Οι αλλαγές στην λειτουργία των δικαστηρίων από Δευτέρα 11-01-2021

Οι αλλαγές στην λειτουργία των δικαστηρίων από Δευτέρα 11-01-2021

Επεκτείνονται οι δικαστικές λειτουργίες από 11 Ιανουαρίου 2021

 

Συγκεκριμένα από τις διατάξεις της νέας κυα για την παράταση του lockdown προκύπτει ότι επεκτείνονται, πέραν του υφισταμένου μέχρι σήμερα πλαισίου εκδικαζομένων υποθέσεων, οι δικαστικές λειτουργίες, ως ακολούθως:

 

– Εκδικάζονται υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο καθώς και όλες οι δίκες υπερχρεωμένων α΄ και β΄ βαθμού.

– Εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα στο ακροατήριο. Στις υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων απαιτείται δήλωση του ή των διαδίκων όπου υφίσταται αντιδικία, που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) την προτεραία της δικασίμου στη γραμματεία του δικαστηρίου, ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες.

– Εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.

– Εκδικάζονται όσες ποινικές υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να δικασθούν μετά από αναίρεσή τους από τον Άρειο Πάγο.

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 30/08.01.2021
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00

 

Σχετικά:

Γνωμοδοτικά σημειώματα που συνέταξαν ο Αν. Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας, κ. Σπυρίδων Τσαντίνης, και ο Επ. Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος επί των σχετικών ερωτημάτων που τους έθεσαν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός και ο Αντιπρόεδρος της Ολομέλειας, Ευστάθιος Κουτσοχήνας (Πηγή: dsa.gr)

 

Παναγιώτης Γιαννόπουλος

 

Σπυρίδων Τσαντίνης


Πηγή