Ηλεκτρονικά οι Γενικές Συνελεύσεις των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών

Ηλεκτρονικά οι Γενικές Συνελεύσεις των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών

για τη λήψη αποφάσεων και την εκλογή των μελών των καταστατικών οργάνων

 

Αριθμ. οικ. 72664 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 719/24.02.2021
Διαδικασία διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων με ψηφιακά μέσα και διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη αποφάσεων και την εκλογή των μελών των καταστατικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής με ψηφιακά μέσα των Γενικών Συνελεύσεων (Γ.Σ.) των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, καθώς και τον τρόπο διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη αποφάσεων στις Γ.Σ. αυτές και για την εκλογή από αυτές των μελών των καταστατικών οργάνων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5, 14 και 24 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και 45 του ν. 4778/2021 (Α’ 26).

Άρθρο 2
Περιγραφή Συστήματος – Εφορευτικές Επιτροπές

1. Οι Γ.Σ. διεξάγονται με τη χρήση οποιασδήποτε σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας που υποστηρίζει την ταυτόχρονη επικοινωνία, με εικόνα και ήχο, περισσότερων από δύο (2) φυσικών προσώπων (ενδεικτικά: Zoom, Skype, Webex). Εφόσον πρόκειται για Γ.Σ. που μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων, οι ψηφοφορίες για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης επί των επιμέρους θεμάτων της ημερήσιας διατάξεως, καθώς και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) των καταστατικών οργάνων, υλοποιούνται με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής της παρ. 2, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.». Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

2. Με απόφαση του δικηγορικού συλλόγου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η έδρα του αθλητικού σωματείου, της αθλητικής ένωσης ή της αθλητικής ομοσπονδίας, συγκροτείται τριμελής εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από δικηγόρους μέλη του οικείου συλλόγου. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο είκοσι (20) πλήρεις ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της Γ.Σ. κατόπιν σχετικής αιτήσεως του αθλητικού σωματείου ή της αθλητικής ένωσης ή της αθλητικής ομοσπονδίας, αντιστοίχως, που υποβάλλεται στον οικείο δικηγορικό σύλλογο το αργότερο είκοσι πέντε (25) πλήρεις ημέρες πριν από την ίδια ως άνω ημέρα. Με την απόφαση συγκρότησης της εφορευτικής επιτροπής ορίζεται ο πρόεδρός της και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι διορισμένοι στο Εφετείο ή τον Άρειο Πάγο, καθώς και δύο (2) ακόμη αναπληρωματικά μέλη. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής είναι και ο Διαχειριστής της ψηφοφορίας στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Ο πρόεδρος κάθε εφορευτικής επιτροπής ορίζει, με απόφασή του, τον γραμματέα της που επιλέγεται μεταξύ των δύο (2) ορισθέντων τακτικών μελών και τον αναπληρωτή γραμματέα, που επιλέγεται μεταξύ των δύο (2) ορισθέντων αναπληρωματικών μελών. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του ορισμού τους σύμφωνα με την παρούσα και της ημέρας διεξαγωγής της Γ.Σ. τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (τακτικά και αναπληρωματικά) εκπαιδεύονται στη χρήση του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

3. Για τους σκοπούς της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

α) το αθλητικό σωματείο, η αθλητική ένωση ή η αθλητική ομοσπονδία, αντιστοίχως, επιτελεί ρόλο υπευθύνου επεξεργασίας κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 7 και του άρθρου 26 Γ.Κ.Π.Δ. Κάθε εφορευτική επιτροπή της παρ. 2 είναι αρμόδια για τη συλλογή, τήρηση και οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την ψηφοφορία σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική του οικείου αθλητικού σωματείου ή της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας για την προστασία τέτοιων δεδομένων, τον Γ.Κ.Π.Δ., τον ν. 4624/2019 (Α’ 134) και το κατωτέρω άρθρο 5 της παρούσας. Ορίζεται δε ως σημείο επικοινωνίας των υποκειμένων, των οποίων τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

β) Η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε., μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», επιτελεί ρόλο εκτελούντος την επεξεργασία, κατά την έννοια της περ. 8 του άρθρου 4 Γ.Κ.Π.Δ. και ενεργεί αυστηρώς με βάση τις οδηγίες του εκάστοτε αθλητικού σωματείου ή αθλητικής ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας. Για τον ακριβή καθορισμό των ρόλων, των υποχρεώσεων και των ευθυνών των υπεύθυνων επεξεργασίας και του εκτελούντος την επεξεργασία συνάπτεται μεταξύ της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. και εκάστης διεξάγουσας αρχής (σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας) Συμφωνητικό Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 Γ.Κ.Π.Δ.

Άρθρο 3
Εκλογικοί Κατάλογοι και Πίνακες Εκλογέων

1. Το αθλητικό σωματείο, η αθλητική ένωση ή η αθλητική ομοσπονδία καταρτίζει τον εκλογικό κατάλογο.

2. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2725/1999, εφόσον πρόκειται για αθλητικό σωματείο, ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται τουλάχιστον δέκα (10) πλήρεις ημέρες πριν από τη Γ.Σ. και περιλαμβάνει τα μέλη του σωματείου τα οποία, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2725/1999, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γ.Σ.

3. Αν πρόκειται για αθλητική ένωση ή αθλητική ομοσπονδία, ο κατάλογος της παρ. 1 ταυτίζεται με αυτόν που έχει υποβληθεί προς επικύρωση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και έχει επικυρωθεί από τη Γ.Γ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 2725/1999.

4. Οκτώ (8) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη Γ.Σ. συντάσσεται ο πίνακας των εκλογέων και εντός της ίδιας προθεσμίας αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή, σε αρχείο μορφής Excel, στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του αθλητικού σωματείου, της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αντιστοίχως. Οι πίνακες των εκλογέων περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («email») και τον αριθμό φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κάθε εκλογέα που, κατά περίπτωση, θα είναι είτε μέλος σωματείου είτε αντιπρόσωπος σωματείου – μέλους αθλητικής ενώσεως ή ομοσπονδίας, ο οποίος έχει οριστεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 και την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2725/1999. Ο Α.Φ.Μ. αποτελεί ταυτόχρονα και τον «μοναδικό αριθμό» του κάθε εκλογέα. Εφόσον πρόκειται για Γ.Σ. αρχαιρεσιών αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, ο πίνακας των εκλογέων πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον, σε ιδιαίτερες στήλες, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («email») και τον αριθμό φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) των αναπληρωτών αντιπροσώπων, την πλήρη επωνυμία του αθλητικού σωματείου από το οποίο οι αντιπρόσωποι αυτοί (τακτικός και αναπληρωτής) έχουν οριστεί και τη θέση που κατέχουν αντιστοίχως στο διοικητικό συμβούλιο του αντιπροσωπευόμενου αθλητικού σωματείου (π.χ. πρόεδρος, γραμματέας, ταμίας, απλό μέλος). Ταυτόχρονα με τον πίνακα των εκλογέων, εντός της αυτής ως άνω προθεσμίας και με τον ίδιο ως άνω τρόπο αποστέλλεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, σε ηλεκτρονικό αρχείο μορφής PDF, η ημερήσια διάταξη της Γ.Σ.

5. Εφόσον πρόκειται για Γ.Σ. αρχαιρεσιών αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εντός της προθεσμίας της παρ. 4 αποστέλλονται και παραδίδονται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, είτε ηλεκτρονικά, σε αρχεία μορφής PDF, είτε σε φυσική – έγχαρτη μορφή, τα εξής έγγραφα: α) ο εκλογικός κατάλογος, συνοδευόμενος από την απόφαση της Γ.Γ.Α. περί επικυρώσεώς του και β) αντίγραφα των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.) των αθλητικών σωματείων – μελών τους, δυνάμει των οποίων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 και την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2725/1999, έχουν οριστεί οι αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους.

Άρθρο 4
Πίνακες Υποψηφίων – Ψηφοδέλτια

1. Προκειμένου για Γ.Σ. αρχαιρεσιών αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, οι διαδικασίες υποβολής και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2725/ 1999 και στο οικείο καταστατικό, το οποίο εφαρμόζεται συμπληρωματικά. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181), οι διατάξεις του καταστατικού υποχωρούν όταν συγκρούονται με αυτές των άρθρων 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/1999.

2. Μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το αρμόδιο σύμφωνα με το οικείο καταστατικό όργανο, το αθλητικό σωματείο, η αθλητική ένωση ή η ομοσπονδία, τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της Γ.Σ., αποστέλλει στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Excel), τον πίνακα με το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο κάθε υποψηφίου. Ο πρόεδρος, ως Διαχειριστής, επικουρούμενος από τα άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καταχωρίζει τα στοιχεία αυτά στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Αν πρόκειται για Γ.Σ. αρχαιρεσιών αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, ο ανωτέρω πίνακας των υποψηφίων, με ποινή το απαράδεκτο της υποβολής του προς την εφορευτική επιτροπή συνοδεύεται από τις βεβαιώσεις των οικείων αθλητικών σωματείων περί απόκτησης εκ μέρους του κάθε υποψηφίου – μέλους τους, του δικαιώματος να εκλέγει και να εκλέγεται, κατ’ εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 2725/1999

3. Σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2725/1999, η καταχώριση των υποψηφίων μελών του διοικητικού συμβουλίου στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» γίνεται σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο ως εξής: α. στο πρώτο τμήμα καταχωρίζονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων προέδρων και β. στο δεύτερο τμήμα καταχωρίζονται με αλφαβητική σειρά τα ονοματεπώνυμα και τα παρώνυμα των υποψηφίων συμβούλων Οι υπεύθυνοι του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» συνδράμουν τον διαχειριστή, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, στην εν λόγω διαδικασία καταχώρισης των υποψηφίων.

4. Σε ιδιαίτερους πίνακες που αποστέλλονται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής με τον τρόπο, τη μορφή και εντός της προθεσμίας που ορίζονται στην παρ. 2, αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων για τα λοιπά καταστατικά όργανα, καθώς και για τις θέσεις του προεδρείου της Γ.Σ. κατά τα προβλεπόμενα στο καταστατικό του αθλητικού σωματείου, της αθλητικής ένωσης ή της ομοσπονδίας.

 

 

Άρθρο 5
Εκλογική διαδικασία

1. Η εφορευτική επιτροπή, μέσω του Διαχειριστή της, προμηθεύεται τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» από την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. μετά την υποβολή αιτήματος, το οποίο αποστέλλεται στην Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. (στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]) και κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία ή ένωση τουλάχιστον δέκα (10) πλήρεις ημέρες προ της καθορισμένης ημέρας διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» παραδίδονται μόνο στον Διαχειριστή. Αν προκύψει ανάγκη αναπλήρωσης του Διαχειριστή, αυτός παραδίδει τους κωδικούς του στο αναπληρωματικό μέλος που καλείται να καλύψει το κενό και προωθεί στο αναπληρωματικό μέλος ό,τι μηνύματα περί της διαδικασίας λαμβάνει από το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».. Για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας απαιτείται η προηγούμενη επικοινωνία με την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε., σε συνέχεια υποβολής του αντίστοιχου αιτήματος, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης υπογραφής του Συμφωνητικού Επεξεργασίας της παρ. 3 (β) του άρθρου 2 της παρούσας.

2. Κάνοντας χρήση των ανωτέρω κωδικών ο Διαχειριστής αποκτά πρόσβαση στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» και καταχωρίζει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ήτοι: α) τον τύπο, την έναρξη/λήξη, τον τίτλο και την περιγραφή των επιμέρους ψηφοφοριών, β) τα ονοματεπώνυμα, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («email») και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των μελών της εφορευτικής επιτροπής, γ) τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων κάθε τμήματος του ενιαίου ηλεκτρονικού ψηφοδελτίου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4, δ) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («email»), τον αριθμό φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) κάθε εκλογέα αντιπροσώπου που θα αποτελεί και τον μοναδικό αριθμό κάθε εκλογέα – αντιπροσώπου στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Τα ανωτέρω υπό το αλφαβητικό γράμμα (δ) στοιχεία των εκλογέων – αντιπροσώπων καταχωρίζονται στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» κατόπιν μερικής μετατροπής των αντίστοιχων στηλών του πίνακα εκλογέων της παρ. 3 του άρθρου 4, από αρχείο μορφής Excel σε αρχείο μορφής CSV.

3. Για κάθε μία από τις ψηφοφορίες επί των επιμέρους θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Γ.Σ. δημιουργείται ιδιαίτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφοφορίας. Με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε ψηφοφορίας, κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής δημιουργεί, επιπλέον, μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», ένα αυστηρώς απόρρητο ατομικό κρυπτογραφικό κλειδί ψηφοφορίας και ευθύνεται προσωπικά πειθαρχικώς για τη διαφύλαξή του από διαρροή ή απώλεια, δεδομένου ότι τα κρυπτογραφικά κλειδιά ψηφοφορίας είναι απαραίτητα για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Αν προκύψει ανάγκη αναπλήρωσης μέλους της εφορευτικής επιτροπής, το μέλος παραδίδει το κρυπτογραφικό κλειδί του στο αναπληρωματικό μέλος που καλείται να καλύψει το κενό και προωθεί στο αναπληρωματικό μέλος ό,τι μηνύματα περί της διαδικασίας λαμβάνει από το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, η εφορευτική επιτροπή προχωρά στην οριστικοποίηση της ψηφοφορίας. Η οριστικοποίηση της κάθε ψηφοφορίας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έναρξή της. Μετά την κατά τα ανωτέρω οριστικοποίηση της ψηφοφορίας δεν επιτρέπεται να γίνουν αλλαγές στους υποψηφίους και στα προς ψήφιση θέματα.

4. Τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν τη διενέργεια των ψηφοφοριών, η εφορευτική επιτροπή αποστέλλει, μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», σε όλους τους εγγεγραμμένους εκλογείς, καταρχάς ένα ειδικό – εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών και ακολούθως, μετά την οριστικοποίηση της κάθε ψηφοφορίας και το αργότερο 48 ώρες πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, ένα δεύτερο ειδικό – εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει την ακριβή εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL), στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία. Κάθε εκλογέας μπορεί, πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, να απευθυνθεί στην οικεία εφορευτική επιτροπή, σε περίπτωση που δεν έλαβε κάποιο από τα δύο ως άνω ειδικά – εξατομικευμένα ηλεκτρονικά μηνύματα, αν κάποιο από αυτά τα μηνύματα είναι εσφαλμένο ή ελλιπές ή αν ο εκλογέας έχει εσφαλμένως παραλειφθεί από το εκλογικό σώμα. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει αμελλητί να προβεί στην εξέταση και επίλυση όλων των ανωτέρω ζητημάτων δικαιούμενη, αναφέροντάς το στο σχετικό πρακτικό καταμέτρησης, να προβεί σε διορθώσεις, διαγραφές ή προσθήκες στον εκλογικό κατάλογο. Για κάθε επιμέρους θέμα της ημερήσιας διάταξης λειτουργεί χωριστή «ηλεκτρονική κάλπη». Η αυθεντικοποίηση του κάθε εκλογέα γίνεται, επιπροσθέτως της ακριβούς εξατομικευμένης διαδικτυακής διεύθυνσης που έχει λάβει, με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο ΣΤ’ του Μέρους Α’ του ν. 4727/2020 (taxisnet). Μετά την αυθεντικοποίησή του ο εκλογέας, δύναται να εισέλθει στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» και να ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα για την καταχώριση της ψήφου του και αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μέσω εξατομικευμένου ηλεκτρονικού μηνύματος μια ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου. Η απόδειξη αυτή αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε τυχόν ένσταση του εκλογέα προς την εφορευτική επιτροπή.

5. Αν πρόκειται για Γ.Σ. αρχαιρεσιών αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και προκύψει ανάγκη αναπλήρωσης του εκλογέα – αντιπροσώπου, θα πρέπει η εφορευτική επιτροπή να ενημερωθεί εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση το αργότερο πριν την έναρξη της χρονικά προγραμματισμένης ψηφοφορίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, η εφορευτική επιτροπή διαγράφει αμελλητί από τους σχετικούς πίνακες τον κωλυόμενο εκλογέα – αντιπρόσωπο και στη θέση του καταχωρίζει τα στοιχεία του αναπληρωτή του, όπως αυτά προκύπτουν από τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 3. Αμέσως μετά την καταχώριση του αναπληρωτή εκλογέα η εφορευτική επιτροπή αποστέλλει σε αυτόν, μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» τα δύο (2) εξατομικευμένα ηλεκτρονικά μηνύματα του πρώτου εδαφίου της παρ. 4.

6. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη εγγρα-φής εκλογέα σε πίνακα εκλογέων της παρ. 4 του άρθρου 3 ή η εγγραφή στον πίνακα αυτόν προσώπου χωρίς δικαίωμα ψήφου, η εφορευτική επιτροπή δύναται να αναμορφώσει αναλόγως τον εκλογικό πίνακα πριν από το πέρας της ψηφοφορίας. Αν πριν από το πέρας της ψηφοφορίας διαπιστωθεί ότι ψήφισε πρόσωπο χωρίς δικαίωμα ψήφου, η εφορευτική επιτροπή αφαιρεί τη σχετική ψήφο από την ψηφιακή κάλπη, χωρίς να θίγεται το απόρρητο του περιεχομένου της.

7. Η εφορευτική επιτροπή δύναται, πριν το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, να δώσει παράταση στην ψηφοφορία πέρα από το προκαθορισμένο χρονικό όριο διάρκειάς της, κάνοντας στο πρακτικό ψηφοφορίας μνεία τόσο για τη χρονική διάρκεια της παράτασης, όσο και για τους λόγους που την επέβαλαν.

Άρθρο 6
Πέρας εκλογικής Διαδικασίας – Πρακτικά – Πίνακες Αποτελεσμάτων

Με τη λήξη του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος ψηφοφορίας ή τυχόν παράτασης (σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 5) το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» παύει να δέχεται και να καταχωρίζει νέες ψήφους. Αμέσως μετά την επισημοποίηση της λήξης της ψηφοφορίας από την εφορευτική επιτροπή στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» μέσω του αρμόδιου διαχειριστή, κάθε μέλος αυτής εισάγει το απαραίτητο ατομικό κρυπτογραφικό κλειδί ψηφοφορίας προκειμένου να προβεί στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Κάθε υποψήφιος μπορεί να απευθυνθεί στην εφορευτική επιτροπή, το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από τη Γ.Σ., εκδηλώνοντας εγγράφως τη βούλησή του, να παραστεί διά εκπροσώπου, αντιπροσώπου ή αυτοπροσώπως, στον χώρο που θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων. Η εφορευτική επιτροπή αποφαίνεται για τον αριθμό των προσώπων που επιτρέπεται να παραστούν, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid-19, το τρέχον επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικών περιοχών), τη χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτημάτων και τις λοιπές περιστάσεις και, ακολούθως, τα ενημερώνει για τον χώρο και τον χρόνο, στον οποίο θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να παρίστανται κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, την καταμέτρηση των ψήφων και μέχρι τη σύνταξη του πρακτικού εκλογής. Οι παριστάμενοι, όπως και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, δικαιούνται να υποβάλουν ενστάσεις επί της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων και να λαμβάνουν αντίγραφο του πρακτικού εκλογής, εφόσον το ζητήσουν.

Το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» καταμετρά τις ψήφους και εξάγει τα τελικά αποτελέσματα. Η εφορευτική επιτροπή, έως και τη στιγμή της εξαγωγής των αποτελεσμάτων, παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας εκδίδει τα αποτελέσματα.

Η εφορευτική επιτροπή για την καταμέτρηση των ψήφων τηρεί πρακτικό καταμέτρησης ψήφων. Στο πρακτικό αυτό, εκτός από τα συνήθη στοιχεία, αναγράφονται, ανά ψηφοφορία, κατ’ ελάχιστον:

α) ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων,

β) ο αριθμός των ψηφισάντων,

γ) ο αριθμός των εγκύρων ψήφων,

δ) ο αριθμός των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος,

ε) τυχόν προβλήματα που ανέκυψαν και ο τρόπος επίλυσης αυτών

στ) οι τυχόν ενστάσεις επί της καταμέτρησης των ψήφων και

ζ) οι αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής.

Στο πρακτικό αυτό καταγράφονται, επίσης, παρατηρήσεις για την τήρηση και την ομαλή έκβαση της εκλογικής διαδικασίας. Τέλος, στο πρακτικό εκλογής αναγράφονται ο συνολικός αριθμός εγκύρων ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος, καθώς και η τελική κατάταξη των υποψηφίων. Τα πρακτικά υπογράφονται από τα μέλη κάθε εφορευτικής επιτροπής. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποστέλλονται την ίδια ημέρα ηλεκτρονικά και την επόμενη εργάσιμη ημέρα ταχυδρομικά στην οικεία αθλητική ομοσπονδία ή ένωση. Σε περίπτωση που ακυρωθεί ή δεν περατωθεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και εν γένει η εκλογική διαδικασία, για λόγους ασυνήθεις ή απρόβλεπτους, καθορίζεται νέα ημερομηνία διεξαγωγής, κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την ΕΔΥΤΕ Α.Ε για τη διαθεσιμότητα ημερομηνιών διεξαγωγής.

Άρθρο 7
Ενστάσεις – Κύρωση Αποτελεσμάτων – Διορισμός αιρετών μελών

Για ενστάσεις κατά του κύρους των ψηφοφοριών και των εκλογών, για τις διαδικασίες κύρωσης των αποτελεσμάτων και για την ανάδειξη των αιρετών μελών των καταστατικών οργάνων, ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/199929 και των οικείων καταστατικών που εφαρμόζονται συμπληρωματικά, οι οποίες, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181), υποχωρούν όταν συγκρούονται με αυτές των ανωτέρω άρθρων του ν. 2725/ 1999.

Άρθρο 8
Μεταβατική διάταξη

Σύμφωνα με τη παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 4778/2021 (Α’ 26) αρχαιρεσίες που έχουν προκηρυχθεί νομίμως κατά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, εφόσον πρόκειται να διεξαχθούν με τη χρήση σύγχρονων μέσων Τ.Π.Ε., σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του εν λόγω νόμου και την παρούσα κοινή υπουργική απόφαση, δύναται να αναβληθούν με απόφαση του αρμόδιου καταστατικού οργάνου και να διεξαχθούν έως την 31.3.2021, κατά παρέκκλιση κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης. Η απόφαση περί αναβολής της Γ.Σ. των αρχαιρεσιών λαμβάνεται από το αρμόδιο καταστατικό όργανο και η νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της Γ.Σ. θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι προγενέστερη της 31.3.2021 και πρόσφορη για την τήρηση των οριζόμενων στο νόμο προθεσμιών, η δε σχετική πρόσκληση προς τα μέλη ή προς τα σωματεία – μέλη που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε αυτή τη Γ.Σ. κοινοποιείται κατά τα προβλεπόμενα στο οικείο καταστατικό.

Άρθρο 9
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Πηγή