Πατρών – Πύργου: Η τελευταία εκκρεμότητα για το «πράσινο» φως για την έναρξη των εργασιών

Θετικά φαίνεται ότι είναι τα νέα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αφού ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα η τελευταία εκκρεμότητα για τα πρώτα 70 χλμ. του δρόμου η οποία αφορά στην έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη του τμήματος Πάτρα – Πύργος στην Ολυμπία Οδό.

Προ ημερών η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας (DG GROW) απάντησε θετικά στο αίτημα του υπουργείου Υποδομών για την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού.

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά θα στείλει στην ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού το φάκελο με τα στοιχεία της συμφωνίας παραχώρησης Δημοσίου – Ολυμπίας Οδού, τα οποία αφορούν στη μελέτη κόστους – οφέλους και του χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Πρόκειται για απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να βεβαιωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υφίσταται ζήτημα έμμεσης ή άμεσης κρατικής ενίσχυσης.

Το κόστος για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου εκτιμάται σε 304 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου να διαμορφώνεται σε 224 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που θα επενδύσει το δημόσιο για την κατασκευή του τμήματος Πάτρα – Πύργος είναι εξασφαλισμένο από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ αλλά και από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027.

Στη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγκατάστασης του συστήματος διοδίων, το οποίο δεν προβλεπόταν στις προηγούμενες οκτώ εργολαβίες για την κατασκευή του οδικού άξονα οι οποίες ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση.

Το αντίτιμο των διοδίων θα διαμορφωθεί για τα συμβατικά επιβατικά οχήματα (κατηγορία 2) σε 0,067 ευρώ ανά χιλιόμετρο, όπως ισχύει σε όλους τους οδικούς άξονες που λειτουργούν με καθεστώς παραχώρησης.

Η συμμετοχή των ιδιωτών της Ολυμπίας Οδού θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 10 εκατομμύρια θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν μέσω δανεισμού από τις συστημικές τράπεζες. Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την εταιρεία παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου με επεμβάσεις οδικής ασφάλειας συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός απροόπτου οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2022.

Πηγή: ypodomes.com


Πηγή