Πάτρα: Μικρή άνοδος στα ενοίκια – Οι μισθώσεις ακινήτων επηρεάζονται από τη ζήτηση φοιτητών

Η υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά του Real Estate. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που ισχύουν εδώ και περίπου 8 μήνες δεν έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις ενοικιάσεις, όπως κάποιοι πίστευαν, αλλά το αντίθετο: μία σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ενοικίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις τιμές, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε περιόδους κρίσεων, η κτηματαγορά εξακολουθεί να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή.

Οσον αφορά στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η RE/MAX Ελλάς, από το σύνολο των στοιχείων που έχει καταγράψει το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, προκύπτει για την τρέχουσα περίοδο μία σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 5,8%, με μικρές διακυμάνσεις ανά περιοχή.

Το γεγονός αυτό εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς η προσδοκία ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει ακόμα επαληθευτεί στην ελληνική αγορά, αφήνοντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστη την πορεία των τιμών.

Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο του δικτύου της RE/MAX στην Ελλάδα προσδιορίστηκαν τόσο οι τιμές ενοικίασης ανά περιοχή (σε ευρώ ανά τ.μ.) όσο και το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου και η τάση της ζήτησης.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Σε πόλεις όπως η Πάτρα, οι μισθώσεις ακινήτων επηρεάζονται αυτό το διάστημα από την ζήτηση της φοιτητικής κατοικίας. Συνεπώς, οι ενοικιαστές προτιμούν διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 200 έως 350 ευρώ αλλά και 2 υπνοδωματίων, 70-90 τ.μ., έως 20 ετών ή παλιότερα (ανακαινισμένα), σε τιμές από 300 μέχρι 450 ευρώ.

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%. Στην Πάτρα, οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται κατά μέσο όρο, στα 5,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    13 Σεπτεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία