Κορωνοϊός: Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν συνολικά στην Αχαΐα τον Μάη μήνα;

Η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου στην Πάτρα και την Αχαΐα αποτυπώνεται και στο σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου που πέρασε στο παρελθόν.

Το σύνολο των κρουσμάτων του μήνα στην περιοχή μας με βάση τις καθημερινές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ανέρχεται στα 1.366.

Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα πιο χαμηλός από τα κρούσματα του περασμένου μήνα, του Απριλίου, που πέρασε στην ιστορία σαν ο δεύτερος χειρότερος μήνας της πανδημίας για την περιοχή μας, με 2.402 μολύνσεις στο σύνολο.

Όμως τα 1.366 κρούσματα από την άλλη αποτυπώνουν σε έναν βαθμό το πόσο επιβαρυμένη ήταν η περιοχή μας όταν ο κορωνοϊός ήταν σε έξαρση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αρχική αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της υγειονομικής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η υγειονομική κατάσταση της περιφερειακής ενότητας της Αχαΐας μπορεί πλέον να είναι αρκετά καλύτερη από τους μήνες του Απριλίου, του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου, όμως η αποκλιμάκωση δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που είχε ο νομός στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Μάιος σε σύνολο κρουσμάτων είναι πιο επιβαρυμένος από τον περασμένο Νοέμβριο, τότε που είχαν εντοπιστεί πάνω από 700 κρούσματα και ήταν ο μήνας που είχε οδηγήσει την Αχαΐα, αλλά και όλη την επικράτεια, στην αρχή του δεύτερου lockdown.

Στην αργή αποκλιμάκωση βέβαια συντελεί και η αυξημένη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους που παραμένει κυρίαρχο, τόσο στην Πάτρα και στην Αχαΐα, όσο και στην Δυτική Ελλάδα. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Χρειάζεται προσοχή, καθώς η πανδημία είναι πάντα εδώ, η υγειονομική κατάσταση παραμένει κρίσιμη και ότι αν με ένα λάθος ο κορωνοϊός ανατρέψει τα πάντα – ως ιός έχει αυτή τη δυναμική – τότε θα είναι δύσκολη η αποκατάσταση της καλής εικόνας, η οποία κάθε περίπτωση αργεί αρκετά.

Θυμίζουμε ότι ο χειρότερος μήνας της πανδημίας για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας ήταν ο Μάρτιος με τα 3.230 κρούσματα, δεύτερος ο Απρίλιος με τα 2.402, τρίτος ο Φεβρουάριος με τα 2.212, τέταρτος ο Μάης με τα 1.366 και πέμπτος ο Νοέμβριος με τα 770.


Πηγή