Πάτρα: H Covid-19 βάζει «παύση» στα live τον φετινό χειμώνα – Σε απόγνωση οι μουσικοί

Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τα νυχτερινά κέντρα της Πάτρας και το αν θα ανοίξουν από τα μεσάνυχτα και μετά, η πραγματικότητα στις εποχές της πανδημίας δεν αλλάζει και σε πολλά για τους μουσικούς.

Μια πραγματικότητα αρκετά σκληρή που έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών μουσικών χωρίς δουλειά ή τους έχει αναγκάσει να ξεκινήσουν να ψάχνουν για εργασία σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΜ (Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών) Δυτικής Ελλάδος, Γιώργο Πετρίτση, τα νυχτοκάματα για τους μουσικούς στα λιγοστά καταστήματα εστίασης που είναι να κάνουν live, φέτος θα είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 20% με 30%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι αν οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών έχουν την πρόθεση για να κάνουν live.

«Είναι διστακτικοί και αυτό είναι λογικό όταν με βάση τους κανόνες που υπάρχουν σε αναγκάζουν να έχεις μόλις το 40% της πληρότητας του μαγαζιού σου» τονίζει ο Γιώργος Πετρίτσης.

Δεν βγαίνουν τα έξοδα

Στην Πάτρα δεν υπάρχουν άλλωστε μεγάλα νυχτερινά κέντρα για να μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες «πολυτέλειες». «Αυτό που λέμε μπουζούκια στην Πάτρα είναι δύο με τρία καταστήματα, όχι παραπάνω.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των live στην πόλη μας έχει να κάνει με την εστίαση και εκεί η χωρητικότητα των μαγαζιών είναι συνήθως περιορισμένη».

Κοινώς δύσκολα βγάζει τα έξοδα της βραδιάς ένα κατάστημα που κάνει live όταν δεν τον δίνουν την δυνατότητα να γεμίσει το μαγαζί.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης αποφασίσει να το τολμήσει, κινδυνεύει να δεχθεί κάποιο πρόστιμο που μπορεί να είναι αρκετά τσουχτερό.

Δεν φτάνουν για όλους

Live, σύμφωνα με τον Γιώργο Πετρίτση, θα γίνουν όταν αφήσουμε πίσω μας το μίνι lockdown. To ζητούμενο είναι όμως αν θα τα αφήσουν να γίνουν με όλους αυτούς τους ελέγχους που γίνονται.

Επιπλέον, την κατάσταση για τους μουσικούς έκανε ακόμα πιο δύσκολη το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στην Αττική, όπου ήταν μία διέξοδος για ορισμένους στο να κάνουν κάθε τόσο κάποια νυχτοκάματα στην πρωτεύουσα.

Όμως σε γενικές γραμμές τα live φέτος θα είναι ακόμα πιο λίγα και σίγουρα δεν φτάνουν τους 230 περίπου επαγγελματίες μουσικούς που είναι καταγεγραμμένοι (δεν είναι όλοι ενεργοί) στο σωματείο.

Πουθενά το κράτος

Σε κάθε περίπτωση οι μουσικοί θα έχουν φέτος έναν δύσκολο χειμώνα. Όπως δύσκολο ήταν άλλωστε και το καλοκαίρι που πέρασε.

«Όσοι σκοπεύουν να ζήσουν από τη μουσική, σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι θα πεινάσουν» τονίζει ο κ. Πετρίτσης και προσθέτει:

«Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά ούτε για τους μουσικούς, ούτε για την τέχνη». Οι μουσικοί λοιπόν βρίσκονται σε απόγνωση, πληρώνοντας στο μέγιστο βαθμό, το μάρμαρο της πανδημίας, μη μπορώντας επί της ουσίας να ασχοληθούν με αυτό που έχουν σπουδάσει και αγαπάνε.


Πηγή