Προμηθέας: Θέλει Ζούρο στο νέο ξεκίνημα – Οι Έλληνες με συμβόλαιο (pics)

Ο Προμηθέας καλείται πλέον να πορευτεί για πρώτη φορά από το 2013 δίχως τον Μάκη Γιατρά.

Τον προπονητή που ανέλαβε την ομάδα στη Γ' Εθνική και φέτος έκλεισε τον κύκλο του, έχοντας οδηγήσει τον Προμηθέα σε τέσσερις τελικούς τα τελευταία τρία χρόνια, κατακτώντας σε αυτό το διάστημα τον πρώτο τίτλο επαρχιακής ομάδας στο ελληνικό μπάσκετ με την επιτυχία στο φετινό Super Cup. Ήταν μια απόφαση που δούλευε καιρό στο μυαλό του και την κοινοποίησε μετά από το τέλος του Game 3 της σειράς των μικρών τελικών με την ΑΕΚ, όταν προανήγγειλε την αποχώρησή του από τους Πατρινούς έπειτα από οκτώ χρόνια.

Το ζήτημα πλέον έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Μάκη Γιατρά που καλείται να κοουτσάρει τον Προμηθέα την επόμενη μέρα της αποχώρησής του, κρατώντας τους Πατρινούς στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα, λοιπόν με πληροφορίες του gazzetta, ο Προμηθέας έχει ψηλά στη λίστα του τον Ηλία Ζούρο για τη θέση του head coach. Ο 55χρονος τεχνικός εργάζεται από το 2016 ως ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Γεωργίας την οποία θα κοουτσάρει στο Ευρωμπάσκετ της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα η Γεωργία θα φιλοξενήσει τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στην Τιφλίδα, στον οποίο θα συμμετάσχουν επίσης οι Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία, Βέλγιο και Βουλγαρία.

Ο Ζούρος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Παρί Λεβαλουά, Ζαλγκίρις, Αναντολού Εφές, Τόφας, Μπουντούτσνοστ), έχοντας αναδειχτεί Προπονητής της Χρονιάς στο EuroCup, στο FIBA Asia Champions Cup και τη λιθουανική λίγκα. Το 2019 επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Περιστερίου και πλέον η περίπτωσή του απασχολεί σοβαρά τον Προμηθέα που θα περάσει στη νέα εποχή και θέλει να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας τον Ζούρο πολύ ψηλά στη λίστα των υποψηφίων.

Από 'κει και πέρα, οι περιπτώσεις των Γιώργου Βόβορα και Ηλία Καντζούρη βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο για τους Πατρινούς. Ο Γιώργος Βόβορας ανέλαβε φέτος τη μεγάλη πρόκληση κοουτσάροντας τον Παναθηναϊκό από όπου αποχώρησε στις αρχές Ιανουαρίου ενώ ο Ηλίας Καντζούρης οδήγησε τον Κολοσσό Ρόδου στα playoffs, τερματίζοντας στην 7η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 8-14 πριν αποκλειστεί με sweep στα προημιτελικά από το Λαύριο.

Προμηθέας: Θέλει Ζούρο στο νέο ξεκίνημα - Οι Έλληνες με συμβόλαιο (pics)

Συνεχίζει στο EuroCup

Στο περιθώριο του Final 4 στην Κολωνία, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη στη NOVA όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στον Προμηθέα και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο EuroCup: «Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια απευθείας εκπροσώπηση από τον Προμηθέα Πάτρας που πιστεύω ότι θα είναι μαζί μας και την επόμενη σεζόν, έχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και κατηγορηματικά τους θέλουμε να συνεχίσουν στο EuroCup. Δεν υπάρχει άλλο, παρόμοιο πρότζεκτ στην Ελλάδα με αυτό του Προμηθέα». Οι Πατρινοί αγωνίστηκαν αρχικώς στο Basketball Champions League και την τελευταία διετία συμμετείχαν στο EuroCup, κάτι που αναμένεται να πράξουν τη σεζόν 2021-22, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με την EuroLeague Basketball. Πέρσι ο Προμηθέας έφτασε ως τα προημιτελικά, δίχως όμως να δώσει τους αγώνες με την Τόφας καθώς η σεζόν τερματίστηκε οριστικά εν μέσω πανδημίας και φέτος αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, έχοντας ρεκόρ 2-8 και δυο νίκες επί των Μπούρσασπορ (εκτός) και Ναντέρ (εντός).

Ελεύθεροι οι ξένοι

Ο Προμηθέας προχώρησε σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ μέσα στη σεζόν, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιουνίου με την ήττα με 95-72 από την ΑΕΚ στο Game 4 της σειράς των μικρών τελικών. Από την Πάτρα πέρασαν και αποχώρησαν οι Τζαούν Έβανς, Ντιάντε Γκάρετ, Ντελρόι Τζέιμς, Μουχάμαντ Φαγιέ, ο Ίαν Μίλερ και ο Νίκολα Ραντίσεβιτς, ο οποίος έφυγε έπειτα από τον αποκλεισμό στο EuroCup. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι παίκτες με τους οποίους ο Προμηθέας έκλεισε στην αγωνιστική περίοδο ήταν οι Κουίνσι Φορντ, Ντάνι Αγκμπελίζ, Τζεράι & Τζέριαν Γκραντ καθώς και ο Τζιάν Κλαβέλ, ο οποίος αποκτήθηκε στα τέλη Απριλίου με στόχο να ενισχύσει τους Αχαιούς στο φινάλε της χρονιάς.. Άπαντες, λοιπόν βγαίνουν στη αγορά των free agents, καθώς τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται φέτος. Είναι δεδομένο πως τα αδέλφια Γκραντ που έκαναν τη διαφορά και ανέβασαν επίπεδο τους Πατρινούς, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον ομάδων από το πιο υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, ο Τζέριαν Γκραντ έχει ήδη στα χέρια του πρόταση από ομάδα της VTB League.

Προμηθέας: Θέλει Ζούρο στο νέο ξεκίνημα - Οι Έλληνες με συμβόλαιο (pics)

Θέλει να κρατήσει τον Κλαβέλ

Στις 28 Απριλίου ο Προμηθέας Πατρών ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζιάν Κλαβέλ ως το τέλος της σεζόν. Ο Πορτορικανός γκαρντ με θητεία στο ΝΒΑ, ήλθε στην Πάτρα για να βοηθήσει την ομάδα του Μάκη Γιατρά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και στα playoffs, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για έναν παίκτη που αν βρει ρυθμό, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επίθεση. Ό,τι συνέβη για παράδειγμα στον αγώνα με την ΑΕΚ στη σειρά των μικρών τελικών στο ΟΑΚΑ, ολοκληρώνοντας το Game 2 με 45 πόντους (12/20 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 3/3 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 5 κερδισμένα φάουλ στα 36 λεπτά που έμεινε στο παρκέ! Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, ο Προμηθέας θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Κλαβέλ και τη νέα σεζόν όμως τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μόλις πιάσει δουλειά ο νέος προπονητής.

Προμηθέας: Θέλει Ζούρο στο νέο ξεκίνημα - Οι Έλληνες με συμβόλαιο (pics)

Οι Έλληνες με συμβόλαιο

Οι ξένοι παίκτες των Πατρινών μένουν ελεύθεροι όμως ο νέος προπονητής που θα κάτσει στην άκρη του πάγκου του Προμηθέα μπορεί να υπολογίζει σε μια βάση Ελλήνων παικτών, από τη στιγμή που οι Δημήτρης Αγραβάνης (2022), Γιάννης Αγραβάνης (2023), Χάρης Γιαννόπουλος (2022) και ο Ανδρέας Χριστοδούλου (2023) δεσμεύονται με συμβόλαια με τους Αχαιούς.


Πηγή