Πάτρα: Έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς για να στηρίξουν το ΕΣΥ – Πού “κολλάει”

Μεγαλώνει το "κύμα" στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας.

Όμως δυστυχώς, το ενδιαφέρον αυτό πέφτει μέχρι ώρας στο κενό των νομοθεσιών, καθώς το κράτος δεν έχει φροντίσει να το καλύψει, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την υγειονομική πορεία της χώρας.

Το κάλεσμα που έγινε από την πολιτεία προς τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν και να δώσουν ένα χέρι στήριξης στους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους από την εξάντληση και την κούραση, έχει σημαντική ανταπόκριση.

Μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας εννέα γιατροί έκαναν αίτηση για να συνδράμουν υπογράφοντας σχετική σύμβαση, έχοντας ήδη σταλεί αυτή στο υπουργείο για να προχωρήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και από άλλα μέλη του συλλόγου. Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει την δυνατότητα στον ιδιώτη γιατρό να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μπορέσει να εργαστεί και να βοηθήσει στα δημόσια νοσοκομεία τόσο της περιοχής, όσο και της χώρας.

«Μας κάνει εντύπωση που από τη μια η πολιτεία στέλνει μία έκκληση για βοήθεια προς τους ιδιώτες γιατρούς, τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει αυτό το κενό στο οποίο στην ουσία τους απαγορεύει να τρέξουν και να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Ένας γιατρός δεν μπορεί να πάει να εργαστεί στο νοσοκομείο χωρίς να έχει μία νομική κάλυψη, ένα νομοθετικό πλαίσιο που να τον εξασφαλίζει για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ακόμα όταν και η προσφορά του είναι εθελοντική, όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

«Έχουμε στείλει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο για διευκρινήσεις πάνω στο όλο θέμα και περιμένουμε άμεσα απαντήσεις γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι ανάγκες στα νοσοκομεία μεγάλες».

"Στρατιώτες" στη μάχη κατά της πανδημίας

Πάντως το ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς είναι μεγάλο και σε ένα βαθμό συγκινητικό. «Υπάρχει ενδιαφέρον από δεκάδες γιατρούς, μεταξύ αυτών βάζω και τον εαυτό μου, που είναι διαθέσιμοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Όχι μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, αλλά και από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. Πρέπει όμως να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Για αυτό και περιμένουμε άμεσα οδηγίες και διευκρινίσεις από το υπουργείο».


Πηγή