ΑΝΑΣΑ | «Τα ψεύδη της κ. Κράτσα και η σιωπή της ΝΔ»

«Η ΑΝΑΣΑ απαιτεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν το καθήκον τους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ|
Η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά με την καταγγελία μας ότι διόρισε σε δύο έμμισθες θέσεις του δημοσίου υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ Κέρκυρας, απήντησε ως εξής: «Σε ό,τι αφορά τον νομικό σύμβουλο, αυτός δεν έχει έμμισθη θέση δικηγόρου στον Φο.Δ.Σ.Α., αλλά έχει σύμβαση για παροχή νομικών συμβουλών σε εταιρικά θέματα και έλεγχο συμφωνιών, συμβάσεων κτλ, η οποία συνάφθηκε με τη νόμιμη διαδικασία, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία (ν. 1892/1990 και ν. 4555/2018) για το καθεστώς των ΟΤΑ ΑΕ». Δυστυχώς η περιφερειάρχης, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την προφανή παραβίαση της νομιμότητας και φυσικά της ηθικής, επιλέγει και αυτή την φορά την προσφιλή της μέθοδο. Ψεύδεται και μάλιστα ασυστόλως. Αναφέρει ως νομοθετική βάση δυο νομοθετήματα (1892/1990 και 4555/2018), τα οποία όμως δεν υπάρχουν πουθενά στο κείμενο της υπογραφείσας σύμβασης, ενδεικτικά σημεία της οποίας παραθέτουμε εδώ: Σύμβαση αορίστου χρόνου συνεπώς, αμοιβή σταθερή μηνιαία 1.200,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ και νομοθετική βάση άρθρο 43.2 του ν.4194/2013 περί εμμίσθων δικηγόρων (η οποία προφανώς δεν ακολουθήθηκε). Η περιφερειάρχης στην απάντηση της ΟΜΟΛΟΓΕΙ την καταστρατήγηση (εκ πλαγίου παράβαση) της νομοθεσίας. Όμως η εκ πλαγίου παράβαση πολλάκις είναι χειρότερη από την ευθεία, γιατί η επιτήδευση δείχνει διπλή πρόθεση, αφ’ ενός παράβασης και αφ’ ετέρου συγκάλυψης. Τα ερωτήματα της ΑΝΑΣΑ παραμένουν αναπάντητα:

  • Γιατί δεν προσελήφθη δικηγόρος με έμμισθη θέση κατόπιν διαδικασίας (προκήρυξη κλπ);
  • Γιατί προσελήφθη ο ίδιος που ήδη κατέχει άλλη θέση αμειβόμενη από το δημόσιο ταμείο;
  • Γιατί, αφού η σύμβαση φτιάχτηκε σαν ελεύθερου επαγγελματία, χαρακτηρίζεται αορίστου χρόνου και το ποσόν είναι σταθερό σαν μισθός;

Οι πολίτες των Ιονίων Νήσων πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι η εύνοια της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στο συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στις δύο συμβάσεις που παρανόμως και διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα έχει συνάψει. Επιπροσθέτως, σε χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου, έχει αναθέσει απ’ ευθείας στο περί ού ο λόγος στέλεχος πέντε υποθέσεις με αμοιβή 4364 ευρώ, παρ’ ότι είναι υποθέσεις της ΠΙΝ, από το ταμείο της οποίας αμείβεται σταθερά και μηνιαίως ως ειδικός σύμβουλος. Αλήθεια, δεν υπάρχουν άλλοι δικηγόροι στην Κέρκυρα; Αναμένουμε επ’ αυτών με ενδιαφέρον την θέση του δικηγορικού συλλόγου Κερκύρας. Όσο για την τοπική ΝΔ Κερκύρας, προφανώς πιστεύει ότι εν προκειμένω «η σιωπή είναι χρυσός». Η ΑΝΑΣΑ απαιτεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν το καθήκον τους.


Πηγή