Στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου καλεί η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

AgrinioPress
Στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου καλεί η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Κάλεσμα στην απεργία στις 26 Νοέμβρη “για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας”, απευθύνει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται και μια σειρά από αιτήματα, τόσο στήριξης του υγειονομικού τομέα, όσο και στήριξης των πληττόμενων αγροτών.

Η ανακοίνωση:

“Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι,

Μπροστά στις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις με την πανδημία, που άφησε αθωράκιστο εδώ και εννέα μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και στο νομό μας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αιτνιας σας καλεί να λάβουμε μέρος στην απεργία που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου την Πέμπτη 26 Νοέμβρη. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και παράλληλα να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να δοθούν λύσεις εδώ και τώρα.

Ως ΔΣ, με αγωνία παρακολουθούμε και την κατάσταση που επικρατεί με τα ζητήματα Υγείας και στο Νομό μας. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα τα 2 νοσοκομεία του νόμου Αγρινίου Μεσολογγίου έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο Αγρινίου που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι αρνητικής πίεσης.

Τα 11 κέντρα υγείας του νομού έχουν μετατραπεί σε αγροτικά ιατρεία συνταγογραφισης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης, που ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο, έχει αφήσει «γυμνά» τα νοσοκομεία μας από κρεβάτια και προσωπικό, ενώ ακόμη και για την επίταξη κλινών, επικαλείται την κοινωνική ευαισθησία των κλινικαρχών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία σε ένα σύστημα Υγείας γυμνό και αθωράκιστο. Παράλληλα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα, που είναι εστίες μετάδοσης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου. Τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν να μπαίνουν στο στόχαστρο τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους για να σωθούν άλλη μια φορά οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής, καθώς και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Αντιμετωπίζουν διαχρονικά με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και τώρα βρήκαν ως πρόσχημα την πανδημία.
Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας , να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα. Λύσεις για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας στην έξαρση της φονικής πανδημίας. Λύσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας.

Απαιτούμε:

– Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στελεχωθούν άμεσα τα 2 νοσοκομεία Αγρινίου Μεσολογγίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας χωρίς αγορά υπηρεσιών από τους κλινικάρχες. Να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα 11 Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

– Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους π.χ. (κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κλπ.). Όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Οι παραγωγοί ελιάς καλαμών απαιτούν μέτρα στήριξης. Αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να ξανακαλλιεργήσουν. Άμεση απορρόφηση – αποζημίωση της παραγωγής η οποία βρίσκεται σε κάδους τα 2 τελευταία χρόνια. Με ευθύνη του κράτους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα εισόδημα επιβίωσης. Σταμάτημα των εισαγωγών βρώσιμης ελιάς από τρίτες χώρες

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας. Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, κτηματολόγιο, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και λόγω της κλιματικής αλλαγής, που να αποζημιώνει άμεσα και δίκαια για κάθε αγροτικό προϊόν, σε ποσοστό 100% τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

– Στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό των δημόσιων κτηνιατρείων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για τους εμβολιασμούς και τις ασθένειες των ζώων.

– Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

– Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες – κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

– Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες – κτηνοτρόφους.

Η Ομοσπονδία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην Απεργία στης 26 Νοέμβρη.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας συνεχίζουμε την παρέμβασή μας σε κάθε χωριό, για την ανάδειξη και διεκδίκηση κάθε προβλήματος που απασχολεί εμάς και την κοινωνία. Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου καλεί η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας
Συντακτική Ομάδα