Κορωνοϊός: Αν υπάρξει τρίτο κύμα να βρει την Αχαΐα με χαμηλό φορτίο

Ανησυχία υπάρχει στις υγειονομικές αρχές της Αχαΐας για το ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και στην περιοχή, ως συνέπεια της σχετικής χαλαρότητας, που όπως υποστηρίζουν, υπήρξε την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που στην Πάτρα, υπήρξε μία γενικότερη τήρηση των βασικών τουλάχιστον μέτρων και δεν παρατηρήθηκαν ακραία περιστατικά με συγκεντρώσεις, πολυκοσμία, ρεβεγιόν και πάρτι, ωστόσο ο κορωνοϊός είναι τόσο επικίνδυνος που μπορεί να πετύχει την διασπορά με την παραμικρή αβλεψία.

Και είναι γεγονός ότι και στην περιοχή μας παρατηρήθηκαν αρκετές από αυτές. Οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκκλησιασμοί, πολυκοσμία στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία Γεωργίου και φυσικά κάποια υπαίθρια «ρεβεγιόν» στους δρόμους, έξω από γνωστά στέκια, ειδικότερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όλα αυτά ίσως να έχουν αρνητικές συνέπειες, παρόλο που μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία σημαντική αύξηση, παρά μόνο αυτές οι αυξομειώσεις "ασανσέρ" των κρουσμάτων, στην Αχαΐα, που παρατηρούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Πολλά βέβαια θα φανούν μέσα από το προγνωστικό μοντέλο για τα αστικά λύματα της Πάτρας, το οποίο ήταν καθησυχαστικό, τουλάχιστον πριν από τις γιορτές, με το ιικό φορτίο να είναι αρκετά χαμηλό.

Όμως υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και τα οποία αναφέρονται σε μικρές εστίες διασποράς που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ένα πρωτοχρονιάτικο για παράδειγμα τραπέζι σε συνοικία έξω από το κέντρο της Πάτρας, ένας νεωκόρος στην ανατολική πλευρά της πόλης που προσβλήθηκε και δύο – τρεις ακόμα περιπτώσεις που δείχνουν ότι η εορταστική περίοδος ήταν πράγματι αρκετά επικίνδυνη για την υγειονομική πορεία.

Οι ειδικοί, φοβούνται το τρίτο κύμα της πανδημίας που λέγεται πλέον ανοικτά ότι θα έρθει από τον Μάρτη και μετά και επιδιώκουν να μπορέσει να αποφύγει η περιοχή την οποιαδήποτε έξαρση, μη χάνοντας αυτή την σταθερά που την έχει κρατήσει μακριά από τις «κόκκινες» περιοχές.

Αν υπάρξει, δηλαδή, πράγματι ένα τρίτο κύμα, αυτό θα πρέπει να βρει την Αχαΐα με έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι δύσκολα, όσο και αν έχει προχωρήσει στο μεταξύ η εμβολιαστική διαδικασία. Και το αν θα μείνει σε αυτή τη σταθερά που έχει έως τώρα, είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα.


Πηγή