162 σακούλες απορριμμάτων και ένα φορτηγό μπάζα μάζεψαν εθελοντές στην Κλείσοβα

📌

Το κάλεσμα του MESSOLONGHI BY LOCALS για τη μεγάλη εθελοντική δράση, βρήκε ανταπόκριση από πολίτες και φορείς που αγκάλιασαν τον στόχο, συνεργάστηκαν και μοίρασαν χαμόγελα μέσα από την συμμετοχή τους στη δράση.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν τα άτομα νεότερης ηλικίας, η συμμετοχή σχολείων αλλά και οικογένειες καθώς είναι το κοινό που αποτελεί το μέλλον του τόπου!

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Απριλίου, τουλάχιστον 120 εθελοντές φόρεσαν γάντια, μπλουζάκια συμμετοχής και χαμόγελα και καθάρισαν 4 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην ανατολική Κλείσοβα με αφετηρία το Αλσύλλιο και προορισμό το Παρατηρητήριο. Απομακρύνθηκε ένα φορτηγό με μπάζα ενώ γέμισαν 162 σακούλες απορριμάτων γίγας.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οικογένειες, παρέες, μαθητές, φοιτητές αλλά και κάτοικοι της Μαρίνας οι οποίοι απλώθηκαν κατά μήκος του δρόμου γεμίζοντας τις σακούλες τους μικροπλαστικά και σκουπίδια κάθε είδους.

4 χλμ – 120 εθελοντες – 162 σακουλες απορριμάτων – 1 φορτηγό μπάζα

Οι φορείς που συμμετείχαν στην δράση:

_ Ε.Ομάδα Έρευνας Διάσωσης
_Δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου
_Περιβαλλοντική ομάδα 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου
_Σύλλογος Φίλων του Πολιτισμού και της Φύσης
_ Μωβ Πυξίδα – ΚΔΑΠ ΜΕΑ
_Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου
_Λύκειο Ευηνοχωρίου
_Σχολή Χωρού Bailarte
_Σύνδεσμος Παλαιμάχων Α.Ε.Μεσολογγίου

Συντονισμός – διοργάνωση:

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ-MESSOLONGHI BY LOCALS

Στον απολογισμό των ειδών που μαζεύτηκαν στις 162 σακούλες, συναντήσαμε τα εξής σε μεγάλες ποσότητες: Φυσίγγια, πλαστικά μπουκάλια και άλλα πλαστικά είδη μιας χρήσης, φενιζόλ, σακούλες, πετονιές, μωρομάντηλα και πλαστικά πλέγματα.

Στο μεγάλο καθαρισμό της Κλείσοβας ανταποκρίθηκε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ο οποίος με μηχανήματα απομάκρυνε ογκώδη αντικείμενα και μπάζα ενώ με απορριμματοφόρο περισυνέλλεξε τις σακούλες που γέμισαν οι εθελοντές.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ήταν παρούσα και η Εθελοντική Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου τα μέλη της οποίας, ευτυχώς δε χρειάστηκε να παρέμβουν.

Το μήνυμα που δόθηκε από αυτή τη δράση και τη μαζική συμμετοχή του κόσμου είναι ότι η αλλαγή που οραματιζόμαστε είμαστε εμείς και ότι με μικρές απλές καθημερινές πράξεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας!

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δράση για ζωντανό Αλσύλλιο Κλεισόβης».

Η δράση εστιάζει στην αναζωογόνηση του Αλσυλλίου της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, που αν και βρίσκεται πλησίον της πόλης και αποτελεί σημείο ιδιαίτερης ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας, για χρόνια παρέμενε ξεχασμένος.

Στόχος του έργου είναι μέσα από την συμμετοχή, τη συνεργασία και την ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων να αναδειχθεί το «Αλσύλλιο Κλείσοβας» ώστε να αποτελέσει διαδρομή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επαφής του ανθρώπου με τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο του Μεσολογγίου.

Το έργο «Δράση για ζωντανό Αλσύλλιο Κλεισόβης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Messolonghi by Locals.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr