Μάνα εξ’ ουρανού η πρόταση του ΟΑΣΑ για το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας

Σημαντική ανάσα στα οικονομικά του πρόκειται να πάρει το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών, μετά την πρόταση που του έγινε από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας για την εκμίσθωση 12 μεγάλων λεωφορείων τύπου «φυσαρμόνικας».

Η πρόταση αυτή έρχεται από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία στο να μειωθεί η διασπορά των κρουσμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας και γενικότερα στην Αττική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μία από τις βασικές εστίες διασποράς κορωνοϊού στην πρωτεύουσα είναι ο πανζουρλισμός που έχει παρατηρηθεί στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, με τον έναν επιβάτη να είναι πάνω στον άλλο.

Ο συνωστισμός αυτός θα πρέπει να σταματήσει για να μειωθεί η διασπορά και ήδη ο ΟΑΣΑ ύστερα από εντολή που πήρε από την κυβέρνηση και από το υπουργείο έχει προχωρήσει στις διαδικασίες εκείνες για την ενίσχυση του στόλου του με 300 οχήματα, με την μορφή leasing έως το τέλος του έτους.

Μέχρι όμως να προχωρήσει η διαδικασία αυτή ο ΟΑΣΑ θα χρειαστεί στο μεσοδιάστημα να έχει επιπλέον λεωφορεία από τα υπάρχοντα για να εξυπηρετήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό 200 λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ της χώρας θα ξεκινήσουν δρομολόγια στον αστικό ιστό της Αθήνας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Σε ότι αφορά το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας η πρόταση για τις 12 «φυσαρμόνικες», ήρθε για την Πατρινή εταιρεία ως μάνα εξ ουρανού, σε μία περίοδο που η επιβατική κίνηση στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει μειωθεί κατακόρυφα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της έλλειψης των φοιτητών.

Τα λεωφορεία αυτά το Αστικό ΚΤΕΛ τα χρησιμοποιούσε για τη γραμμή σύνδεσης με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Με την μη παρουσία φοιτητών στην πόλη ένας σημαντικός αριθμός από αυτά είναι αχρείαστος για το Αστικό ΚΤΕΛ, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα που διανύουμε.

Στην πρωτεύουσα όμως λόγω του μεγέθους και της χωρητικότητας τους είναι σίγουρο ότι θα δώσουν μία ανάσα στον συνωστισμό που παρατηρείται.

Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει «δανεισμός» στον ΟΑΣΑ και έμψυχου δυναμικού, με την διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ να προτείνει σε εργαζόμενους που έχει σε αναστολή από το διάστημα της καραντίνας να πάνε να εργαστούν έως το τέλος του έτους στην Αθήνα.

Να αναφέρουμε τέλος, σύμφωνα πάντα με κύκλους της διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, ότι η γραμμή που έχει πέσει κατακόρυφα στην επιβατική της κίνηση, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της εταιρείας είναι αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών.


Πηγή