Πελοπόννησος: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν το «Δυτικό Διάδρομο»

Τις ισχυρές αντιδράσεις των πέντε μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα έχει να αντιμετωπίσει ο ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του Συστήματος 400 kV, η αλλιώς γνωστό και ως Δυτικό Διάδρομος της Πελοποννήσου.

Το εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου έργο, έχει μπει στον πάγο εδώ και 14 μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98% καθώς οι πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων επιμένουν να εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι. Οι μοναχές κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής», ενώ απαιτούν μάλιστα το έργο να αναβληθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μοναχές, δεν λειτουργούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη νομοθεσία, όπως κάνουν οι φορείς της Πολιτείας και των πολιτών που διαφωνούν με τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής. Κανονικά, οι διαφωνίες αυτές εκφράζονται με προσφυγές στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όχι αφού το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98%.

Οι εν λόγω μοναχές αποφάσισαν να κινηθούν εκτός πλαισίου, ποντάροντας στη στρατηγική του αιφνιδιασμού. Στις 25 Νοεμβρίου, τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή και οι μοναχές έδωσαν το παρών και αυτή τη φορά, τοποθετώντας τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ανάδοχος να καταθέσει μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες –μάλλον προκειμένου να αποφύγουν το αυτόφωρο– υποχώρησαν.

Την ψευδή –όπως αποδείχθηκε– πρόθεσή τους να αποσυρθούν επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου, διαβεβαιώνοντας τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η «κανονικότητα», όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ίσως είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο επιλέγουν να λειτουργούν οι μοναχές ότι ο ΑΔΜΗΕ έλαβε μόλις τη Δευτέρα 30/11 το δικόγραφο της αίτησης που σταμάτησε ήδη από το Σάββατο, 28/11, το έργο των 110 εκατομμυρίων.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    4 Δεκεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία