Πάτρα: 2.500 μπλε κάδους για την ανακύκλωση και αύξηση δρομολογίων έχει ζητήσει ο δήμος

Χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά ανακύκλωσης στον δήμο της Πάτρας.

Η στάση της δημοτικής αρχής πάνω στο όλο θέμα είναι ότι με τους ισχύοντες όρους και τους κανόνες που υπάρχουν, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για την χρηματοδότηση του περιφερειακού σχεδιασμού, τα ποσοστά ανακύκλωσης που θέτονται δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Για τον σκοπό αυτό, παράλληλα, με την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Πατρινών προς την ανακύκλωση, ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες πιέσεις προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τους πείσει για να αλλάξουν οι όροι αυτοί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, το ποσοστό της ανακύκλωσης παραμένει χαμηλό, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλους τους δήμους, από τη στιγμή που εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής ένα μεγάλο ποσοστό από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης παρουσιάζουν συχνά βλάβες, δεν είναι λειτουργικοί και η αποκομιδή δεν γίνεται με την απαιτούμενη συχνότητα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί από τους μπλε κάδους να είναι ξεχειλισμένοι για πολλές ώρες. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής ο Δήμος έχει ζητήσει αρκετές φορές από την Εταιρεία Ανακύκλωσης 2.500 επιπλέον μπλε κάδους, αλλά και την πύκνωση των δρομολογίων.

Αίτημα στο οποίο η Εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί. Ταυτόχρονα έχει ζητήσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα θέματα ανακύκλωσης, ενώ πριν από την πανδημία είχε προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης προς όλα τα σχολεία και τους μαθητές τους.

Εξάλλου, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθούν από τον Δήμο άμεσα αιτήσεις σε ανοιχτές προσκλήσεις για χρηματοδότηση της κατασκευής Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης με ημιυπόγειους κάδους μεγάλης χωρητικότητας για ξεχωριστά ρεύματα, διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά το νέο μοντέλο διαλογής, χωρίς να επιβαρύνεται ο δημότης.

Η πολιτική του Δήμου, σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, είναι η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με κρατική χρηματοδότηση, όμως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις.


Πηγή