Αχαΐα: Το δεύτερο lockdown έφερε στο ναδίρ τα αγροτικά προϊόντα

Σημαντική πτώση έφερε το δεύτερο lockdown και η καραντίνα που εφαρμόστηκε στην αγορά, στην αγροτική παραγωγή.

Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης άφησε πολλά προϊόντα αδιάθετα για τους αγρότες, ενώ στα περισσότερα είδη οι τιμές σημείωσαν πτώση εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

Παράλληλα, η παραγωγή μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, με τους αγρότες, γνωρίζοντας την όλη κατάσταση πλέον, να καθυστερούν τις καλλιέργειες τους ή ακόμα να τις παύουν για ένα διάστημα, προκειμένου να αποφύγουν τη ζημιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εσπεριδοειδή, ένα είδος που στο διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας, είχε σημαντική αύξηση, στην δεύτερη καραντίνα, η πτώση έφτασε στο 35% με 40%, τόσο στην τιμή του, όσο και στη ζήτηση.

Μειωμένη ήταν η παραγωγή του λαδιού και το γεγονός αυτό έχει φέρει μία αύξηση στην τιμή του, φτάνοντας τα 2,50 με 3,50 ευρώ το κιλό. Επίσης, μεγάλη ζημιά έχει σημειωθεί στην πατάτα που συνέχισε την κακή πορεία που είχε και στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, μένοντας αδιάθετη.

Πτώση σημαντική υπήρξε και σε όλα τα κηπευτικά από το μαρούλι και την ντομάτα έως και τα λάχανα, ενώ μεγάλη ζημιά έπαθε το κρασί εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων της εστίασης.

Παρόλο που η παραγωγή του και η ποιότητα του, είναι αρκετά καλή, σύμφωνα με τους αμπελουργούς, χιλιάδες λίτρα κρασιού παραμένουν αδιάθετα, με τη ζήτηση του είδους να έχει φτάσει στον πάτο, με την πτώση να αγγίζει το 70%.

Σημαντική ζημιά όμως έχουν πάθει και αγρότες της Αιγιαλείας, με την κορινθιακή σταφίδα να έχει μειωμένη παραγωγή, αλλά και ζήτηση. Σε γενικές γραμμές το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η καραντίνα που ήταν η συνέπεια του, έχει φέρει αρνητικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα που φαίνεται να πληρώνει το τίμημα μιας κλειστής αγοράς ή μιας αγοράς που δεν λειτουργεί κανονικά.


Πηγή