Καλοκαίρι ανεργίας και το φετινό για δεκάδες μάγειρες της Αχαΐας

Η εστίαση ανοίγει, ο τουρισμός ανοίγει και αυτός, όμως τα πράγματα παραμένουν κάτι παραπάνω από δύσκολα για τους χιλιάδες εργαζόμενους του επισιτιστικού κλάδου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του συλλόγου μαγείρων Αχαΐας και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Βανέσα Αλιχού, τα 534 ευρώ της αναστολής ήρθαν για να μείνουν και μετά το τέλος του lockdown.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αλλά και με βάση το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, οι μισθοί θα καθιερωθούν σε ένα τέτοιο επίπεδο για τους εργαζόμενους του επισιτιστικού κλάδου που εδώ και τόσους μήνες είναι ουσιαστικά άνεργοι, με τους πιο τυχερούς από αυτούς να ζουν με τα 534 ευρώ.

Γιατί υπάρχουν και αυτοί που έβγαλαν τους μήνες του lockdown, χωρίς να έχουν από πουθενά εισόδημα. «Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα, όχι μόνο για το σωματείο μας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του ξενοδοχειακού – επισιτιστικού κλάδου.

Το καλοκαίρι που έρχεται, δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το καλοκαίρι του 2020 που προηγήθηκε, παρά την αισιοδοξία που θέλουν να βγάζουν προς τα έξω κάποιοι.

Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα μείνει και φέτος χωρίς δουλειά, δίχως ταυτόχρονα να έχει κάποια στήριξη από το κράτος αφού δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι συνδικαλιστικοί φορείς του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου από τους 500.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον τομέα οι 200.000 δεν θα δουλέψουν το φετινό καλοκαίρι.

Στο σωματείο των μαγείρων της Αχαΐας υπάρχουν συνολικά 700 με 800 μέλη περίπου. Την περασμένη καλοκαιρινή σεζόν το 1/3 από αυτούς δεν κατόρθωσε να βρει δουλειά. Αν πράγματι το ποσοστό παραμείνει το ίδιο και για το φετινό καλοκαίρι, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Ανασφάλεια για τουρισμό και εστίαση

Σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι έρχεται μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά ή και μόνιμα στον χώρο.

«Δεν γνωρίζουμε αν θα έρθουν τουρίστες στα μέρη μας, δεν γνωρίζουμε αν ο κόσμος ύστερα από το αρχικό κύμα ενθουσιασμού ανταποκριθεί στο άνοιγμα της εστίασης και γενικότερα υπάρχουν αρκετοί φόβοι σε όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο για το αν θα βρουν δουλειά, αλλά και για το θα κρατήσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Πάντως, οι περισσότεροι από τους μαγείρους, αλλά και η πλειοψηφία των εποχικών εργαζόμενων του τουριστικού κλάδου, ετοιμάζονται, εφόσον βρουν δουλειά για να γίνουν και αυτό το καλοκαίρι εσωτερικοί μετανάστες, σε κάποιο νησί.

Βλέπετε, οι θέσεις εργασίας στην Αχαΐα και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων του κλάδου, είναι ελάχιστες.


Πηγή