Εορτές Εξόδου 2021: Η Μέρα του Αρχηγού Αθανάσιου Ραζή – Κότσικα (φωτο-video)

1lMERA-TOY-ARXHGOU_mesologgi_onairnews.jpg

Κάθε Τετάρτη πριν το Σάββατο του Λαζάρου, που όλος ο Ελληνισμός προσκυνά μ’ ευλάβεια το Ιερό Μεσολόγγι, οι Μεσολογγίτες τιμούν τον Αρχηγό τους.

Τον Αθανάσιο Ραζή – Κότσικα.

Τον, μοναδικό μετά τους αρχαίους Αθηναίους στρατηγούς, εκλεγμένο από τους συμπολίτες και συμπολεμιστές του στρατιωτικό Αρχηγό των Μεσολογγιτών. Τον στρατιωτικό εκείνον που οραματίστηκε και θεμελίωσε τον «Φράχτη» πάνω στο οποίο σκάλωσαν κι αποσαθρώθηκαν δύο τεράστιες στρατιές. Τον πατριώτη που δαπάνησε όλη την περιουσία του για να υποστηρίξει τους συμπολίτες του και να εφοδιάσει τους συμπολεμιστές του. Τον Ηγέτη που εκπροσώπησε περήφανα τους πολιορκημένους στις προτάσεις παράδοσης των μουσουλμάνων, που ακόμη κι όταν ο Νότης Μπότσαρης ήταν έτοιμος να υπογράψει την παράδοση του Μεσολογγίου, έσωσε με την καίρια παρέμβασή του την τιμή της πόλεως προσφέροντας το αίμα των Ηρώων του Μεσολογγίου ως μελάνι με το οποίο η Ιστορία έγραψε το συγκλονιστικότερο Έπος της Ελληνικής Επανάστασης.

Ένα Έπος που παρόμοιό του δεν έχει δει μέχρι σήμερα η Ιστορία του ανθρώπου.

Την Έξοδο του Μεσολογγίου.

«Σήμερα, Μέρα του Αρχηγού, (σ.σ: χθες) θα τιμήσουμε σιωπηρά και λιτά τον ήρωα, τον Μεσολογγίτη, τον γίγαντα, τον Αρχηγό μας. Και μ’ ένα σφίξιμο στο στήθος θα ευχηθούμε όλοι του χρόνου, ελεύθεροι πια απ’ τους περιορισμούς της επιδημίας, να φορέσουμε ξανά τις στολές μας, να χτυπήσουμε την πόρτα του σπιτιού του, να πάρουμε τα όπλα του και να βαδίσουμε μέχρι την προτομή του όπου με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη θ’ ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του.

Ευχαριστούμε θερμά την «ΔΙΕΞΟΔΟ» που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα μας με ενθουσιασμό και υποστήριξε την υλοποίησή της. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ» για την συμμετοχή του και την πλαισίωση της τελετής απ’ το 2014 αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα», αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση του onairnews.

Πηγή: onairnews.gr