Γιώργος Χουλιάρας: Ο Αιτωλοακαρνάνας «μαέστρος» της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν μένει πια εδώ

houliaras_2.jpg

Στο κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας «Αροδαφνούσα» έσβησε μετά από τέσσερις μήνες μάχης με την επάρατη νόσο ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την ιδιωτική τηλεόραση στην Κύπρο και έχτισε καριέρες από το μηδέν

Η λέξη «ανείπωτο» ταιριάζει μερικές φορές απόλυτα στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, πόσο μάλλον σε αυτή του Γιώργου Χουλιάρα, που έσβησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από τέσσερις μήνες μάχης με τον καρκίνο του ήπατος.

Έφυγε αλλά άφησε πίσω του μια λάμψη που δύσκολα θα σβήσει.

Αυτή ενός «μαέστρου» της τηλεόρασης, που με την μπαγκέτα του ενορχήστρωνε ιδανικά προγράμματα που εμπνεόταν και ανθρώπους που ανακάλυπτε.

Ποιος να φανταζόταν ότι το παιδί από την Γουριά Αιτωλοακαρνανίας, που σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μ.Β. Λομονοσόφ» και ξεκίνησε το 1982 την διαδρομή του στον χώρο από τον «Ριζοσπάστη», θα μεγαλουργούσε στην τηλεόραση.

Μπορεί ούτε και ο ίδιος που υπήρξε μέλος της ομάδας που έστησε τον «902 Αριστερά στα FM» να μην διαισθανόταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που πήγε στο Mega ότι θα μεγαλουργήσει.

Η πορεία του εκεί ήταν μόνο η αρχή για έναν πολύ γλυκό, δοτικό, τρυφερό και πάνω απ’ όλα ευφυή άνθρωπο που όπως αποδείχτηκε μετά, μπορούσε να στήσει μια νέα εκπομπή με το τίποτα και να κάνει την διαφορά.

Η συνέχεια στην ΕΡΤ με διευθυντική θέση και κατόπιν στον Alpha μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν αυτή ενός ικανού δημοσιογράφου και στελέχους, που έβλεπε μπροστά.

Αυτό που τον ξεχώριζε όμως ήταν μια έμφυτη ευγένεια ίση προς όλους, από την καθαρίστρια που μπορεί να πετύχαινε στα παλιά γραφεία του MEGA στην Παιανία, μέχρι τους σταρ του καναλιού.

Κι αν στην Ελλάδα χάραξε μια σημαντική διαδρομή, στην Κύπρο μεγαλούργησε από το 1997 που μετακόμισε, μέχρι το 2020 που παραιτήθηκε από Διευθυντής του Sigma.

Ήταν αυτός που ανέλαβε το Mega Κύπρου μόνο με προγράμματα του μεγάλου καναλιού στην Ελλάδα και το εκτόξευσε στήνοντας νέες εκπομπές που απευθύνονταν στους Κυπρίους.

Ο θάνατός του προκάλεσε ανείπωτη θλίψη στο νησί της Αφροδίτης και αφιερώματα τεράστιου σεβασμού σε όλα τα ΜΜΕ του νησιού, εκεί που ο Γιώργος Χουλιάρας γνώρισε την τελευταία σύντροφο της ζωής του, Ριάννα Οδυσσέως.

Αυτή με την οποία απέκτησε δύο μικρές κόρες, που λάτρευε όσο και τις δύο μεγαλύτερες, από τον πρώτο και μοναδικό γάμο μιας διαδρομής που ήταν άρρηκτα δεμένη με την μικρή οθόνη.

Η Ντέπυ Γκολεμά τον αποχαιρέτησε ενθυμούμενη παλιές στιγμές στην κρατική τηλεόραση: «Πολύ σε αγαπούσαμε τα τηλεοπτικά «κορίτσια» σου εκεί στην ΕΡΤ. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τους καφέδες μας στη «Ράμπα», τις βόλτες μας τα καλοκαίρια μας στην Πάρο; Όλα είναι πολλά και αγαπημένα και ας έφυγες στη Κύπρο. Οι μεγάλες αγάπες στη φιλία δεν ξεχνιώνται. Καλή Ανάπαυση και συλλυπητήρια στην οικογένεια σου. Πάρε μαζί και το αγαπημένο σου «τησΕΡΤ», το δικό μας σλόγκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αργά ή γρήγορα πάλι θα βρεθούμε…».

Οι αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα που διατηρεί η Ριάννα Οδυσσέως στο Facebook είναι ενδεικτικές για το πόσο αγαπητός ήταν αυτός ο ξεχωριστός δημοσιογράφος.

«Σαν να ήταν χθες που βρεθήκαμε σε μια καφετέρια στην Λευκωσία να συζητήσουμε την ιδέα μιας νέας εκπομπής με τους αγαπημένους Sofia Vourgide, Dimitris Giannakou, Nicolas Ioannides, Maria Kortzia, Ellis Zenios και τον αξέχαστο Γιώργο Χουλιάρα…

Μετά από μήνες διεργασιών, η συναντήσεις αυτές έφερα εις πέρας την σειρά του Σίγμα, Success Story που ήταν μια μεγάλη επιτυχία.
Ευγενικός, με χιούμορ και gentleman πάνω από όλα …έτσι θα σε θυμάμαι Γιώργο».

Πώς απογείωσε το Mega

Αυτά γράφει η Λίζα Καρατζιά για τον άνθρωπο που «γέννησε» εκπομπές και έχτισε καριέρες νέων προσώπων στα ιδιωτικά κανάλια της Κύπρου, όπως την Χριστιάνα Αριστοτέλους.

Η τελευταία με την συγκίνηση να πνίγει τον λόγο της, αποχαιρέτησε τον μέντορά της, τον άνθρωπο που την ανακάλυψε και την πίστεψε από την πρώτη στιγμή.

Ήταν αυτός που δεν έφευγε από το κοντρόλ σε κάποιο βραδινό σόου της Χριστιάνας, θέλοντας να την συμβουλεύει κατά την διάρκεια της εκπομπής και όπως είπε από την στιγμή που έμαθε ότι ο Γιώργος «έφυγε» αυτή η φράση ερχόταν στο μυαλό της ξανά και ξανά: «Καρδούλα μου αν άκουσες αυτό που σου είπα κλείσε μου τα ματάκια σου» έλεγε σε μια κοπέλα η οποία του χρωστάει πολλά και δεν μπορούσε καλά-καλά να μιλήσει.

Δεν είναι η μόνη φυσικά που ανέδειξε ο σχεδόν μόνιμα χαμογελαστός Γιώργος που η εικόνα του απείχε πολύ από αυτή του διευθυντή ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού.

Ο Χουλιάρας δεν κλεινόταν στο γραφείο του, κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά desks και μίλαγε με όλους, αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα χωρίς να στέκεται στους τίτλους.

Την ίδια άνεση που είχαν οι αρχισυντάκτες μαζί του είχαν και οι δόκιμοι δημοσιογράφοι, επειδή την έδινε απλόχερα μαζί με συμβουλές για το πως να γίνουν καλύτεροι σε αυτή την δουλειά.

Όταν ο Γιώργος Χουλιάρας ανέλαβε το Mega, το κανάλι ελεγχόταν πλήρως από την Αθήνα και η μοναδική κυπριακή παραγωγή ήταν τα δελτία ειδήσεων.
Ο νέος διευθυντής κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα απευθυνόταν στους Κυπρίους με προγράμματα που θα έκαναν την διαφορά.

Έτσι γεννήθηκε η «Πρόβα Γάμου», το «Get on Stage», το «Έχεις Μέσον» και το «DanSing» κάποια μόνο από τα προγράμματα που εμπνεύστηκε ο πολυπράγμων Γιώργος Χουλιάρας.

Αυτός που γνώρισε στο Mega την τελευταία σύντροφο της ζωής του, την Ριάννα του, η οποία δούλευε στο κανάλι που εξελισσόταν μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο.

Τo Mega Κύπρου εδραιώθηκε και έγινε παίχτης πρώτης γραμμής με τον «μαέστρο» του να διευθύνει αριστοτεχνικά μια δική του τηλεοπτική συμφωνία.
Ο Χουλιάρας έδωσε «αέρα» στον τομέα της ψυχαγωγίας με μαγκαζίνο, παιχνίδια, βραδινά σόου και ριάλιτι, ενώ κατέβασε στο νησί της Αφροδίτης ονόματα όπως τον Ανδρέα Μικρούτσικο.

Του άρεσε η ζωή στην Κύπρο, το σπίτι που έμενε στην Λευκωσία μαζί με την Ριάννα, στο οποίο μεγάλωνε τις δύο κόρες που απέκτησαν, ενώ στην Ελλάδα ερχόταν μια με δύο φορές τον μήνα.

Έπρεπε να δει και να χαρεί τα άλλα δύο κορίτσια του, λειτουργώντας ως υποδειγματικός πατέρας, ένας ρόλος που του πήγαινε πολύ σύμφωνα με τα όσα έλεγαν φίλοι του.

Μια δεκαετία έμεινε στο Mega πριν μετακομίσει στο Sigma για να συνεχίσει να κάνει αυτό που ήταν το μεγάλο του πάθος, να στήνει νέα προγράμματα όπως μόνο αυτός ήξερε.

Η συρρίκνωση του προγράμματος λόγω της πανδημίας τον οδήγησε σε παραίτηση από το κανάλι που έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός της δημοσιογραφικής του πορείας.

Ο καρκίνος του ήπατος τον χτύπησε πριν από τέσσερις μήνες και η μάχη ήταν άνιση από την αρχή για έναν άνθρωπο που αγαπούσε την ζωή, τα ταξίδια και την καλή παρέα.

Όταν οι φίλοι του έμαθαν ότι μετά το νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρθηκε στην «Αροδαφνούσα» ήξεραν ότι πλέον ελπίδες για τον Γιώργο που αγαπούσαν δεν υπήρχαν.

Σήμερα το πρωί, στα 67 του χρόνια, ο άνθρωπος που έχτισε καριέρες από το μηδέν, ταξίδεψε εκεί ψηλά, αφήνοντας πίσω του την μπαγκέτα του τηλεοπτικού «μαέστρου» και γλυκές αναμνήσεις σε όσους τον γνώρισαν και τον έζησαν.

Πηγή: protothema.gr