Tην απεργία της 6ης Μαΐου στηρίζει και η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Την απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στις 6 Μαΐου στηρίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Απευθύνει, κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, για την απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και ώρα 10.30 το πρωί την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Η ανακοίνωση της ΟΑΣ:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αγρότες, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτ/νιας χαιρετίζει την εργατική πρωτομαγιά, παγκόσμιο σύμβολο της πάλης της εργατικής τάξης και των θυσιών της για τα δικαιώματα και τη ζωή της. Απευθύνει, πλατύ κάλεσμα συμμετοχής όλων των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και ώρα 10.30 το πρωί την Πέμπτη 6 Μάη.

Σήμερα, έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους, αλλά και πείρα να σκεφτούμε, γιατί είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον αγώνα μας:
Παλεύουμε για την Υγεία!

Ένα και πλέον χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τρόπος διαχείρισής της από την Κυβέρνηση στη χώρα μας και τις υπόλοιπες παγκόσμια, δείχνει με ποιους είναι και ποιους εξυπηρετούν. Οι χιλιάδες νεκροί, οι εκατοντάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ, η μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία στο Νομό μας έμειναν αθωράκιστα και τα Κέντρα Υγείας στα χωριά μας υπολειτουργούν, αποδεικνύουν ότι η λογική «κόστους – οφέλους» βάζει στη ζυγαριά τις ανθρώπινες ζωές με τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, με θύματα τα λαϊκά στρώματα.

Φρένο στα αντιλαϊκά εκτρώματα!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της στα εργατικά δικαιώματα, με νέα μέτρα όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, όταν 135 χρόνια πριν, χύνονταν ποτάμια αίματος για το 8ωρο. Την ίδια ώρα, μόνον για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού, στους μεγαλοσχήμονες μοιράστηκαν 32 δις ευρώ για το 2020, ενώ για την αγροτιά όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τα όποια μέτρα ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσής μας, ενώ τα προβλήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων μας στους μεγαλέμπορους και μεταποιητές, οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα, να παραμένουν, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή στα χωριά μας.

Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό!

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, πάει «χέρι – χέρι» με την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού. Έχουμε τέτοια πείρα ως αγροτικό κίνημα, με τα αγροτοδικεία, τις διώξεις εναντίων συνδικαλιστικών μας στελεχών και αγροτών, επειδή διεκδικούσαμε και διεκδικούμε το δίκιο μας. Δεν θα τους περάσει. Με οργανωμένη απειθαρχία, με την οργάνωση της πάλης μας συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδίας μας και σε συμμαχία και αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, θα σπάσουμε τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν.

Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις!

Δεν ξεχνάμε, ότι ζούμε σε μια περιοχή, στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών μεγάλων αντιμαχόμενων κρατών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που μόνο κινδύνους εγκυμονούν για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Γι’ αυτό, η χώρα μας γεμίζει βάσεις θανάτου.Γίνονται ακόμη πιο φανερές οι αιτίες που οδηγούν τους λαούς όλου του κόσμου στο θάνατο από μια πανδημία, στη φτώχεια και την ανεργία, αιτίες που είναι ίδιες με αυτές που τους βάζουν να σκοτώνονται στους πολέμους, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερη πίτα από τις αγορές και τον ενεργειακό πλούτο.

Παλεύουμε στο ίδιο μετερίζι!

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

Μπροστά και στην 1η Μάη, η θέση μας είναι στο πλευρό των ταξικών συνδικάτων, των εργαζομένων, του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις έως και σήμερα αντιλαϊκές πολιτικές, των Κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των μηχανισμών του, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ξέρουμε, ότι όπως εμείς πέφτουμε θύματα, των μεγαλεμπόρων, των μεταποιητών – βιομήχανων, που θέλουν να μας κλέψουν τον ιδρώτα από τα προϊόντα που παράγουμε για ένα ξεροκόμματο, καθώς και των κυβερνήσεων που τους προστατεύουν, έτσι και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με μέτρα που περιορίζουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους, δυσκολεύοντας τη ζωή τους. Παλεύουμε στο ίδιο μετερίζι!

Αγρότες – Κτηνοτρόφοι

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα αλλάζουν, ανατρέπονται. Όταν ο λαός θέλει – μπορεί και το χει αποδείξει αυτό επανειλημμένος! Οτιδήποτε κερδίσαμε, ήταν αποτέλεσμα μεγάλων οργανωμένων κινητοποιήσεων. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε από καμιά Κυβέρνηση και Υπουργό. Η δύναμή μας ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όποτε η πάλη μας ήταν πλάι – πλάι με αυτή των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών στις πόλεις, των γυναικών, της νεολαίας. Χαιρετίζουμε γι’ αυτό και τα ταξικά συνδικάτα, τους εργαζόμενους όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αγρότες να βρεθούμε μαζί με τους εργάτες, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 6ης Μάη, προβάλλοντας από κοινού και τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις. Έχουμε την δύναμη να τα καταφέρουμε.
Απαιτούμε:

-Τώρα λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της Υγείας του λαού με ευθύνη του κράτους (επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις προσωπικού αγορά εξοπλισμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα).

-Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά εκτρώματα που εντείνουν την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό, όλες οι διώξεις εναντίων αγωνιζόμενων συνδικαλιστών αγροτών και άλλων εργατικών – λαϊκών φορέων.

-Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές προετοιμασίες και επεμβάσεις όπου γης. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, κανένας έλληνας φαντάρος εκτός συνόρων.
Διεκδικούμε:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους, ενώ “μπουκώνονται” με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

-Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, να σταματήσουν οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Άμεση μείωση 50% αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, μείωση των τιμών τους.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωσή μας, να μπορούν να καταναλωθούν τα προϊόντα μας από τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις.

-Απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
-Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, βιοπαλαιστών αγροτών – κτηνοτρόφων. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

-Να μη γίνει καμιά μείωση των επιδοτήσεων βάση και της νέας σε χειρότερη κατεύθυνση για την αγροτιά, ΚΑΠ. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή».
-Να παρθεί εδώ και τώρα πίσω και το σχέδιο του ν/σ – έκτρωμα της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές

-Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων εξαιτίας των Δασικών χαρτών.

ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.30 »