Αιτωλοακαρνανία – Γιατί ο Covid-19 “απλώθηκε” στο Μεσολλόγι

Επαναλήφθηκε σήμερα η διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Μεσολογγίου που αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων του Μεσολογγίου από την Δευτέρα. Προτείνεται αυτά να παραμείνουν κλειστά για ένα δεκαήμερο ακόμα, ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού σε άλλους νομούς από εκπαιδευτικούς που μετακινούνται καθημερινά στην Αιτ/νία από Πάτρα και αλλού.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει πολλούς να συμπεραίνουν ότι φταίνε οι Γιορτές Εξόδου. Και ως ένα βαθμό δεν έχουν άδικο, σύμφωνα και με τους ειδικούς όπως είναι ο Διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Άρης Τριβλής. Καταρχάς από την πλευρά του Δήμου Μεσολογγίου ξεκαθαρίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Σαββάτου του Λαζάρου είχαν υποβληθεί σε test και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Συνεπώς, τονίζουν, δεν μπορεί να αποδίδεται μερίδιο ευθύνης για την διασπορά στα 80-100 άτομα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις δηλαδή: επίσημοι προσκεκλημένοι, εργαζόμενοι και τηλεοπτικά συνεργεία.

Από κει και πέρα όμως ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε και πορεία με την συμμετοχή περίπου 300 ατόμων που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή για την μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου. Να υπενθυμίσουμε ότι τις ημέρες εκείνες είχε γίνει πολύς λόγος γι' αυτό το θέμα και παρά την προσπάθεια του Δήμου να γίνει μια πομπή με νόμιμο τρόπο και με την συμμετοχή λίγων ανθρώπων, η Πολιτική Προστασία απέρριψε το αίτημα χωρίς δεύτερη κουβέντα, διότι ακόμα και αν οι συμμετέχοντες είχαν πάρει όλα τα μέτρα και είχαν κάνει test, ποιος θα μπορούσε να συγκρατήσει τον κόσμο;

Μάλιστα ο Π. Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πομπή και δυστυχώς δικαιώθηκε. Τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες αφορούν στην περίοδο των Γιορτών Εξόδου, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού είναι μέχρι 14 ημέρες και η μεγαλύτερη πιθανότητα διασποράς οφείλεται στην πορεία διαμαρτυρίας των 300 που, από αρκετούς, έγινε χωρίς μέτρα προστασίας δηλαδή μάσκες, τήρηση αποστάσεων κλπ. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο κ. Τριβλής, με την επιστημονική του ιδιότητα.

Ένας άλλος παράγοντας διασποράς που θα φανεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας είναι και ο συγχρωτισμός των πιστών στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό αναφέρθηκε τόσο από τον κ. Τριβλή όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι μίλησαν στο aixmi-news.gr. Ο κ. Τριβλής μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από τις εκκλησίες όπου δεν λαμβάνονταν μέτρα από τους πιστούς.

Και ο τρίτος επιβαρυντικός παράγοντας κατά τον κ. Παπαδόπουλο είναι το άνοιγμα κάποιων παράνομων δραστηριοτήτων. Είναι γνωστό ότι την περίοδο που ήταν κλειστά τα καταστήματα, κάποια λειτουργούσαν παράνομα χωρίς μέτρα προστασίας.

Έτσι λοιπόν μέχρι να βγουν οι τελικές αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας, που είναι πλήρως ενήμερη για το τι συμβαίνει στον Δήμο Μεσολογγίου, αποφασίστηκε αυστηρή αστυνόμευση στις μετακινήσεις και μεγάλη προσοχή στους Ιερούς Ναούς. Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος έχει κάνει ήδη επαφή με τον Αστυνομικό Διευθυντή και με την Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο κ. Τριβλής, επειδή και η κοινότητα των Ρομά δεν είναι προσεκτική, αύριο Σάββατο θα διενεργήσει ο ίδιος, εκπροσωπώντας τον Ερυθρό Σταυρό, test στην περιοχή Ταμπακαριά, ενώ την Κυριακή θα γίνει η ίδια διαδικασία σε Αιτωλικό και Νεοχώρι.


Πηγή