Πάτρα: Δεν βιάζεται η εστίαση – Το χειρότερο σενάριο για τον κλάδο είναι το άνοιξε, κλείσε

Δεν βιάζονται στον κλάδο της εστίασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Όχι φυσικά ότι δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους όσο γίνεται πιο σύντομα.

Όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτό που επιδιώκουν οι επαγγελματίες της εστίασης είναι να ανοίξουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Και αυτό κρίνεται μέσα από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Αν ανοίξουμε και μας κλείσουν μετά από κάποιες μέρες, αυτό θα είναι ότι πιο καταστροφικό για τον κλάδο μας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Το "κλείνουμε – ανοίγουμε" είναι το χειρότερο σενάριο που υπάρχει για την εστίαση. «Τα καταστήματα εστίασης δεν είναι εμπορικά μαγαζιά που έχουν έτοιμο το εμπόρευμα τους και το μόνο που χρειάζεται για να ανοίξουν είναι να φωτιστούν και να ανεβάσουν τα ρολά τους.

Η εστίαση θέλει μια σειρά από προετοιμασίες για να ανοίξει. Να παραγγείλει από τους προμηθευτές της, να ετοιμάσει το κατάστημα, να κανονίσει τα ωράρια με τους εργαζόμενους…

Είναι μία σειριά διαδικασιών που δεν μπορεί να αντέξει το άνοιξε κλείσε που ακούμε από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

«Να ανοίξουμε όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε, όταν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί και να προλάβουμε έτσι να λειτουργήσουμε στις γιορτές».

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σενάριο που ακούγεται τελευταίως για την εστίαση. Να πάμε σε ένα πρότυπο Μαδρίτης, να ανοίξουν δηλαδή τα καταστήματα των περιοχών εκείνων που δεν έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

«Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει πολλά rapid τεστ για να υπάρχει σαφής εικόνα της διασποράς στην ανοικτή κοινότητα και αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σε μας».

Οι μισοί πάνε για αναστολή για όλο το διάστημα της πανδημίας

Άλλωστε, ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει για την εστίαση.

Θα είναι το ίδιο δύσκολη. «Μπαίνουμε στον χειμώνα και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δουλέψουμε με τους εσωτερικούς μας χώρους αφού πολλά μαγαζιά δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.

Με τους κανόνες που υπάρχουν πολλά καταστήματα δεν θα είναι βιώσιμα. Υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι που γνωρίζουν ότι δεν αξίζει καν τον κόπο να ανοίξουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Και έτσι ένα μεγάλο μέρος της εστίασης ακόμα και όταν ανοίξει ο κλάδος προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε αναστολή της επιχείρησης του για όσο διαρκέσει η πανδημία. Τουλάχιστον έτσι θα γλιτώσει τη ζημιά και τα έξοδα».


Πηγή