Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ Πάτρας: Oύτε σκέψη για αποκλεισμό σπουδαστών από την πρακτική τους

"Μετά τις ανακοινώσεις των ΔΙΕΚ όσον αφορά την έναρξη της πρακτικής άσκησης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση το υπουργείο και η διοίκηση είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαία αιτήματα των σπουδαστών!

Χαρακτηριστικά, οι σπουδαστές της ειδικότητας ‘Νοσηλευτικής Μαιευτικής’ καλούνται να έχουν τελειώσει με την πρακτική τους μέχρι το τέλος του 2021 γιατί καταργείται η ειδικότητα τους.Τα παιδιά αυτά ενώ στα λόγια άκουαν για παράταση 24 μηνών έτσι ώστε να προλάβουν να κάνουν την πρακτική τους,τελικά τίποτα δεν ισχύει αφού καμία παράταση δεν τους δίνετε .Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν έγκαιρα άρα δεν θα πάρουν και πτυχίο μετά το πέρας της διετούς φοίτησης τους.Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για το πως τα παιδιά αυτά θα τα βγάλουν πέρα μέσα στο καλοκαίρι να κάνουν δυο δουλειές , η για το αν εν τέλει θα προλάβουν να κάνουν την πρακτική τους σε ένα φορτωμένο σύστημα υγείας που δεν προσλαμβάνει πρακτικάριους! Παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου που προσλαμβάνει 3 πρακτικάριους ενώ ταυτόχρονα από το ΔΙΕΚ αποφοιτούν 56!

Σπουδαστής αποκλεισμένος από την πρακτική άσκηση για οποιοδήποτε λόγο σημαίνει σπουδαστής χωρίς πτυχίο , και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο νέα παιδιά να πρέπει να έχουν το δίλλημα ‘απλήρωτη πρακτική εργασία’ από την μια και ‘μια οποιαδήποτε δουλεία για να επιβιώσουμε θυσιάζοντας το πτυχίο μας από την άλλη’!

Ο Σύλλογος στέκεται στο πλάι των διεκδικήσεων των συναδέλφων και διεκδικούμε με την έναρξη της πρακτικής:

  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ!
  • Να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση από το τέλος του Β’ Εξαμήνου όπως ήταν!
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όλους τους σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία και βρίσκονται σε αναστολή.
  • Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές.
  • Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των σπουδαστών για την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων εργαστηριακών και μη!

Δεν τους χαρίζουμε το μέλλον μας. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Έλα σε επαφή με το Σύλλογο σου!" αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.


Πηγή