Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Ιανουάριο

Την πλήρη αναστολή καταβολής ενοικίου για τον πρώτο μήνα του έτους και την πληρωμή μόνο του 20% του ενοικίου για τον Φεβρουάριο αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να στηρίξει τις 210.000 επιχειρήσεις που ήταν και θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 80% επί του μισθώματος απευθείας από το κράτος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν με το ίδιο ποσοστό αλλά το 60% θα καταβάλλει το κράτος και το 20% ο ενοικιαστής. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν μία μείωση επί των μισθωμάτων της τάξης του 20%.

Αυτό όμως που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς η κάλυψη του ενοικίου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αποζημίωση για το πρώτο δίμηνο του έτους θα λάβουν και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα. Η αποζημίωση θα είναι μικρότερη από ότι των φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα θα φθάσει στο 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν κατά 40% από το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το λάβουν από τους ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ το αρνητικό στοιχείο της νέας απόφαση της κυβέρνησης είναι ο χρόνος είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά μεταγενέστερος, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα σε εκμισθωτές με τρέχουσες φορολογικές, δανειακές και άλλες υποχρεώσεις, καθόσον δυστυχώς δεν συνδυάζεται και με μέτρα χρονικής μετάθεσής τους. Αντίθετα ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, και πλέον σίγουρη η είσπραξη του ενοικίου από το Κράτος παρά από κλειστές επιχειρήσεις.

Πηγή: capital.gr


Πηγή