Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού αφορά στο νέο πλαίσιο μέτρων σε εστίαση αλλά και την έναρξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, καθώς καταγφράφεται έξαρση κρουσμάτων, αλλά και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων. Οι επιστήμονες προβλέπουν εφιαλτικά σενάρια για την πανδημία, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Την ώρα που το βασικό μήνυμα παραμένει η ανάγκη για εμβολιασμό προκειμένου να προφυλαχτούμε από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία θα επικρατήσει και στη χώρα μας, η απότομη «έκρηξη» των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα αφενός την αλλαγή πλάνου όσον αφορά την εστίαση, αφετέρου την επίσπευση των διαδικασιών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με στόχο την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

UPDATE

  • «18 μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας η χώρα μας διαθέτει εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη. Η επιχείρηση ελευθερία απλώνεται σε όλη την Επικράτεια». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δυο παράγοντες είναι αυτοί που εμποδίζουν τον δρόμο προς την Ελευθερία.
  • «Η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό συμπολιτών μας που είναι ανεμβολίαστοι.Το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από την στάση ορισμένων. Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες»
  • «Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων»
  • «Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου»
  • «Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις»
  • Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.
  • Σχετικά με τους κλειστούς χώρους από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Live οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:

ΠΗΓΗ


Πηγή