Εξι ματς με Γερμανούς οι ΑΕΚ, οι μόνες δύο νίκες της στην Αθήνα

Το 1989 δεν ήταν μαγικό για την ΑΕΚ μόνο η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους, αλλά και επειδή στην πορεία αποδείχθηκε ότι από αυτή τη χρονιά άρχισε ηολική επαναφορά της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Στο Πρωταθλητριών 1988-89 η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη της ευρωπαϊκή πρόκριση μετά από 11 χρόνια (είχαν μεσολαβήσει επτά σερί αποκλεισμοί) με το 5-3 επί της Ντινάμο Δρέσδης. Η «Ενωση» είχε ηττηθεί 1-0 στην (τότε Ανατολική, και τελευταία της παρουσία ως ανεξάρτητη) Γερμανία από μια ομάδα όπου δέσποζαν προσωπικότητες όπως ο Ματίας Ζάμερ και Ουλφ Κίρστεν. Αουτσάιντερ η ΑΕΚ, αν υπήρχε τότε πάμε στοίχημα προγνωστικά οπαπ.

Ο Γκέτσοφ στο 9’ έβαλε μπροστά στο σκορ τους Ανατολικογερμανούς, η Νέα Φιλαδέλφεια «πάγωσε» αλλά στο 27’ με έμμεσο φάουλ του Μανωλά (χρεώθηκε ως αυτογκόλ επειδή η μπάλα μετά το δοκάρι χτύπησε στην πλάτη του κίπερ Τόιμπερ), στο 33’ με πέναλτι του Παπαϊωάννου και στο 37’ και στο 60’ με γκολ του αββίδη έφτασε στο 4-1. Μείωσε ο Λίμπεραμ, 5-2 στο 82’ ο Σαβέφσκι, έκλεισε το σκορ στο 85’ ο Μίνγκε σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά της παιχνίδια.

Προς τι η αναφορά; Μα είναι η πρώτη, από τις συνολικά μόλις δύο, νίκη της ΑΕΚ υποδεχόμενη (δυτικές, ανατολικές ή… ενωμένες) γερμανικές ομάδες! Σε συνολικά έξι περιπτώσεις, η «Ενωση» μετρά 2-0-4, όχι και τόσο ενθαρρυντικό σημάδι τούτο, ενόψει του αποψινού με τη Βόλφσμπουργκ, που είναι μάλιστα και νοκ άουτ.

Ετερη νίκη, και εντέλει πρόκριση, ήταν με τη Λέβερκουζεν στον 4ο γύρο του UEFA το 2000-01: στην «Μπάι Αρίνα» (αξέχαστο ματς στην bet365 ποδόσφαιρο) η ΑΕΚ είχε φύγει με… 4-4 (δύο γκολ ο Νάβας, από ένα οι Λάκης και Τσιάρτας) και στη ρεβάνς, με τέρματα των Νάβας και Τσιάρτα, είχε πάρει την πρόκριση με 2-0. Κατά τα λοιπά το 1982-83 αποκλείστηκε με δύο ήττες (και συνολικό σκορ 6-0) από την Κολωνία, το 1995-96 από την Γκλάντμπαχ (ξανά δύο ήττες) και το 2018-19 σε όμιλο του Champions League έχασε… μέσα, έξω με 2-0.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr


Πηγή