Πάτρα: 500 ποινικές δίκες θύματα της πανδημίας

Βουνό σχηματίζουν οι δικαστικές υποθέσεις που έχουν αναβληθεί μέχρι σήμερα, από τα δύο lockdown λόγω του κορονοϊού, με τις δικαστικές αρχές της Πάτρας, να καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στις 20 ημέρες της δεύτερης καραντίνας, έχουν αναβληθεί πάνω από 500 ποινικές δίκες στο Πρωτοδικείο Πατρών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές υποθέσεις και τα εφετεία.

Το μέγεθος του προβλήματος, είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού, από την πρώτη καραντίνα που προκάλεσε τρίμηνη αναστολή λειτουργίας της δικαιοσύνης, αναβλήθηκαν πάνω από 2.000 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, τόσο στις μονομελείς όσο και στις πολυμελείς συνθέσεις δικαστηρίων του Πρωτοδικείου Πατρών.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και μερικές εκατοντάδες ποινικές υποθέσεις του Εφετείου Πατρών, που επίσης αναβλήθηκαν λόγω της πρώτης καραντίνας του κορονοϊού, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, που πλησίαζαν σε παραγραφή αδικήματος ή που οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι, έφταναν στο χρονικό όριο της αποφυλάκισης.

Η ΚΥΑ για την δεύτερη καραντίνα στα δικαστήρια, έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όμως κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση.

Το ερώτημα είναι αφενός αν μπορεί το δικαστικό σύστημα της χώρας, που ήδη πάσχει σε επίπεδο ρυθμών απονομής δικαιοσύνης, να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ή αν θα φτάσουμε και πάλι σε επίπεδο οιονεί αρνησιδικίας όπως στο παρελθόν.

Πάντως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην υποβολή τροπολογίας για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που αναβάλλονται. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η συζήτηση υπόθεσης οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας και οποιασδήποτε διαδικασίας δεν εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος της υπό από 6/11/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4899), με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και εξαιτίας εφαρμογής αυτής, ορίζεται αυτεπαγγέλτως με πράξη του Προέδρου του τμήματος ή του δικαστή, ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο στην πλέον σύντομη διαθέσιμη δικάσιμο.

Ο προσδιορισμός θα γίνει χωρίς επιβάρυνση των διαδίκων και με ηλεκτρονική ενημέρωση.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    22 Νοεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία