Πάτρα: Ανοιξιάτικη κολεξιόν με… χειμωνιάτικα λόγω έλλειψης ρευστότητας

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας και πολλές από αυτές, ακόμα και να άνοιγαν, μέσα στις επόμενες ημέρες τα καταστήματα, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παραγγελίες νέου εμπορεύματος.

Και ο λόγος; Είναι ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα για να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις που είχαν γεμίσει τα ράφια τους με παραγγελίες από την περίοδο του Νοεμβρίου προετοιμάζοντας τα μαγαζιά τους για τις γιορτές, όταν λίγες μέρες μετά ήρθε η καραντίνα, άφησαν τις επιταγές αυτές να τρέχουν.

Με κλειστά τα ταμεία δεν θα μπορούσαν άλλωστε να τις πληρώσουν. Το άνοιγμα στη συνέχεια τις ημέρες μετά από τα Χριστούγεννα και οι δόσεις των επιστρεπτέων τις βοήθησαν να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις, όχι όμως όλες.

Το σίγουρο πλέον είναι ότι τα χρηματικά αποθέματα έχουν τελειώσει, οι δόσεις των επιταγών τρέχουν ακόμα και πολλά από τα μαγαζιά όταν τελικά έρθει το lockout θα αναγκαστούν να δουλέψουν με ειδή και προϊόντα που είχαν πάρει από τον Νοέμβριο.

Ανοιξιάτικη κολεξιόν δηλαδή με… πουλόβερ και παλτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ζαφειρόπουλο το σύνολο των επιχειρήσεων που εμπορεύονται είδη που έχουν να κάνουμε με ρουχισμό ή είναι εποχικά θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, όταν ανοίξει η αγορά.

«Είναι θετικά τα μέτρα που έχουν παρθεί για το ενοίκιο και την αναστολή στους εργαζομένους, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για να επαναλειτουργήσει ένα κατάστημα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ελπίζουν στη δόση τους

Πολλοί διατηρούν τις ελπίδες τους στηριζόμενοι στην νέα δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Ακούγονται πολλά για αυτό το θέμα, όμως είδαμε τι έγινε και με την προηγούμενη δόση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Έλεγαν ότι θα την πάρουν όλοι και τελικά την πήρε το 50% των καταστημάτων, με το 80% από αυτά να εξασφαλίζουν το ελάχιστο ποσό των 1.000 ευρώ. Θα πρέπει να περιμένουμε οπότε…».

Δύσκολο στις 1 Μαρτίου

Πάντως, ο ίδιος δεν βλέπει να αφήνουν τα μαγαζιά να ανοίγουν στις Μαρτίου.

«Όσα έχουν ακουστεί μέχρι ώρας αφορούν κυρίως την Αθήνα, όχι την Πάτρα. Στην Πάτρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θεωρώ δύσκολο να μας ανοίξουν στις 1 Μαρτίου. Μακάρι, αλλά δεν το βλέπω. Όμως το on το θέλουμε μόνο με τη μέθοδο του click in. To click away, όπως έχει φανεί έως τώρα, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα».


Πηγή