωνική πρακτική. Λάθος! Η πρόοδος σε όλες τις ιστορικές εποχές πέρασε μέσα από συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες. Οι μπροστάρηδες ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Εάν θέλουμε να τελειώνουμε με τον δρόμο «θανάτου», ένας τρόπος υπάρχει. Όλοι μαζί δυναμικά. Διαφορετικά… επικήδειους!».

«Θυσία» 16μηνου βρέφους: Η σφοδρή σύγκρουση που «πάγωσε» τον χρόνο

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    15 Σεπτεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία