Το σπιράλ για τους απινιδωτές: Απαιτείται βούληση, τρόποι υπάρχουν!

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η έκτη κατά σειρά διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση με διοργανωτή τη δημοτική παράταξη του σπιράλ Πάτρας, αυτή τη φορά με θέμα τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕΑ).

Το νομοθετικό πλαίσιο, τα στατιστικά δεδομένα και η καθημερινή εμπειρία των ειδικών και εμπλεκόμενων με το θέμα ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για επέκταση του μικρού δικτύου απινιδωτών-εκπαιδευμένων ανανηπτών, τόσο εθνικά όσο και τοπικά. Η, μέχρι πριν λίγα χρόνια, κατάταξη της Ελλάδας στην τελευταία θέση το πιστοποιεί και δεσμεύει την παράταξη του σπιράλ, ώστε να δραστηριοποιηθεί περισσότερο, ξεπερνώντας ίσως και τις καθαρά αυτοδιοικητικές της αρμοδιότητες.

Κατά την εκδήλωση όλοι οι συμμετέχοντες -εκπρόσωποι φορέων και γνωστές του ζητήματος- μίλησαν με αισιοδοξία για το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματα πρώτων βοηθειών και βασικής υποστήριξης της ζωής.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση ενημερώθηκαν για τις εφαρμογές που υπάρχουν και για το πόσο η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια για άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα καρδιοπνευμονικής ανακοπής, είτε με τον χάρτη απινιδωτών και την ειδοποίηση του πιο κοντινού διαθέσιμου ανανήπτη, είτε ακόμα και με τη χρήση drone στην έγκαιρη μεταφορά ενός ΑΕΑ.

Κενά τοπικά υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας, μία από αυτές και η Πάτρα. Κενά που αφορούν την τοποθέτηση, συντήρηση, φύλαξη των έξυπνων αυτών μηχανημάτων και θα μπορούσαν να καλυφθούν από την δημοτική αρχή, με σχετικές πρωτοβουλίες. Οι μέθοδοι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι μορφές συνεργασίας είναι όλα καταγεγραμμένα, δοκιμασμένα και αποδίδουν. Τα δημοτικά παραδείγματα πολλά.

Είναι σαφές πλέον πως οι καλές πρακτικές που αναπτύσσονται σε άλλες ελληνικές πόλεις μπορούν να εφαρμοστούν και στον Δήμο Πατρέων. Απαιτείται μόνο βούληση, γιατί οι τρόποι υπάρχουν!

Στη συζήτηση συμμετείχαν, καταθέτοντας την εμπειρία και τη γνώση τους οι: Καπνόπουλος Χαράλαμπος, Διασώστης, Μέλος Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Μέλος Kids Save Lives, Θέος Χρήστος, Χειρουργός Ορθοπεδικός, επικεφαλής ιατρικού team Ολυμπιακού, Δεληγάκης Απόστολος, Νοσηλευτής, Υπέυθυνος διεξαγωγής σεμιναρίων στη Δυτική Ελλάδα της Ελληνικής Εταιρίας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, Κανελλοπούλου Αγγελική, Διευθύντρια ΕΚΑΒ Πάτρας, Παγκόπουλος Γεώργιος, Μέλος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Εκπαιδευτής BLS, Χαλιώτης Δημήτριος, Εθελοντής Ναυαγοσώστης-Εκπαιδευτής, Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Χριστακόπουλος.


Πηγή