Σειρά ντοκιμαντέρ από την ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας – Οι θεματικές που θα καλυφθούν

Στο πλαίσιο της ενότητας «Τέχνη Θεάματα» του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας έχει προγραμματίσει σειρά – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εγώ, ως καρναβάλι»

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ σε 7 επεισόδια διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών έκαστο. Στην αρχή κάθε επεισοδίου τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και τη δική μας ταυτότητα μέσα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας. Τα ερωτήματα θα είναι ταυτόχρονα και ελαφρά αλλά και βαθύτερα, αφήνοντας πολύ χώρο για χιούμορ και σκέψη, αλλά και για καρναβαλική τρέλα. Συνεντεύξεις με επιλεγμένα άτομα, αρχειακό υλικό, νέα έρευνα και πρωτότυπα κείμενα γραμμένα ειδικά για το ντοκιμαντέρ θα είναι τα βασικά εργαλεία της σειράς.

Μερικές από τις θεματικές που θα καλυφθούν είναι:

  • Εγώ, ως καρναβάλι. Η παρωδία του εαυτού μας. Η ανάγκη για τομή στους κανόνες και τους κανονισμούς και για άρση των κανόνων της φυσικής, της βαρύτητας ιδιαίτερα.
  • Το νόημα του κονφετί. Ελαφρότητα. Η παρωδία του στολισμού. Διασκέδαση μετ' ευτελείας. Το ευτελές της ύπαρξης.
  • Και ως θεοί έσεσθε. Ο κατασκευαστής του άρματος. Το μικρό μας σύμπαν.
  • Ο κύκλος της πεταλούδας. Το καρναβάλι ως προσομοίωση της ζωής. Αρχή, μέση, τέλος. Η χαρμολύπη στο τέλος της παρέλασης. Η προετοιμασία της νέας γέννησης.
  • Το έθιμο ως θρήσκευμα χωρίς θεό
  • Το Κυνήγι. Ο μαζοχισμός του γρίφου. Η ηδονή της ανακάλυψης. Η ανταγωνιστικότητα στο παιγνιώδες.
  • Το καρναβάλι ως τέχνη. Η τέχνη στο καρναβάλι.
  • Η παρένδυση ως σύμβολο κατάλυσης των συμβάσεων. Τα όρια στο καρναβάλι. Δεοντολογία και άτυποι νόμοι.

Οι συντελεστές

Οι συντελεστές της παραγωγής είναι έμπειροι Πατρινοί επαγγελματίες του πολιτισμού. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης. Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός Γεωργία Ηλιοπούλου. Τα κείμενα και μέρος της παρουσίασης έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάγνης. Την έρευνα έχουν αναλάβει η Μαίρη Χρυσανθακοπούλου (ηθοποιός), ο Ηλίας Ηλιόπουλος (θεατρολόγος) και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας (συγγραφέας – σκηνοθέτης), ο οποίος κάνει και την εκτέλεση παραγωγής.

Τεχνικός και φωτιστής: Ιωάννης Αναστασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παπασταμόπουλος

Μοντέρ: Νίκος Πατρώνας και Παύλος Σουλιώτης

Μακιγιέζ: Ιλιάννα Βαλσαμάκη

Εικονοληψία: Χρήστος Ορτέντζιο

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Εγώ ως Καρναβάλι» θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr δίνοντας τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής προβολής του θεσμού και φτάνοντας το πνεύμα του Καρναβαλιού και τις ιδιαίτερες πτυχές του σε κάθε γεωγραφική άκρη διευρύνοντας το πατρινό κοινό σε παγκόσμιο κοινό.


Πηγή