Πάτρα: Πόσα θα χαθούν από τα κοιμητήρια αν μεταβιβαστούν στην Εκκλησία

Διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσό το 819 χιλ. ευρώ που έβαλε ο Δήμος Πατρέων στο ταμείο του από τα παγκάρια των δύο δημοτικών κοιμητηρίων, Α' και Β', το 2019. Όπως και αυτά που έχει εισπράξει από την Πρωτοχρονιά του 2020 μέχρι σήμερα. Έσοδα που κινδυνεύει να χάσει αν ψηφιστεί το άρθρο 48 του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών που τα μεταβιβάζει στην Εκκλησία.

Για το θέμα ενημερώθηκαν στον Δήμο από το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» που αναφερόταν σε μία από τις πολλές αλλαγές που εισηγείται το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η πρώτη εικόνα του ρεπορτάζ δεν ήταν ευκρινής, καθώς έλειπε ένα από τα βασικά στοιχεία του∙ το οικονομικό.

Αναζητήσαμε χθες ποιο εν τέλει θα είναι το ποσό που θα απολέσει ο Δήμος στην περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο. Την περσινή χρονιά εισέπραξε από τους ναούς των δημοτικών κοιμητηρίων, τον Ιερό Ναό Αγγέλων και τον Άγιο Μηνά της Λεύκας, το ποσό των 819 χιλ. ευρώ. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ο Δήμος έχει εισπράξει 598 χιλ. ευρώ και ενώ απομένει κάτι λιγότερο από ένα τρίμηνο για να κλείσει η χρονιά.

Τα χρήματα δεν είναι λίγα, ειδικά σε μια εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση υφίσταται μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση και στον αντίποδα τις μεταβιβάζονται νέες αρμοδιότητες (χωρίς πρόσθετους πόρους).

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση, αν ψηφιστεί το άρθρο 48, θα ισχύσουν οι παρακάτω αλλαγές:

 • Η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων κοιμητηριακών ναών, ασχέτως της νομικής τους μορφής, θα ασκείται είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας ενορίας, είτε από συμβούλιο που θα ορίζει ο οικείος Μητροπολίτης.
 • Τα έσοδα των ναών θα διατίθενται πρωτίστως για τη συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της οικείας Μητρόπολης.
 • Από την έναρξη ισχύος του νόμου, το πάσης φύσης προσωπικό των κοιμητηριακών ναών θα καταστεί αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας Μητρόπολης, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία του για κάθε συνέπεια.
 • H οικεία Μητρόπολη θα είναι καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αναγκών των κοιμητηριακών ναών, και θα υπεισέλθει αυτοδικαίως, από τη δημοσίευση του νόμου, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.
 • pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

 • Δημοσιεύτηκε:

  4 Οκτωβρίου 2020

 • Κατηγορίες:

  Κοινωνία