Πανεπιστήμιο: Οι αιρετοί της Ηλείας πήγαν στην Κεραμέως αλλά τους είπε να «ξεχάσουν τις σχολές»

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε η Ηλειακή αντιπροσωπεία των αιρετών από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο της στην Αθήνα, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα ενός ολόκληρου νομού για παραμονή και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού.

Μπορεί πριν την συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας να εντάσσονταν σε ένα… «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», όμως η χθεσινή άρνηση της υπουργού και το απ’ την αρχή αρνητικό κλίμα που επικράτησε, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αιρετών της Ηλείας που συμμετείχαν σε αυτή -και όχι μόνο- και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή η «επιχείρηση» των δυναμικών κινητοποιήσεων το πλαίσιο των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ώρες…

Πρόταση του Υπ. Παιδείας για ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων στην Ηλεία!

Στη συνάντηση με την κα Κεραμέως συμμετείχαν οι βουλευτές Ηλείας, ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης , Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Η εμπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας κατά της Ηλείας, ήταν δυστυχώς το μόνο που συναντήσαμε! Δεν καταναλώνουμε πλέον άλλο χρόνο σε άγονους και ατελέσφορους διαλόγους. Αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

Ενδεικτική και η δήλωση του δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος μίλησε για «μάσκες που έπεσαν», για «μπάρμπα στην Κορώνη» και για «ανεπιθύμητους» να έρθουν στην Ηλεία, όσοι υπογράφουν την «ταφόπλακα», όχι μόνο σε σχέση με τις Σχολές, αλλά και με μια σειρά έργων που δεν υλοποιούνται, με μια σειρά τραγικών ελλείψεων, ενάντια στην λαό της Ηλείας…

“Τριάντα χρόνια πίσω φέρνει την Ολυμπία και την Ηλεία η κατάργηση των σχολών”, δήλωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Την αγανάκτηση, την οργή και την αγωνία των Ηλείων μετέφερε στην υπουργό Παιδείας ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ενώ έκανε λόγο για συμπεριφορά που στοχοποιεί την Ηλεία. Από την πλευρά του ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρει πως ζήτησε από την Υπουργό κα Κεραμέως να επισκεφθεί την Ηλεία.

Την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας πως «Η αγανάκτηση των Ηλείων ξεχειλίζει. Θα μας βρείτε όλους μαζί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις».

Ο κ. Κατρίνης σχολίασε πως «Αυτοί αποφάσισαν να εξαφανίσουν την Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί αποφάσισαν ότι μπορεί να ενταχθεί το έργο του ΒΟΑΚ στην Κρήτη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ο δρόμος “Πάτρα-Πύργος” μπορεί να περιμένει».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Β. Γιαννόπουλος: «Ο εξορθολογισμός προωθήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με ένα τρόπο που στοχοποιεί την Ηλεία»

Δυστυχώς δεν προέκυψε κάποια ευχάριστη εξέλιξη στο φλέγον αυτό ζήτημα που μας αφορά όλους. Στην συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό την κ. Κεραμέως θέσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πρόβλημα στην πλήρη διάρθρωσή του. Μεταφέραμε στην Υπουργό την έκδηλη αγανάκτηση και την οργή που υπάρχει σε ολόκληρη την Ηλειακή κοινωνία σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών εξελίξεων για τον τόπο μας που επιτείνουν αυτό το αίσθημα αγανάκτησης και αν θέλετε το αίσθημα αδικίας που υπάρχει σε όλους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Προσωπικά αυτό που έθεσα στην Υπουργό ήταν το εξής: Αναμφίβολα, και θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους στην χώρα μας σε ένα ουσιαστικό εξορθολογισμό του ακαδημαΐκού χάρτη. Όμως αυτός ο εξορθολογισμός προωθήθηκε θεωρώ με συγκεκριμένο τρόπο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από την πρυτανική αρχή, με ένα τρόπο που θεωρώ ότι μας αδικεί. Με ένα τρόπο που στοχοποιεί τη Ηλεία και φυσικά μας εξαφανίζει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η υπουργός. Αυτό της μετέφερα. Μετέφερα την αγωνία μου και την ανάγκη μου να μην συντελεστεί αυτή η φοβερή αδικία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Τι υποστηρίζει η υπουργός

Παράλληλα αναφέρθηκε στο τι ειπώθηκε από πλευράς υπουργού και τα ρητορικά ερωτήματα που τέθηκαν ως επιχείρημα για την απόφαση του να κλείσουν οι σχολές. «Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κεραμέως μας εξέθεσε κάποιους αριθμούς που όσο και αν δεν μας αρέσει οι αριθμοί αυτοί είναι αμείλικτοι. Έθεσε λοιπόν υπόψη τα στοιχεία που είχαμε ήδη στη διάθεση μας και τα έχει η σύγκλητος που έχουν να κάνουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τμήματα αυτά αλλά και το ποσοστό αποφοίτησης από τις σχολές αυτές.

Δηλαδή από την Μουσειολογία και την Γεωπονία. Και μας έθεσε το εξής θα έλεγα ρητορικό ερώτημα: Θέλετε τα παιδιά μας να μπαίνουν σε σχολές και να μην αποφοιτούν; Μάλιστα είπε ότι στη Μουσειολογία το ποσοστό αποφοίτησης είναι 5% αν θυμάμαι καλά αλλά πάντως ήταν μονοψήφιος αριθμός. Θέλετε λοιπόν να μπαίνουν φοιτητές σε σχολές να μην αποφοιτούν ή να βγαίνουν άνεργοι. Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι πράγματι μία διάσταση που δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε. Είπα λοιπόν στην κυρία Υπουργό ότι αυτά τα τμήματα απαξιώθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών ουδέποτε, (σε αυτό συμφωνούμε όλοι), προώθησε, ουδέποτε θέλησε να έχει μία ουσιαστική εξακτίνωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σε αυτή την πραγματικότητα, αυτό το έγκλημα που συντελείτε το Υπουργείο τώρα γίνεται συνεργός. Η όλη διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε με το περίφημο νόμο Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έθεσε και η Υπουργός, όμως αυτό υλοποιείται και ολοκληρώνεται τώρα. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε. Πριν την συνάντηση με την κ. Κεραμέως συναντηθήκαμε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ την κ. Γεννηματά. Αυτό που ζητήσαμε όλοι μας από την κ Γεννημματά είναι αξιοποιώντας αναμφίβολα το θεσμικό της ρόλο να αναδείξει το θέμα πολιτικά στην βουλή προκειμένου και εμείς να ισχυροποιήσουμε το δίκαιο αίτημά μας. Ανάλογα θα προχωρήσουμε και σε αντίστοιχες ενέργειες στο προσεχές διάστημα, θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Θα πρέπει λίγο να δούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΗΛΕΙΑΣ

«Ζήτησα από την Υπουργό να επισκεφθεί την Ηλεία»

«Για το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια και είναι γνωστές και οι ενέργειες που έχω κάνει μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Τις ίδιες απόψεις επανέλαβα και στην συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως. Επιπλέον, ζήτησα από την κα Υπουργό να επισκεφθεί τον Νομό μας και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και να εξηγήσει το σχέδιο που υπάρχει για την επόμενη μέρα στην Ηλεία».

Διονύσης Καλαματιανός: Απαντήστε μας κα Υπουργέ, γιατί απαξιώνετε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο την Ηλεία;

Την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, στηλιτεύοντας παράλληλα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει το νομό από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

«Οι πολίτες της Ηλείας είναι αναστατωμένοι και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Τα χτυπήματα στο νομό είναι απανωτά. Κυρία Υπουργέ, δεν πιστεύετε ότι στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να υπάρχει Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και Τμήμα Μουσειολογίας; Δεν πιστεύετε ότι ο τόπος αυτός πρέπει να έχει Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα προσδώσουν υπεραξία στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα; Τμήματα που θα έχουν παγκόσμια ακτινοβολία λόγω της διασύνδεσής τους με την Αρχαία Ολυμπία; Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να υφίσταται Τμήμα Γεωπονίας στον τόπο που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους και αρδευόμενους κάμπους της Ελλάδας; Είναι εντελώς λανθασμένη η απόφασή σας να “τελειώσετε” τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία.»

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως ήταν ιδιαιτέρως αρνητική η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, καθώς θα έπρεπε να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για τη λειτουργία του στην Ολυμπιακή Γη.

Σε ότι αφορά το Τμήμα της Μουσειολογίας, τόνισε πως αυτό υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ενδεικτικά, το 2019 δόθηκαν 38 θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, εκ των οποίων στο Τμήμα Μουσειολογίας καμία. Παρόλα αυτά, το Τμήμα έχει βρει θετική ανταπόκριση, καθώς απαριθμεί 500 σπουδαστές μαζί με άλλους 1600 σπουδαστές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Τι θα κάνετε με όλους αυτούς; Με όλες αυτές τις οικογένειες; Δύο χρόνια τώρα δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσει το Τμήμα. Υπάρχει και εμπεριστατωμένη πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτιστικών Σπουδών.»

Για τη Γεωπονία, υπογράμμισε ότι απαριθμεί 900 φοιτητές συνολικά, ενώ επεσήμανε ότι το Τμήμα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η απώλεια των Τμημάτων, αποδίδοντας παράλληλα την αποκλειστική ευθύνη στις κυβερνητικές επιλογές.

«Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή των Τμημάτων δεν έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Έγινε με βάση τις διαχρονικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.

Είναι παντελώς άδικη η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Θα είναι ο μοναδικός νομός στη Χώρα δίχως Πανεπιστημιακό Τμήμα. Καταδικάζετε τον τόπο σε εκπαιδευτική, πολιτιστική και αναπτυξιακή ισοπέδωση και σε τέλμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε τα πάντα για ν’ αρθεί αυτή η αδικία.

Κυρία Υπουργέ, αποδίδουμε αποκλειστικά στην Κυβέρνηση τις ευθύνες. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΕΘΑΑΕ.

Αν θέλετε, μπορείτε να φροντίσετε για τη διατήρηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Τμημάτων. Είναι αδιανόητο να καταργηθούν τα Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο. Δεν αποδεχόμαστε την κατάργησή τους είτε με νόμο, είτε με Προεδρικό Διάταγμα.

Η αγανάκτηση των Ηλείων ξεχειλίζει. Θα μας βρείτε όλους μαζί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις.»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Εμπαιγμός και προσβολή για όλους τους Ηλείους η συμπεριφορά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.’’

Παρά την πρόταση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης στη συνάντηση των φορέων του νομού με την Υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως, για απεμπλοκή από το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στην Ηλεία, η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο επέλεξε να συνεχίσει τον εμπαιγμό των φορέων αλλά και των πολιτών της Ηλείας.

Ως αντισταθμιστικό μέτρο, η μεν κ.Κεραμέως πρότεινε τη δημιουργία ΙΕΚ ενώ ο κ.Συρίγος μίλησε για πιθανή μελλοντική δημιουργία μεταπτυχιακού με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Σε δήλωση του ο κ. Κατρίνης τονίζει:

‘’ Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκτελεί ‘’συμβόλαιο’’ εις βάρος της Ηλείας, εκτελεί τις εντολές που έχει πάρει από το ‘’επιτελικό κράτος’’ του Μαξίμου. Από 2 ή 3 ανθρώπους που κυβερνούν τη χώρα με καθεστωτική νοοτροπία και παίρνουν μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική περιφερειών και νομών.

Αυτοί αποφάσισαν να εξαφανίσουν την Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί αποφάσισαν ότι μπορεί να ενταχθεί το έργο του ΒΟΑΚ στην Κρήτη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ο δρόμος ‘’Πάτρα-Πύργος’’ μπορεί να περιμένει.

Υποσχέσεις για δημιουργία ΙΕΚ ή για μελλοντική δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων στην Ηλεία ( ασκήσεις κυριολεκτικά επί χάρτου για αϋλες και ανύπαρκτες δομές, γιατί αυτό ουσιαστικά θα είναι ) δεν απευθύνονται σε ισότιμους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος. Πίστεψε ότι η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη θα περνούσε χωρίς αντιδράσεις.

Θα διαπιστώσει ότι έκανε λάθος στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Η απάντηση των πολιτών της Ηλείας πρέπει και θα είναι ηχηρή.’’

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κατρίνης, τόσο στη συνάντηση των φορέων της Ηλείας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ.Γεννηματά όσο και στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας:

-Να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

-Να προσδιοριστεί αριθμός εισακτέων φοιτητών και να επανενταχθούν τα δύο τμήματα της Ηλείας στο μηχανογραφικό

-Η όποια απόφαση ληφθεί, πρέπει να έχει ως προϋπόθεση μια συνολική αξιολόγηση για τις πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά, ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Παράλληλα ο Βουλευτής Ηλείας πρότεινε να υιοθετηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί για τη δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών στο νομό, με τμήματα και αντικείμενα γνωστικών σπουδών που θα συνδέονται με το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ηλείας

Π. Αντωνακόπουλος- Δήμος Πύργου «Οι προβλέψεις μας δυστυχώς δικαιώθηκαν…»

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε η ηλειακή αντιπροσωπεία των αιρετών από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής (21/5) στο γραφείο της στο υπουργείο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Απόλυτος αρνητισμός, τοίχος το Υπουργείο! Επιβεβαίωσαν στο μέγιστο βαθμό το πώς και πόσο προαποφασισμένη ήταν η απόφαση κατάργησης των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία. Η εμπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας κατά της Ηλείας, ήταν δυστυχώς το μόνο που συναντήσαμε!

Είχαν βρει ένα σωρό στοιχεία μόνο και μόνο να καταδικάσουν τα δύο τμήματα της Ηλείας και μας επικαλούνταν αυτά, όταν βέβαια υπάρχουν τμήματα πολύ χειρότερα που δεν τα ακουμπήσανε σε όλη την Ελλάδα, όπως υπάρχουν τμήματα χωρίς καθηγητές στη Χίο, στα Ψαχνά, στη Δράμα, στις Σέρρες, όπως υπάρχουν τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής – χαμηλότερες από αυτών της Ηλείας – ακόμα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών…

Στην πλήρη επιχειρηματολογία που ανέπτυξα, δεν είχαν καμία απάντηση. Κι ούτε και στην πρωτοφανή μεθόδευση που για να εκδοθεί η απόφαση του νέου μηχανογραφικού που καταργεί τα δύο τμήματα, προηγήθηκε το παρασκήνιο με την απαίτηση από το υπουργείο Παιδείας ώστε την ίδια μέρα το Πανεπιστήμιο Πατρών να στείλει νέα γραπτή απόφαση, που να εισηγείται μηδενικό αριθμό εισακτέων για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 στη Μουσειολογία. Αν και μόλις λίγο καιρό πριν είχε το ίδιο πάρει απόφαση για 110 εισακτέους! Και για τον λόγο αυτό, ο Πρύτανης ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου να απαντήσουν με e-mail μέσα σε …μία ώρα αν εγκρίνουν την πρότασή του, καθώς η υπουργός επειγόταν να υπογράψει την απόφαση…

Κι η μόνη πρόταση τους ήταν να πάρουμε …ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων! Αυτή και μόνο ήταν η πρότασή τους.

Είμαι αγανακτισμένος αλλά δυστυχώς δικαιωμένος για τις προβλέψεις που έχω κάνει δημόσια και σε όλους τους δυνατότερους τόνους, εδώ και καιρό.

Δεν καταναλώνουμε πλέον άλλο χρόνο σε άγονους και ατελέσφορους διαλόγους. Αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

Γ.Λυμπερης- Δήμος Ήλιδας:Οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»!

Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυε ο νόμος Γαβρόγλου, όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΦΑ στον Πύργο κ.α. Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-, όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε. Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε. Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας, από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία και πάλι δεν μας είπε.

Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη» που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»;

Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους … κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους.

Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.

Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες!

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι ! Να τους πούμε “έως εδώ και μη παρέκει” ! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…

Γ. Γεωργιόπουλος-Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ασάφειες, αβεβαιότητες και μελλοντικές υποσχέσεις

“Τριάντα χρόνια πίσω φέρνει την Ολυμπία και την Ηλεία η κατάργηση των σχολών”, είναι τα λόγια με τα οποία ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας εξέφρασε την αγανάκτησή του και την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που είχε ως μοναδικό θέμα την παρουσία των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.

Ειδικότερα μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”, λίγο μετά την συνάντηση τόνισε τα εξής:

“Παραθέσαμε τα γνωστά και δίκαια επιχειρήματα της Ηλείας για τη συνολική εγκατάλειψη του νομού και βεβαίως ειδικότερα για το θέμα που έχει προκύψει με την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Κατάργηση η οποία φέρνει την Ολυμπία στο απόλυτο μηδέν στον ακαδημαϊκό χάρτη και μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω. Ακούσαμε από την πλευρά της πολιτείας τα γνωστά επιχειρήματα, που έχουμε βεβαίως ακούσει και από την πρυτανική αρχή, και με τα οποία επιχειρείται να υιοθετηθεί μία πρόταση μεταρρύθμισης που δεν είναι όμως πραγματική μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις οι οποίες έγιναν, οι εξαγγελίες οι οποίες έγιναν, αποτελούν ασάφειες, αβεβαιότητες και μελλοντικές υποσχέσεις. Για το παρών και το σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Δια μεν την Αμαλιάδα αναφέρθηκε ότι σχεδιάζεται ( δεν ξέρουμε σε ποιό μέλλον) μία πρότυπη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια του τμήματος Γεωπονίας. Για δε τον Πύργο δεν ειπώθηκε καμία πρόταση. Όσον αφορά την Ολυμπία, η δήλωση του κυρίου Υφυπουργού ήταν ότι στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσαμε να δούμε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την Ηλεία, γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ενδεχομένως με προπτυχιακά . Αλλά και αυτό είναι μελλοντικό, είναι ασαφές είναι αβέβαιο. Το μέτωπο της Ηλείας , των φορέων θα πρέπει να παραμείνει αρραγές, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τον οποίο θα πρέπει να εξειδικεύσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες”

“Πατρίς” – Γιώργος Γουβιάς