Κορωνοϊός: Η Πάτρα «βράζει» από κρούσματα – Η Αχαΐα κλείνει μήνα “αγγίζοντας” τα 2.000

Τα 121 κρούσματα που ανέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την Αχαΐα την Τρίτη στις 23 Φεβρουαρίου, είναι το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ για την περιφερειακή ενότητα από την αρχή της πανδημίας.

Το γεγονός από μόνο του αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης για τον νομό και ειδικότερα για την Πάτρα, καθώς οι περισσότερες από τις μολύνσεις προέρχονται από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Τα 72 κρούσματα από τα 121 είναι από την αχαϊκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την κατανομή, κάτι που σε συνδυασμό και με τον μεγάλο αριθμό των περασμένων ημερών, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το ιικό φορτίο για την Πάτρα και αυτό των ενεργών κρουσμάτων.

Σε όλη τη περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας τα κρούσματα έφτασαν από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως σήμερα τα 1781. Τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα αναμένεται να είναι στο ίδιο επίπεδο, καθώς οι εκτιμήσεις που ήθελαν τον ιό να μπαίνει σε μία κάμψη, κλείνοντας πλέον τρεις εβδομάδες με την Πάτρα να βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown, δεν δείχνουν να δικαιώνονται.

Ο μήνας θα κλείσει τις επόμενες ημέρες για την Αχαΐα, αγγίζοντας τα 2.000 κρούσματα, κάτι που δεν θα αφήσει και πολλά περιθώρια για σκέψεις άρσης του lockdown και σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Το ανησυχητικό σε ότι αφορά τις εστίες στην ανοικτή κοινότητα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά, με το ένα μέλος της οικογένειας να κολλάει όλα τα υπόλοιπα.

Ταυτόχρονα ο δείκτης της μεταδοτικότητας, προφανώς λόγω της βρετανικής μετάλλαξης που έχει εισχωρήσει πλέον για τα καλά και στην Πάτρα, είναι μεγάλος, με το ένα άτομο να κολλάει άλλα εφτά. Η Πάτρα λοιπόν έχει γεμίσει από κρούσματα, ενώ και στην Αχαΐα το φορτίο παραμένει υψηλό.


Πηγή