Aιγιάλεια: Χαμηλό το ιικό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού

Η πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά του covid-19 φαίνεται πως αποδίδει καρπούς για τους κατοίκους του Αιγίου, καθώς ο ιός παρουσιάζει αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης στα αστικά λύματα.

Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο που έχει αναλάβει την ανάλυση των λυμάτων με παράμετρο τη διάδοση του κορωνοϊού στην πόλη, έφτασαν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία της ΔΕΥΑ και όπως ξεκάθαρα αναφέρεται, ο ιός δεν ανιχνεύεται σε υπολογίσιμο επιστημονικά ποσοστό.

Η βελτιωμένη αυτή εικόνα του δείγματος λυμάτων που ελήφθη 10 περίπου μέρες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, δίνει μια νότα αισιοδοξίας αλλά και ταυτόχρονα υποδεικνύει στους πολίτες πως είναι στο χέρι τους να διατηρηθεί, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έδειχνε ανάλυση από δείγματα που ελήφθησαν λίγες μέρες πριν το lockdown, οπότε βάσει των αποτελεσμάτων και με την αξιοποίηση μαθηματικών μοντέλων υπολογιζόταν πως στην πόλη του Αιγίου εντοπίζονταν περίπου 400 κρούσματα, κάτι που σίγουρα προκάλεσε ανησυχία, ιδιαίτερα όταν οι ανεπιβεβαίωτες φήμες που λειτουργούν σαν χαλασμένο τηλέφωνο, "φούσκωσαν" τον αριθμό έως και πέντε φορές πάνω!

Υπενθυμίζεται πως έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον περασμένο Μάιο, κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας που απεστάλη στους Δήμους της χώρας και στις οικείες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Τα δείγματα από τα αστικά λύματα αποστέλλονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια για να ανιχνευτούν τα ίχνη του covid-19 μέσω της μεθόδου Real Time PCR (Polymerase Chain Reaction) και πολλοί είναι πλέον οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή και συμβάλουν στην ενίσχυση των πληροφοριών για τη διάδοση του ιού.

Το "δια ταύτα" είναι πως η Αιγιάλεια παρουσιάζει χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, σε αντίθεση με άλλα σημεία της Αχαΐας που κατά την κυβέρνηση βρίσκεται "στο κόκκινο". Για να παραμείνει όμως σε χαμηλά επίπεδα η διάδοση του κορωνοϊού στην περιοχή, χρειάζεται να συνεχιστεί η ατομική και συλλογική προσπάθεια όλων, με χρήση μάσκας παντού, συχνό πλύσιμο χεριών, αποστάσεις ασφαλείας, όχι άσκοπες μετακινήσεις και όσα επισημαίνουν διαρκώς οι ειδικοί.

Filodimos.gr (ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Νοεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία