Κοντά στο 50% η πτώση στα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας τις μέρες του Πάσχα

Το εορταστικό ωράριο του Πάσχα πέρασε, η πασχαλινή περίοδος ανήκει στο παρελθόν και από την Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας ανοίγουν και πάλι.

Ωστόσο, η ανάκαμψη για τα καταστήματα και την αγορά της Πάτρας, σε αυτή που ευελπιστούσαν οι έμποροι, μετά το άνοιγμα των μαγαζιών τους, που έγινε λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων της Πάτρας η κίνηση στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης ήταν κατά τουλάχιστον 50%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο του 2019.

Θυμίζουμε ότι το 2020 δεν υπήρξε καν αγοραστική κίνηση αφού τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, με το πρώτο κύμα αυτής να είναι τότε στην κορύφωση του.

Όμως τα πράγματα δεν πήγα και τόσο καλύτερα και το φετινό Πάσχα για τον εμπορικό κόσμο. Η κίνηση σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν υποτονική.

Εξαίρεση ήταν ίσως κάποιες ώρες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο δηλαδή πριν από το κλείσιμο των μαγαζιών.

Αντίθετα τα πράγματα είχαν πάει κάπως καλύτερα για τα καταστήματα την εβδομάδα που προηγήθηκε, τότε δηλαδή που μόλις είχαν ανοίξει τα μαγαζιά και υπήρξε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κοινό, προφανώς εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Οι μέρες αυτές είχαν αφήσει ορισμένες προσδοκίες για τους εμπόρους που ήλπιζαν σε μία κορύφωση της ανάκαμψης, με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου. Προσδοκίες που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν στην πορεία.

Οι λόγοι της αρνητικής εξέλιξης

Οι βασικοί λόγοι της αρνητικής αυτής εξέλιξης ήταν οι χαμηλές οικονομικές δυνατότητες του καταναλωτικού κοινού, οι παλινωδίες της κυβέρνησης και τα περιοριστικά μέτρα με τα sms, αλλά και η γενικότερη κακή ψυχολογία του κόσμου αφού η πανδημία συνεχίζεται και υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα πεθαίνουν στα νοσοκομεία.

Επίσης, αυτό που φάνηκε ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού έχει πλέον εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάνοντας από εκεί και όποιες αγορές του.

Πάντως, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η κίνηση στην αγορά συνέχισε και το Πάσχα τη φθίνουσα πορεία της, μια πορεία που με βάση όλα τα δεδομένα θα συνεχιστεί από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει χρήματα και οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι χρεωμένες και βρίσκονται με το μαχαίρι στο λαιμό.


Πηγή