Δυτική Ελλάδα: Κακοί οιωνοί στον τουρισμό – Κινδυνεύει να χαθεί και ο Ιούνης

 Δυτική Ελλάδα: Κακοί οιωνοί στον τουρισμό - Κινδυνεύει να χαθεί και ο Ιούνης  Δυτική Ελλάδα: Κακοί οιωνοί στον τουρισμό - Κινδυνεύει να χαθεί και ο Ιούνης

Κακά είναι τα νέα που έρχονται στον τουριστικό κλάδο εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν που ξεκινάει από τις 15 Μαΐου και μετά, τουλάχιστον θεωρητικά.

Και λέμε θεωρητικά γιατί στην πράξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας θα ξεκινήσουν αρκετά αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των εποχικών ξενοδοχείων στην Δυτική Ελλάδα ήταν να ανοίξουν για τη φετινή τουριστική σεζόν στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου.

Όμως οι αρνητικές εξελίξεις που έρχονται από τις ξένες αγορές ενδέχεται να δώσουν μία παράταση ορισμένων ακόμα ημερών για πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αντί δηλαδή να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

«Μετά τον Μάιο που είχε χαθεί εξ αρχής για την φετινή τουριστική σεζόν κινδυνεύουμε να χάσουμε και τον Ιούνιο» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr o Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

«Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και η αρχική αισιοδοξία ότι φέτος θα έχουμε μία καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό».

Το "μπλοκ" των δύο αγορών

Οι αρνητικές εξελίξεις προέρχονται από δύο αγορές που αποτελούν τον πυλώνα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.

Οι δύο χώρες έκριναν την Ελλάδα ως μη ασφαλή προορισμό. Αυτό σημαίνει ότι ένας επισκέπτης που θα θέλει να έρθει στην χώρα μας για διακοπές θα υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα τουλάχιστον εφτά ημερών (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) όταν θα επιστρέψει στην βάση του.

Είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας έτσι αυτός για τους υποψήφιους επισκέπτες μας, ανεξάρτητα αν αλλάξει στην πορεία, καθώς οι κρατήσεις κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει.

 Δυτική Ελλάδα: Κακοί οιωνοί στον τουρισμό - Κινδυνεύει να χαθεί και ο Ιούνης

Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος η τουριστική κίνηση θα επηρεαστεί αρνητικά σίγουρα από την απόφαση των Γερμανών αφού έτσι και αλλιώς τα ποσοστά της Μεγάλης Βρετανίας που επιλέγουν την περιοχή μας, ήταν πάντοτε χαμηλά.

Οι Γερμανοί όμως είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Όμως αμφίρροπα παραμένουν τα πράγματα μέχρι ώρας και στο μέτωπο της ρωσικής αγοράς που είναι οι δεύτεροι καλύτεροι πελάτες της Αχαΐας και της Ηλείας.

Το μόνο δεδομένο για τους Ρώσους είναι ότι ισχύει το απαγορευτικό της προσέλευσης στην χώρα μας έως τις 31 Μαΐου, ενώ μέχρι ώρας το αεροδρόμιο του Αράξου δεν έχει συμπεριληφθεί στα εφτά αεροδρόμια της επικράτειας που θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα.

Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά…

Το μόνο θετικό στο ζήτημα του τουρισμού είναι ότι υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον. «Ασφαλώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα απαγορευτικά και οι κανονισμοί, είναι δύσκολο το ενδιαφέρον αυτό να μετουσιωθεί στην πράξη και να γίνουν κρατήσεις.

Μακάρι κάτι να αλλάξει στη συνέχεια, όμως, είναι σίγουρο ότι πάμε για ακόμα μία χρονιά για ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος και προσθέτει:

"Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν καν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν και ειδικότερα σε προορισμούς που είναι επιβαρυμένοι επιδημιολογικά, όπως είναι η χώρα μας".

 Δυτική Ελλάδα: Κακοί οιωνοί στον τουρισμό - Κινδυνεύει να χαθεί και ο Ιούνης

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Τέλος, σε ότι αφορά την προτεραιότητα στους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου στην εμβολιαστική διαδικασία, αυτό είναι ένα θέμα που θα γίνει πράξη από τις 15 του μήνα και μετά.

Έτσι και αλλιώς ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων του τουρισμού έχει πάει από μόνο του να εμβολιαστεί, με βάση την ηλικιακή του κατηγορία, χωρίς να χρονοτριβεί περιμένοντας το κάλεσμα από το κράτος, ξέροντας ότι αυτό είναι μία πράξη που θα τον οδηγήσει στην ελευθερία του. Μια ελευθερία που έχει ανάγκη πάνω από όλα ο τουρισμός.


Πηγή