Ακινόσογλου: “Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κορύφωση του Covid-19 στην Αχαΐα”

«Ένα 10% γνωρίζουμε ότι είναι βαρέως πάσχοντες και για αυτό τον λόγο αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα, διπλασιάζοντας την χωρητικότητά μας. Αυτή την στιγμή το 30% είναι διασωληνωμένο και το 70% είναι σε κατάσταση προδιασωληνώσης, αν αυτό κριθεί απαραίτητο» σημείωσε η παθολόγος- λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Καρολίνα Ακινόσογλου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας».

Επειδή η πίεση στο νοσηλευτικό ίδρυμα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης και νέων κλινών, στο ΠΓΝΠ, μέχρι και 265 κλίνες. «Αυτή την στιγμή έχουμε 20 κρεβάτια ΜΕΘ και δυνατότητα ανάπτυξης επιπλέον 6-8 στο Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης».

Όσον αφορά τις απλές κλίνες covid-19,σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, μπορούν να αναπτυχθούν έως και 200 ακόμη κλίνες, «τώρα νοσηλεύονται 50 άτομα και η 3η κλινική covid-19 μπορεί να αναπτύξει από 23-27 κλίνες».

Πλέον φαίνεται ότι είναι μεγάλη η διασπορά στην οικογένεια, «βλέπουμε συνεχώς τον ένα συγγενή μετά τον άλλον να προσέρχεται και να χρειάζεται νοσηλεία, ενώ στις κλινικές νοσηλεύονται άτομα, ακόμα και από την ίδια οικογένεια» δήλωσε η κ. Ακινόσογλου.

«Όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πιο δύσκολα μπορείς να την περιορίσεις, ειδικά όταν η διασπορά είναι μέσα στην ίδια την οικογένεια» επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρούνται, κυρίως τα σαββατοκύριακα σε Νότιο Πάρκο και Μαρίνα Πάτρας, «ναι μεν η πλειοψηφία του κόσμου έχει συμμορφωθεί, έχει περιορίσει τις δραστηριότητές της και βγαίνει έξω με προσοχή, υπάρχει όμως και μια μερίδα του πληθυσμού, που γίνεται ένας ανεξέλεγκτος συνωστισμός, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες υγιεινής και χωρίς χρήση μάσκας. Αυτό καταλαβαίνετε είναι εστία διασποράς. Και σε μια επιδημία να μείνουν μικρές εστίες διασποράς, μεταδοτικότητας, μη συμμόρφωσης, αναγκαστικά συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο πληθυσμό»

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει να περιμένουμε στην περιοχή μας αποκλιμάκωση, απάντησε ότι «η επιδημία μας έχει διαψεύσει πολλές φορές τον προηγούμενο χρόνο και βάση των επιδημιολογικών δεδομένων περιμένουμε μια κορύφωση μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά το σύστημα Υγείας θα αρχίζει να αποσυμφωρείται κάποιες εβδομάδες μετά το πέρασμα της κορύφωσης και στο τέλος το ζητούμενο είναι αυτό, να παραμείνει υπό έλεγχο η κατάσταση στο σύστημα υγείας και να είναι βιώσιμο για την διαχείριση όλων των περιστατικών» ξεκαθάρισε.

Τέλος, για το πότε θα αρχίζουμε να βλέπουμε να αποφέρουν καρπούς οι εμβολιασμοί, η Κ. Ακινόσογλου ανέφερε ότι «όσο αυξάνει το επίπεδο εμβολιασμού και περνά ο καιρός, τόσο θα δούμε τα αποτελέσματα, όσον αφορά την μείωση της μεταδοτικότητας, όπως είδε και το Ισραήλ. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε στο 5% και περιμένουμε να δούμε το αντίκτυπο του εμβολιασμού στην κοινότητα».


Πηγή