Με επιτυχία η συνάντηση εργασίας της Οργάνωσης Μελών ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας

Η Οργάνωση Μελών ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αχαΐας διοργάνωσε συνάντηση εργασίας, με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, με την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος με στόχο να έχει μια άμεση ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας, οι Βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο συντονιστής της Ν.Ε. Μιχάλης Σιδηρόπουλος, , ο συντονιστής της οργάνωσης μελών ΕΒΕ Μάκης Μακρής, το μέλος του συντονιστικού Τάσος Νικολακόπουλος και το μέλος της οργάνωσης Νίκος Κανελλάκης. Την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της και Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) κ. Ευάγγελος Σπαθής και η Γραμματέας της Ένωσης κα. Σοφία Αρβανίτη. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης ( Ο.Ε.ΕΣ.Π. ) κ. Γιώργος Βαγενάς.

Η Γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν.Δ Ελλάδος κα Σοφία Αρβανίτη σημείωσε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τα lockdown και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, που ήταν απόρροια των προηγουμένων, ο κλάδος των ασφαλιστών δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος. Ανέφερε τον μεγάλο ανταγωνισμό που βιώνει ο κλάδος τους από τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων από πολυεθνικές και τράπεζες, καθώς και από τη διανομή των προϊόντων αυτών και στα εναλλακτικά δίκτυα. Επίσης υπογράμμισε ότι με την κατάργηση του θεσμού του «Δόκιμου» Ασφαλιστή, στη διάρκεια του οποίου ο ασφαλιστής εκπαιδευόταν για έξι μήνες, χωρίς να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και χωρίς να καταβάλει εισφορές, ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι πια ελκυστικός για τους νέους και αρχίζει να γίνεται ένα επάγγελμα το οποίο «γερνάει».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν.Δ Ελλάδος κ. Ευάγγελος Σπαθής επεσήμανε πως ο ασφαλιστικός είναι ένας κλάδος που δεν έχει κρυφά εισοδήματα και είναι φορολογικά ενήμερος. Επίσης, τόνισε ότι στην έλλειψη νεών ασφαλιστών συμβάλλουν η απουσία κινήτρων και οι συνεχόμενες πιστοποιήσεις. Ειδική αναφορά έγινε στην αστοχία του θεσμού της επαναπιστοποίησης, καθώς αποτελεί χάσιμο χρόνου με τον τρόπο που διεξάγεται, έχει χάσει τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα και κάθε ασφαλιστής είναι εξαρτημένος από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρία που διαθέτει την πλατφόρμα για την εξέταση. Ο κ. Σπαθής σημείωσε ότι ο ασφαλιστικός είναι ένας σοβαρός κλάδος που χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία όμως κανείς δεν τους βοηθάει. Το ελληνικό κράτος ακόμα και τώρα δεν τους έχει ενισχύσει καθώς ο ΚΑΔ, στον οποίο ανήκουν οι ασφαλιστές, υπάγεται σε αυτόν των τραπεζικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα που επιδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είναι οι μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται από την πλευρά των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες προσφέρουν εκπτώσεις ή ειδικά ευεργετήματα με στόχο τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου και διαφημίζουν ωφελήματα ή και παροχές που δεν ανταποκρίνονται στα ισχύοντα τιμολόγια και τους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων, παραβλέποντας το άρθρο 27 του Νόμου 4583/2018.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας, δήλωσαν την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου για την επιβίωση τους σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και οι δύο Βουλευτές Αχαΐας σημείωσαν ότι στέκονται αρωγοί στον αγώνα τους και θα προωθήσουν τα αιτήματα τους σε επίπεδο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στους αρμόδιους Υπουργούς.

Η Οργάνωση Μελών ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές, με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, και με άλλους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας το επόμενο διάστημα.


Πηγή