Αίγιο: Νέες προοπτικές στον αγροδιατροφικό κλάδο δημιουργεί η καινοτομία

Αίγιο: Νέες προοπτικές στον αγροδιατροφικό κλάδο δημιουργεί η καινοτομία Αίγιο: Νέες προοπτικές στον αγροδιατροφικό κλάδο δημιουργεί η καινοτομία

Nέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον αγροδιατροφικό κλάδο» που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου: «Cross Border Agrifood Incubators – INCUBA (Διασυνοριακές Αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες)» του προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Interreg Greece – Italy 2014-2020.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά της τάσης αυτής είναι η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, η διαχείριση αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από νέους και επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους, η έμφαση στην προστιθέμενη αξία μέσω της συσκευασίας, της ποιότητας και του τρόπου καλλιέργειας. Το περιβάλλον στον κλάδο αρχίζει να βελτιώνεται αλλά τα θετικά αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο για να γενικευτούν. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα δημιουργούν όλο και πιο αξιόλογα προϊόντα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο branding».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τζαμαλούκας υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Έργου INCUBA από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε το έργο το οποίο έχει ως στόχο να υποστηρίξει την δημιουργία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης υφιστάμενων αλλά και δημιουργίας νέων θερμοκοιτίδων.

Παράλληλα μέσα από το έργο INCUBA διαμορφώθηκαν και παρουσιάστηκαν τα κριτήρια για τη δημιουργία ενός σήματος προσδιορισμού της περιφερειακής ταυτότητας των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή θα υλοποιηθεί μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα αφορά επιχειρήσεις από τους τομείς της:

  • Παραγωγής
  • Εμπορίας, Τυποποίησης, Εξαγωγής
  • Φιλοξενίας, Εστίασης & Αναψυχής

Το Περιφερειακό Δίκτυο Ποιότητας θα αφορά την υποστήριξη, προώθηση, ανάδειξη και προβολή των προϊόντων & των υπηρεσιών.Τη διασύνδεση της παράδοσης με την πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, με απώτερο στόχο την παροχή υπηρεσιών, προϊόντων και εμπειριών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Το κοινό ενημερώθηκε για τις νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εισροών και στην αύξηση της παραγωγής καθώς και νέες υπηρεσίες που θα προκύψουν, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες ειδικότητες και νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της αγροδιατροφής. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στην αξιοποίηση αγροτικού αποβλήτου τόσο συνολικά στη βιομηχανία τροφίμων όσο και στην παραγωγή ενέργειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, καθώς και αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας.

Αίγιο: Νέες προοπτικές στον αγροδιατροφικό κλάδο δημιουργεί η καινοτομία


Πηγή