Ποιος γνωστός παιδίατρος δηλώνει απαισιόδοξος για την ανοσία αγέλης…

Ο διακεκριμένος παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας, από τους κορυφαίους στην Αχαϊα, έκανε τη δική του ξεχωριστή παρέμβαση, για το θέμα της ανοσίας αγέλης και του εμβολιασμού, διατυπώνοντας επιστημονικές και ανθρώπινες απόψεις και ενστάσεις:
«Βλέπω και κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και γιατρούς να μιλούν για την ημερομηνία επίτευξης της ανοσίας αγέλης.
Μακάρι, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σε αυτό το σημείο απαισιόδοξος ενώ ταυτόχρονα παραμένω αισιόδοξος για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Και θα εξηγήσω γιατί. Η ανοσία αγέλης με βάση την μεταδοτικοτητα του ιού απαιτεί ανοσία (αν αυτή είναι μακροπρόθεσμη) περίπου του 70 % του πληθυσμού.
Αυτή κατά την γνώμη μου δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί τουλάχιστον φέτος, όχι γιατί δεν θα έχουμε εμβόλια, αλλά γιατί δεν θα έχουμε πρόθυμους να εμβολιαστούν.
Είμαι σίγουρος ότι το ποσοστό των προθύμων θα αυξάνει όσο προχωρουμε στον μαζικό εμβολιασμό καθώς θα φαίνεται καθαρά ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται, αλλά να βρούμε το 70% των Ελλήνων πρόθυμο να εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι δύσκολο εάν όχι αδύνατο μου φαίνεται.
Όμως ο πόλεμος με την πανδημία μπορεί να κερδηθεί και χωρίς την περίφημη ανοσία αγέλης.
Πώς; Μα με τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων πάνω από 60 ετών ή ατόμων ευπαθών ομάδων.
Μόλις εμβολιαστεί ο μεγάλος όγκος αυτών, η θνητοτητα και η βαριά νοσηρότητα θα καταβαραθρωθεί, το σύστημα υγείας θα αναπνεύσει και η κοινωνία θα μπορέσει να ανοίξει.
Και εφόσον το εμβόλιο γίνει εύκολα και άμεσα διαθέσιμο σε όλους, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει.
Γιατί δεν μπορούμε ούτε να εμβολιάσουμε με το ζόρι όσους δεν θέλουν αλλά ούτε και να πείσουμε και τον τελευταίο δύσπιστο να εμβολιαστεί.
Συνεπώς από τη μια βλέπω δύσκολο να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, από την άλλη όμως βλέπω πολύ κοντά το τέλος της πανδημίας με τον τρόπο που περιέγραψα.
Να προσέχετε τους εαυτούς σας . 3 μήνες μάς έμειναν ακόμα».

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    11 Ιανουαρίου 2021

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία