Πάτρα: Στο φουλ οι εργασίες στην εστίαση, στο μηδέν τα ταμειακά αποθέματα

Σε μίνι εργοστάσια έχουν μετατραπεί αυτές τις μέρες τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, κορυφώνοντας τις προετοιμασίες τους για το μεγάλο άνοιγμα του κλάδου, ύστερα από εφτά μήνες που ήταν κλειστός.

Τα μαγαζιά της εστίασης ανοίγουν την Δευτέρα στις 3 Μαΐου, τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών που έχουν εξωτερικούς χώρους για να λειτουργήσουν, και οι εργασίες είναι στο "φουλ" αυτές τις ημέρες.

Καθαρισμός τραπεζιών ή ακόμα και ανακαίνιση τραπεζοκαθισμάτων, βάψιμο των εσωτερικών χώρων, διαμόρφωση των εξωτερικών, είναι μόνο λίγες από τις εργασίες που γίνονται αυτές τις μέρες στα μαγαζιά του κλάδου.

Πέρα από αυτές τις προετοιμασίες οι επαγγελματίες προχωρούν σε παραγγελίες προμηθειών αφού μετά από τόσους μήνες τα καταστήματα θα πρέπει να ξεκινήσουν στην ουσία να λειτουργούν από την αρχή.

Το πρόβλημα σε αυτό το θέμα έχει να κάνει με την ημέρα που ανοίγουν, ύστερα από αργία και εδώ υπάρχουν ορισμένες τεχνικές δυσκολίες, όπως έχει επισημαίνει από την αρχή η πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

Οι κυριότερες όμως δυσκολίες δεν είναι αυτές. Οι κυριότερες είναι οι πρακτικές που μεταφράζονται σε χρήμα. Ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων εστίασης ανοίγει με… δανεικά, καθώς δεν υπάρχουν ταμειακά αποθέματα μετά από τόσο μεγάλο διάστημα.

Το χρήματα από το κεφάλαιο κίνησης που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της εστίασης, δεν έχουν μπει ακόμα και είναι αμφίβολο αν θα έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι την Δευτέρα.

Η έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή και αυτή είναι αμφίβολη, αν θα έχει κατατεθεί μέχρι τις 3 του μήνα, καθώς οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν να δίνονται από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν χρήματα για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών να ανοίξουν τα καταστήματα τους. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επαναλειτουργία πολλών καταστημάτων» τονίζει ο κ. Στεργίου.

«Ελπίζουμε να γίνουν εγκαίρως οι καταθέσεις των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε επιχείρηση γιατί υπάρχουν πολλές δυσκολίες από αρκετούς συναδέλφους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου θα προχωρήσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ενημερωτικού χαρακτήρα, για όλα τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν στην εστίαση από τη μέρα που ανοίγουν τα καταστήματα του κλάδου.


Πηγή