EΛΜΕΖ: «Για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ζακύνθου» – Καταγγελία για τη μη έγκριση ολιγομελών στο […]

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΝΕΕΓΥΛ Ζακύνθου με ευθύνη του Κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Τα ΕΝΕΕΓΥΛ εξυπηρετούν παιδιά που χρήζουν ιδιαίτερης εκπαιδευτικής προσέγγισης που όμως μπορούν σταδιακά και με κατάλληλη μέριμνα και εκπαίδευση να ενταχθούν στα Γενικά Γυμνάσια/Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Σε πλήρη ανάπτυξη μπορούν να φτάσουν τις 8 τάξεις, 4 στο Γυμνάσιο και 4 στο Λύκειο.

Στο νησί μας η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή ιδρύθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος (2019-20) και στεγάστηκε «προσωρινά» σε λυόμενες αίθουσες στο χώρο του ΕΠΑΛ. Εξίσου «προσωρινή» ήταν και η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Ζακύνθου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών του σχολείου, της Δ/ντριας και των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών, από την πρώτη στιγμή αυτό που εισέπραξαν ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Το ίδιο σκηνικό στήνεται και φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο. Παρά το ότι το σχολείο μεγαλώνει (από 4 τάξεις πέρσι, φέτος έφτασε τις 6), αποτέλεσμα της αυτοθυσίας του συλλόγου διδασκόντων, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ, η αντιμετώπιση που εισπράττει είναι η ίδια.

Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αρνείται να χρηματοδοτήσει την στέγαση σε νέο σύγχρονο χώρο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, την ώρα που οι μόλις 4 λυόμενες αίθουσές του καλούνται να στεγάσουν 6 τμήματα!

Η Περιφέρεια δεν έχει λύσει ακόμα το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών με εξειδικευμένο συνοδό προφασιζόμενη το «άγονο» των διαγωνισμών και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη για τη μεταφορά του συνόλου των μαθητών.

Ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια συντήρησης του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στέγαστρο (σε σχολείο που φοιτούν ακόμη και παιδιά με πρόβλημα επιληψίας), οι αίθουσες να πλημυρίζουν με την πρώτη βροχή, ο χώρος του προαυλίου να μην επαρκεί για τους μαθητές.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!

Απαιτούμε:

  • Με ευθύνη του κράτους έναρξη εργασιών για την κατασκευή σύγχρονου κτηρίου που να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών – Η σχολική στέγη αποκλειστική ευθύνη του κράτους, επίλυση του προβλήματος αποκλειστικά με κρατικό φορέα κατασκευής σχολικών κτηρίων
  • Η Περιφέρεια άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα της μεταφοράς όλων των μαθητών του σχολείου από και προς το σπίτι τους με ειδικά λεωφορεία και κατάλληλα εκπαιδευμένους συνοδούς.
  • Ενιαίος κρατικός φορέας μεταφοράς όλων των μαθητών με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και εξειδικευμένους συνοδούς.
  • Ο Δήμος άμεσα να παράσχει στο σχολείο επιπλέον κατάλληλες αίθουσες για τη στέγαση των μαθητών και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον ευπρεπισμό των αιθουσών του σχολείου και των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων
  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων του σχολείου
  • Μονιμοποίηση-διορισμός διδακτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ΕΕΠ και ΕΒΠ, που να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών.
  • Διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας

Η ΕΛΜΕΖ καλεί τους γονείς και τους μαθητές σε κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να θέσουμε από κοινού προ των ευθυνών τους όλους του φορείς της κρατικής και τοπικής διοίκησης και να απαιτήσουμε την επίλυσή των οξυμμένων προβλημάτων του σχολείου.

Καταγγελία για τη μη έγκριση ολιγομελών στο ΕΝΕΕΓΥΛ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καταγγέλλει τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο ΕΝΕΕΓΥΛ. Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα του σχολείου, που ιδρύθηκε πέρυσι και απευθύνεται σε μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, για έγκριση τμημάτων στην Α και Β Γυμνασίου και Α Λυκείου απορρίφθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων! Με λίγα λόγια, ακόμα και μαθητές οι οποίοι φοίτησαν πέρσι στο σχολείο υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν. Έτσι, η λειτουργία ενός σχολείου το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης, μεταφοράς μαθητών και επάνδρωσης με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και το οποίο αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής υπονομεύεται

Η στάση αυτή της Περιφερειακής Δ/νσης δεν αιφνιδιάζει. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής παστώματος των μαθητών μέσα σε 25άρια και 27άρια τμήματα, της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών και των εξαιτίας της χιλιάδων χαμένων ωρών, της έλλειψης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, με λίγα λόγια μιας πολιτικής που και πριν την πανδημία έκοβε και έραβε τις ανάγκες των μαθητών στα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού που «πάντοτε έχει» για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τα μονοπώλια αλλά «ποτέ δεν έχει» για την υγεία και την παιδεία του λαού.

Απαιτούμε

  • Άμεση έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων του νησιού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εδώ και τώρα επίλυση των προβλημάτων στέγασης και μεταφοράς μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛΠηγή