Τα ‘χωσε στα ίσα ο δήμαρχος Πύργου: Θέλετε το Πανεπιστήμιο Πάτρας μόνο για πάρτη σας!!!

Ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος τα είπε χύμα και τσουβαλάτα στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, με θέμα τη μετακίνηση τμημάτων από Πύργο, Αμαλιάδα στην Πάτρα στο Πανεπιστήμιο. Και έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Πρύτανη Χρ. Μπούρα και στην Σύγκλητο που θα αποφασίσει τελικά.
Τι είπε ο κ. Αντωνακόπουλος:
«Δυστυχώς στο ελληνικό κράτος δεν υπάρχει η κουλτούρα της συνέχειας, κάτι ασύμβατο με το συνολικό στάτους που θα έπρεπε να υπάρχει, ως ευρωπαικό, δυτικό, κ.τ.λ. κράτος. Με το νόμο 4610/19 στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.
Αλλάζει η κατάσταση, όπως πάντα γίνεται με δημοκρατικές, νόμιμες διαδικασίες, και μετά αλλάζουν άρδην και όλα, σε διάφορους τομείς με ασυνέχεια και ασυνέπεια.
Στο συγκεκριμένο θέμα μας, έχουμε μείωση πόρων, έχουμε μείωση φοιτητών κατά αρκετές χιλιάδες, και όλα αυτά τα πληρώνουν τα Περιφερειακά Τμήματα. Με τους χαμηλούς βαθμούς, που αυξάνεται η βάση εισαγωγής, δεν μπορούν να μπουν δηλαδή στα Πανεπιστήμια, αλλά οι χαμηλοί βαθμοί αρκούν για είσοδο στα Κολλέγια; Αυτά είναι διγλωσσία. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε εξυπνάδες …καφενείου σε τόσο σοβαρά θέματα. Τα ίδια άλλωστε έγιναν και με το δρόμο Πάτρα – Πύργος που φτάσαμε στο σημείο να σταματήσουν να πληρώνουν αυτούς που δούλευαν ήδη μέσα, και άλλα σχετικά.
Να θυμίσουμε ότι και η Σύγκλητος είχε συμφωνήσει τότε, και για την ανωτατοποίηση των Τμημάτων και για να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Ούτε εδώ υπάρχει η απαιτούμενη κι εύλογη συνέχεια.
Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έδειξε αναλγησία, και υπονόμευε τα παιδιά. Έτσι όπως πράττει, έρχεται δηλαδή να τα καταστρέψει;
Δεν είναι επιχείρηση το (κάθε) Πανεπιστήμιο, είναι κοινωνικός θεσμός. Υπάρχει Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ούτω καθεξής, ενώ εδώ το Πανεπιστήμιο θέλει να λέγεται Πατρών, κι ακόμα κι αυτό το γεγονός κάτι λέει…
Για λόγους περιορισμένου χρόνου και γιατί είναι πασίγνωστο, έχοντας αναλυθεί πλήρως, δεν θα επεκταθώ στα πολύ μεγάλα και απολύτως συμβατά πλεονεκτήματα του τόπου, που καθιστούν επιβεβλημένη την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των συγκεκριμένων τμημάτων (ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, Ολυμπία, μουσεία, ηλειακός κάμπος, κ.α.).
Πρέπει να τονιστεί πως η Περιφέρεια είναι υπέρτατος λαϊκός θεσμός, εκλεγμένος από όλο το λαό, δεν είναι εντολοδόχος του Πανεπιστημίου. Η Περιφέρεια καλείται να δώσει χρήματα για εξοπλισμό των Τμημάτων, για υποδομές, για έρευνα.
Σε όλα πρέπει να λέμε τις αλήθειες και να τα βάζουμε όλα στην πραγματική διάσταση τους, χωρίς ανακρίβειες ή και υποκρισίες. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) είναι μια υπηρεσιακή δομή, που συγκροτείται με υπογραφή υπουργού, αυτός την ορίζει. Δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Μετά το θέμα θα πάει και στο Κοινοβούλιο. Εκεί ήδη αυτοί που μπορούσαν και που έπρεπε, να προωθήσουν και να περάσουν διάταξη για να προστατέψουν τα Τμήματα, δεν το έκαναν. Σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάμε πως η Ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που νομοθετεί για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα είναι να βγάλει ένα ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ που να αφορά εξοπλισμό, υποδομές, ερευνητικό κομμάτι, και με απορροφητικότητα όχι μέσα σε ένα χρόνο, αν και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι μετά θα κινηθούν όλοι γρήγορα για τις μελέτες.
Η ασυνέχεια κι η ασυνέπεια του κράτους είναι εκτός λογικής. Μέσω του ανώτατου θεσμού, που είναι το Κοινοβούλιο ιδρύθηκαν στην Ηλεία τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, το Τμήμα Μουσειολογίας, το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Το σεβασμό στη Δημοκρατία, δυστυχώς δεν τον δείχνουμε όταν πηγαίνουμε σαν την πέτρα του Σίσυφου!
Εδώ δυστυχώς υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Από έναν συντεχνιασμό, αδιάφορο για την κοινωνία, αδιάφορο για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν χειρότερα Τμήματα και στην Πάτρα και στην Αιτ/νία, με φοβερές ελλείψεις, κ.τ.λ. Εκεί είναι όλα …καλά;
Επίσης, κάποιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους πως αν συνεχίσουν αυτές τις παράλογες τακτικές, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αν τους ακολουθήσουμε όλοι, τότε η μοναξιά θα γίνει απειλητική και για την οικονομία της Πάτρας…».

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    23 Φεβρουαρίου 2021

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία