Πάτρα: Μια βροχή θα μας σώσει! – Η ανομβρία έχει μειώσει το νερό που τρέχει στις βρύσες μας

Η βασική αιτία των προβλημάτων που παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της Πάτρας με το νερό, έχει να κάνει με την φύση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ζωή μας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της ΔΕΥΑ Πατρών, έχοντας ακούσει όλους αυτούς τους μήνες αρκετά παράπονα από δημότες της πόλης, διαφόρων περιοχών που φωνάζουν για έλλειψη νερού, πότε μερική και πότε ολική.

«Έχει να βρέξει αρκετό καιρό. Ο Νοέμβρης πέρασε χωρίς να βρέξει σχεδόν καθόλου» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας.

«Η ανομβρία έχει μεγιστοποιήσει το πρόβλημα που υπήρχε με το παλαιό δίκτυο των αγωγών για την αντικατάσταση του οποίου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Όμως το μεγάλο διάστημα που έχει περάσει χωρίς βροχές, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό ζήτημα και για την ύδρευση της πόλης.

Ωστόσο, έχουμε κατορθώσει με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, να μην αφήσουμε καμία περιοχή χωρίς νερό, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που εμφανίζονται».

Όσο για τις συχνές προγραμματισμένες διακοπές που είναι και αυτό ένα φαινόμενο των τελευταίων μηνών, σχετίζονται με τα δύο μεγάλα έργα αντικατάστασης των αγωγών του δικτύου ύδρευσης τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ΔΕΥΑΠ τα έργα αυτά θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις συχνές βλάβες που παρατηρούνται και θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού.

Όμως το ζήτημα της ανομβρίας και οι συνέπειες του είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα όπως όλα δείχνουν τα επόμενα χρόνια αφού το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται.

Για αυτό και σύμφωνα με την ΔΕΥΑΠ χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας στην κατανάλωση του νερού από όλους, με σύνεση και λιτότητα.


Πηγή