Κορονοϊός lockdown. Έκτακτα μέτρα στο δήμο Αχαρνών

Κορονοϊός lockdown. Έκτακτα μέτρα στο δήμο Αχαρνών

Που παρατείνονται τα έκτακτα αυστηρά μέτρα και που αίρονται

 

Ενημέρωση συντακτών 15.1.2021

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιάς

«Στη συνέχεια της ενημέρωσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με τα υπερτοπικά μέτρα, που ισχύουν σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Όσον αφορά στη Δυτική Αττική. Τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το Δήμο Ελευσίνας όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για το Δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την άρση των μέτρων στο Δήμο Κοζάνης, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου, και στο Δήμο Βοΐου, πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του Δήμου Εορδαίας, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.900 περίπου κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

 

 

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου-Φλώρινας, αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς και τους κατοίκους της Κοζάνης και της Ελευσίνας, για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαιοκάστρου, του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο, στο Δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαιόκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους. Στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές, που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές. Στη Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Επίσης, για να μην ακούγονται κάποιες ανακρίβειες σε σχέση με κάποιες περιοχές, πρέπει να τονίσω ότι τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είναι τα εξής:

Για την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Άργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Στοιχεία τα οποία τέθηκαν εις γνώση της Επιτροπής από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κύριο Παπαγεωργίου, για να μπορέσουν να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να υπενθυμίσουμε, να επαναλάβουμε, ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα, σε cluster, ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και εάν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από Δήμο σε Δήμο.

Παραδείγματος χάρη στο Δήμο Λεβαδέων μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22, αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μια μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με επισκέψεις και μετακινήσεις προς τη Λιβαδειά. Άρα, η εντός Περιφερειακών Ενοτήτων κινητικότητα και αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων, είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση.»


Πηγή