Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τον χαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού και μειονεκτικού

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού και μειονεκτικού.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έγινε με το σχέδιο «Καλλικράτης», ήταν η εξάλειψη των ορεινών και ημιορεινών δήμων από το διοικητικό χάρτη της χώρας.

Να σημειωθεί ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες -σε σχέση με την έκταση της- ακτογραμμές διεθνώς, διακρίνεται παράλληλα και για την ορεινότητά της, η οποία ξεπερνά το 70%.

Με το σχέδιο «Καλλικράτης», οι ορεινοί δήμοι ενσωματώθηκαν στους πεδινούς, ενώ παράλληλα πολλές από τις έδρες των πρώην χαρακτηρισμένων ως ορεινών δήμων μεταφέρθηκαν σε πεδινές περιοχές.

Από την άλλη μεριά, με το σχέδιο «Καποδίστριας» είχε οριστεί το διοικητικό ποσοστό ορεινών και ημιορεινών δήμων της χώρα μας στο 61,6% του συνόλου των δήμων, ενώ το σχέδιο «Καλλικράτης» το μείωσε κάτω του 10%.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ερυμάνθου αποτελεί στην κυριολεξία ορεινό και μειονεκτικό δήμο (ο οποίος αποτελείται από ορεινές 33 κοινότητες), η πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ παράλληλα στερείται αστικού κέντρου.

Τέλος, οι οικονομικές και πολιτισμικές συνέπειες του αποχαρακτηρισμού του Δήμου Ερυμάνθου από ορεινού και μειονεκτικού, υπήρξαν ολέθριες, με αποτέλεσμα τη σημερινή αδυναμία κάλυψης ζωτικών αναγκών της περιοχής και τη σταδιακή ερημοποίηση αρκετών κοινοτήτων».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εσωτερικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για: α) τον επαναχαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού και μειονεκτικού και β) την απόδοση οικονομικών κινήτρων και αντισταθμιστικών ωφελειών στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τον χαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού και μειονεκτικού Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τον χαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού και μειονεκτικού


Πηγή