ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ: Ιστορικά αναθήματα της Ιεράς Εικόνος

Παραπλεύρως του Αγίου Βήματος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς υπάρχει το καλούμενο «Δεπόζιτον». Ονομάζεται δε «Δεπόζιτον» ακριβώς ο ιδιαίτερος χώρος εντός του οποίου υπάρχει ένα επίσημο προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγίου της Εκκλησίας, εδώ της Παναγίας της Πεφανερωμένης. Συνήθως οι ναοί οι αφιερωμένοι στην Παναγία διαθέτουν «Δεπόζιτο» όπου βρίσκεται και η τιμώμενη εικόνα. Ο ιερός αυτός χώρος επικοινωνεί με ιδιαίτερη είσοδο και με το Άγιο Βήμα και με το Καθολικό, ενώ διαθέτει και έξοδο προς το προαύλιο του Μοναστηριού.

Ὁ χῶρος αὐτὸς κατακλύζεται ἀπὸ αναρίθμητα, κυριολεκτικά, αφιερωμένα τάματα, τα οποία περιβάλλουν την Εικόνα. Άλλα προσφέρθηκαν ως παράκληση, άλλα για ευχαριστία, άλλα από ευγνωμοσύνη για την Κυρά. Ψηλά από το ταβάνι κρέμονται σαν δάσος τα καντήλια. Πολλά, αμέτρητα. Χρυσά, επίχρυσα, ασημένια. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένα πολυκάντηλο, ασημένιο, το οποίο φέρει την επιγραφή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΣΕΒΩΝ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ

ΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

ΕΠΙ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1915

Όπως φαίνεται από την επιγραφή το κειμήλιο αυτό αφιερώθηκε σε έκφραση ευγνωμοσύνης των Λευκαδίων για την προστασία από τους καταστροφικούς σεισμούς του Νοεμβρίου του 1914. Μαρτυρώντας στο διάβα των χρόνων την παραδοχή της αδιάλειπτης μέριμνας της Κυράς προς το νησί Της.

Ἐνα ακόμα ιστορικό αφιέρωμα είναι τό ασημένιο καντήλι του αείμνηστου Ναυάρχου Ιωάννη Τούμπα. Σε ανάμνηση και ευχαριστία προς την «Κυρά» για τα γεγονότα οποία έλαβαν χώρα στις 22 Οκτωβρίου 1943, όταν το Αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» με Κυβερνήτη τον Λευκαδίτη Αντιπλοίαρχο Ι. Τούμπα, κατά την εκτέλεση αποστολής σε περιοχή της Δωδεκανήσου προσέκρουσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να αποκοπεί εντελώς η πλώρη, να πάθει σημαντικές ζημιές το υπόλοιπο σκάφος, να φονευθούν 21 άνδρες του πληρώματος και να τραυματιστούν 24, μεταξύ των οποίων ο Κυβερνήτης και 3 αξιωματικοί. Παρά τη κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το πλοίο, μπόρεσε να πλεύσει με ίδια μέσα και να προσαράξει στη Τουρκική ακτή. Στη συνέχεια, μετά από πρόχειρες επισκευές κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, το «ΑΔΡΙΑΣ» με ίδια μέσα και την πλώρη κομμένη, συνέχισε το ταξίδι και έφθασε μέχρι την Αλεξάνδρεια! για να επανενωθεί με τον υπόλοιπο Ελληνικό Στόλο. Στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ολόκληρος ο Συμμαχικός Στόλος έχει παραταχθεί για να τιμήσει το αντιτορπιλικό μας που κατάφερε ένα ηρωϊκό ταξίδι επιστροφής αδιανόητο για όλους αλλά αντάξιο της πανάρχαιας ναυτοσύνης του Έθνους μας.

Το 1953 ο Ιωάννης Τούμπας ήρθε ευγνώμων προσκυνητής στο Μοναστήρι, όπου ο τότε Μητροπολίτης Λευκάδος κυρός Δωρόθεος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην είσοδο της Μονής. Τότε ο Ναύαρχος του παρέδωσε ως αναθήματα ευχαριστίας προς την «Κυρά» το ασημένιο καντήλι μαζι με ασημένιο καραβι αντίγραφο από το ιστορικό Αντιτορπίλικό, τα οποία τοποθετήθηκαν μπροστά στην Εικόνα της Φανερωμένης.

Σήμερα το ασημένιο καντήλι εκτίθεται στό Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής με την επιγραφή «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥΜΠΑ ».Ενώ στη συλλογή ομοιωμάτων πλοίων του Ναυτικού Μουσείου της Ι. Μονής περιλαμβάνεται αντίγραφο Καραβιοῦ του Αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ».

Αυτά τα δύο αντικείμενα αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα από τα αφιερώματα που η ευσέβια και η πίστη των προσκυνητών εναποθέτουν στην χάρη της «Κυράς» ως ανταπόδοση των ευεργεσιών Της και μέσω αυτών μένει ανεξίτηλη η μνήμη τους.

..

το Αντιτορπιλικο «ΑΔΡΙΑΣ» μετά την πρόσκρουση στη θαλάσσια νάρκη.


Πηγή